21/3 ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ. Πεζόδρομος της Παπαμάρκου, (Πλ. Άθωνος) στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Και εφέτος την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, στο Καφέ Bazaar, της Θεσσαλονίκης, μέσα αυτή τη φορά (εξ αιτίας της καταρρακτώδους βροχής) και όχι στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου που είχαμε σχεδιάσει, γιορτάσαμε την βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός INTELLECTUM (www.intellectum.org), και οι εκδόσεις-βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ οργάνωσαν από κοινού, της ξεχωριστή αυτή δράση, για να σμίξουμε τις δύο τέχνες (ποίηση και φωτογραφία) την βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Καλέσαμε τους φίλους της ποίησης να φέρουν τα ποιήματα, δικά τους ή τρίτων, που θα θέλανε να διαβάσουν και να τα μοιραστούν μαζί μας σε μια ελεύθερη βραδιά. Οι φίλοι της φωτογραφίας, με την ευθύνη της δικής του επιλογής, προσέφεραν για προβολή τις εικόνες τους, που προσεβλήθησαν, παράλληλα με την ανάγνωση, καθώς ακουγόταν η ποίηση, με δυο διαφορετικούς τρόπους. Ανακατωμένες χαοτικά και στη συνέχεια ανά φωτογράφο, με όνομα κτλ. Δεν λειτούργησαν αυστηρές επιτροπές επιλογής των φωτογραφιών ή πρόκρισης ποιημάτων. Σ' αυτή τη βραδιά, όλοι είχαν τη θέση και το χρόνο τους. Ο καθένας προσέρχεται και προσφέρει στους υπόλοιπους το άυλο πνευματικό του δώρο.
Η μεγάλη παρέα που δημιουργήθηκε, ανέτρεψε τα στερεότυπα της «κατ’ ιδίαν κοινωνίας» του θεατή ή αναγνώστη των δύο αυτών ειδών τέχνης, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο των «προκαθορισμένων ομιλητών-συμμετεχόντων».

Όσοι έφτασαν από νωρίς, είχαν την ευκαιρία να επισκευτούν την έκθεση του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο: Η ποίηση μιας φωτογραφίας.

Περισσότερα για αυτή την έκθεση, με σχετικά κείμενα, φωτογραφίες κτλ στη διεύθυνση :΅


http://karkatselis.weebly.com/alphapiomicrondeltaomicronmuetasigmaeta-p…

Οι φωτογράφοι που έλαβαν μέρος ήταν οι:

Γιώργος Μαναδής, Ελένη Αλεξίου, Δημήτρης Δεσποινούδης, Αρίστη Ζαφειράκογλου, Γεωργία Πανάκια, Καίτη Παπαναούμ, Μαρία Γκίγκη,

Βασίλης Καρκατσέλης, Αναστασία Δεληγιάννη, Ελένη Δήμου, Θανάσης Ράπτης, Ευστράτιος Καπετάνας, Χριστίνα Παπαφράγκου,

Δήμος Πολυκίδης, Καρπίδου Δήμητρα, Μαρία Καππάτου, Deniz Aciksoz, Luka Klikovac,

Dubravka Lazic, Boris Kramaric, Elcin Acun, Derya Kilic, Seckin Tercan, Senay Ozturc, Margareta Kern, Irina Pidova,

Mina Sarenac, Burim Myftiu, Hasan Emre Dipsar και Daniel Djamo.

Από τους ποιητές διάβασαν έργα τους οι: 
Γιώργος Αλισάνογλου, Γεωργία Τρούλη, Βασίλης Λαλιώτης, Τσώνης Κωνσταντίνος, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Πέτρος Γκολίτσης, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Ειρήνη Παππά, Νίκος Μυλόπουλος, Γιώργος Γκέκας (Ιωνάς), Ειρηναίος Βρούσγος, Νίκος Βουτυρόπουλος και κάποιοι των οποίων το όνομα δεν καταγάφηκε ή δεν αναφέρθηκε. 
Παράλληλα ακούστηκαν από τρίτους και ποιήματα άλλων, μη παρόντων, Ελλήνων και ξένων. 
Στο κινητό και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λάβαμε από μακριά και διαβάσαμε ποίηση απόντων (μόνον με την φυσική παρουσία τους) από την βραδιά λογοτεχνών.