16/1 - 12/2 Έκθεση του Δημ. Προκοπίου με τίτλο ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, στο City Coctail Bar, Κολωνάκι, Αθήνα. Επιμέλεια: Μάνος Αναστασιάδης.

«ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ»
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
CITY COKTAIL BAR, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΘΗΝΑ


Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 19:30

εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Προκοπίου με τίτλο «Στο Φως του Φεγγαριού»
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιανουαρίου -12 Φεβρουαρίου 2013

Επιμέλεια: Μάνος Αναστασιάδης

Το φεγγάρι πάντα δημιουργεί μια ρομαντική ατμόσφαιρα, ο κόσμος θεωρεί ότι φεύγει από τα γήινα και μεταφέρεται στη σφαίρα του φανταστικού.
Το φεγγάρι πρωταγωνιστεί και ορίζει με το φως του τις βραδινές ώρες. Με το φως του, μετατρέπει το βράδυ σε φωτεινό. Αν και ετερόφωτο, για τον άνθρωπο αποτελεί ένα σύμβολο επιθυμιών, μιας φυγής από το γνωστό και το τετριμμένο.


Περπατώντας στους δρόμους ο φωτογράφος, τη νύχτα βλέπει εικόνες, εικόνες μοναχικές αλλά και εικόνες ζωντανές και γεμάτες κόσμο. Το φως του φεγγαριού ρίχνει το φως του , πάνω στις φιγούρες και τις μεταμορφώνει.
Παράλληλα τις ώρες που η μέρα είναι ακόμη στο προσκήνιο, το φεγγάρι κοιτάει από ψηλά και ο ήλιος συνυπάρχει. Είναι η ώρα του φεγγαριού και του ήλιου. Το μεσαίωνα και παλιότερα, υπήρχε ταυτόχρονη απεικόνιση του ήλιου και του φεγγαριού, με την έννοια της ολότητας του σύμπαντος και των μύθων. Είναι αδύνατο ένας μέρος από τους συμβολισμούς και τις παλαιές δοξασίες να μην περάσει στις εικόνες του φωτογράφου.


Οι εικόνες και ανθρώπων μεταμορφώνονται κάτω από το φως του φεγγαριού και εξαγνίζονται. Από αυτό πηγάζει και ένας διάχυτος ρομαντισμός για αυτό ο Δ. Προκοπίου επιλέγει αυτές τις ώρες προσέγγισης του θέματος.
Μ Αναστασιάδης –Δ. Προκοπίου 

Ο φωτογράφος αναφέρει:
«Από μικρός μου άρεσε η νύχτα, από την φωτογραφική μου αρχή φωτογραφίζω τη νύχτα. Η νυκτερινή ατμόσφαιρα, το βραδινό φως έχει μοναδική γοητεία. Βγαίνω νύχτα να φωτογραφίσω και νιώθω γοητευμένος. Η ανάδειξη του θέματος μέσω του βραδινού φωτός αποτελεί τον ύψιστο φωτογραφικό μου στόχο..»

Ο Βασίλης Καρκατσέλης επισημαίνει:
«Αφήνεται μέσα στις πόλεις, για εικόνες, που με την προσεκτική χρήση του φωτοφράκτη δια-πραγματεύονται τις σχέσεις ανάμεσα στο εδώ και το εκεί, το παραπέρα, το κάπου αλλού, δια-πραγματεύονται τις σχέσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στο χρώμα και το μη χρώμα. Δημιουργεί εικόνες που ειρωνεύονται τη σχέση μας με το πραγματικό και παίζουν ταυτόχρονα με το θετικό και το αρνητικό. Χωρίς τη χρήση χρωματικών φίλτρων ή ειδικών εφέ, χρησιμοποιεί τον υπάρχοντα φωτισμό με τρόπο τέτοιο που να εισπράττει πνευματική δύναμη από τις εικόνες του. Εργάζεται σε ακατάλληλες για φωτογραφία καιρικές συνθήκες, μόνο έτσι όμως καταφέρνει να εισπράττει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, λες και οι ίδιες οι πόλεις θέλουν να τον ανταμείψουν για αυτές του τις εμμονές.
Με τέτοια χρήση του μέσου και τέτοια λογική, ο Προκοπίου, μπορεί με άνεση να χρησιμοποιεί το έγχρωμο φιλμ το οποίο οδηγεί πέραν του ρεαλισμού και της αναπαράστασης.»

 

Σύντομο βιογραφικό


Ο Δημήτρης Προκοπίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1972. Έκτοτε κατοικεί στην Αθήνα. Είναι φωτογράφος, εκπαιδευτικός, και υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 
Eίναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2003. Παρακολούθησε σεμινάρια του Φωτογραφικού Κύκλου το 1996. 
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Χαιδελβέργη, στη Βουδαπέστη, στην Μακρινίτσα, στην Ερμούπολη, στη Θήρα, στη Σάμο και στον Πειραιά.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις διεθνείς και πανελλήνιες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στο Άμστερνταμ, στη Ρόδο, στην Κω, στη Σάμο, στο Βόλο, στα Τρίκαλα στη Λευκάδα, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη, στο Λάυκο Πηλίου, στην Κυπαρίσσια και στην Ερμουπόλη της Σύρου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από την Αθήνα, το Αλικάντε, τη Ρόδο, τη Μπολόνια, τη Σκιάθο και την Λα Κορούνια.