10-13/7 TASTE 4 ARTS Ομαδική πολυμορφική έκθεση στα πλαίσια του φεστιβάλ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, στη Βλάστη Κοζάνης.

ΤΟΝ Μάρτιο του 2008 ζητήσαμε από τους φωτογράφους αυτά. 
Ζητούσαμε κάτι σημαντικό και διαδραστικό να συμβεί.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούμε τους δημιουργούς που ενδιαφέρονται για εικόνες γύρω από το φαγητό, με το σκεπτικό που αναφέρεται παρακάτω και θέλουν να λάβουν μέρος σε έκθεση με φωτογραφίες και όχι μόνο (εγκαταστάσεις, μικτές τεχνικές, προβολές κτλ) , να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι 20 Μαΐου 2008, στην ηλεκτρονική διεύθυνση katselis @ the . forthnet . gr .

Η έκθεση (παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - www . fkth . gr ) θα παρουσιαστεί στην Βλάστη Κοζάνης, (στη μία πτέρυγα του υπέροχου και τεράστιου Παλαιού Σχολείου) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γιορτές της Γης , 10-13 Ιουλίου 2008 . Επίσης τον Αύγουστο του 2008, θα παρουσιαστεί στο ιταλικό φεστιβάλ Festambiente , στην πόλη Grosseto της Τοσκάνης, και τον Νοέμβριο στο Festival du Vent , στο Calvi της Κορσικής, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια διοργάνωσης και άλλων παρουσιάσεων σε συνεργασία με σχολές Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών ελληνικών πανεπιστημίων. 

Το θέμα είναι πρωτότυπο και εξωφωτογραφικό, και για τούτο πιστεύουμε ενδιαφέρον. Ζητάμε εναλλακτικές εικόνες για εναλλακτική τροφή, σε εναλλακτικούς χώρους έκθεσης και με εναλλακτικούς δημιουργούς από διάφορες χώρες και τομείς έκφρασης .

Η τοποθεσία είναι εξέχουσα, ο κόσμος που συχνάζει στο φεστιβάλ είναι ξεχωριστός και όσοι εκτός από τα έργα τους φέρουν και τον ελεύθερο εαυτό τους, να είναι σίγουροι, ότι θα περάσουμε υπέροχα. Το τι είναι τέχνη και το τι φωτογραφίζει η φωτογραφία δεν είναι του παρόντος. Θα το λύσουμε εκεί. Η διάδραση των τεχνών είναι ένα παιχνίδι του οποίου οι κανόνες δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη. Το τι έργα θα μπορούσαν να γίνουν και in sitou (εκτός αυτών της έκθεσης) ας είναι ή έκπληξη του καθένα μας προς τους υπολοίπους.

 

10 - 13 Ιουλίου γιορτές, happenings επί τόπου με όσους πιστούς κτλ.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Πίσω από τις γεύσεις και τις μυρωδιές κρύβονται πολλές σημασίες. Πίσω από τη χαρά του να κάθεται κανείς στο τραπέζι αλλά και του να μαγειρεύει υπάρχει μια πυκνή πλοκή από σύμβολα και γλώσσες. Κάθε εποχή, τόπος και πολιτισμός έδωσε μεγάλη σημασία στην τροφή, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές, ανακαλύπτοντας τρόπους μαγειρέματος και καθορίζοντας τους συνδυασμούς των τροφών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την έκανε εργαλείο επικοινωνίας, συνάντησης, σκέψης, συναίνεσης, διαπραγμάτευσης, ενσωμάτωσης. Έτσι η εξέλιξη του διατροφικού πολιτισμού, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων γύρω από το τραπέζι, συναντήσεις και συγκρούσεις, δημιούργησαν μια εικόνα που αντανακλά την κοινωνία μας και την ιστορική της διαδρομή.

 

Σήμερα, το εύρος της διατροφικής ανισότητας από τους αλλεπάλληλους λιμούς στην Αφρικανική ήπειρο μέχρι την εξάπλωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη στους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, η αλόγιστη εντατικοποίηση της παραγωγής προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης που ευνοεί αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις (τρελλές αγελάδες, διοξίνες κ.λπ.), η επέκταση της καλλιέργειας των γενετικά τροπο ποιημένων οργανισμών, η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης και η υπερκατανάλωση "βιομηχανοποιημένων τροφίμων", η δημιουργία καινούργιων προτύπων διατροφής που διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων (π.χ. εγκατάλειψη της κουλτούρας της συγκέντρωσης της οικογένειας και υιοθέτηση των μοναχικών γευμάτων) ορίζουν την έννοια της διατροφικής ανασφάλειας και οριοθετούν το πεδίο αναφοράς των φωτογράφων αλλά και την αναγκαιότητα της κριτικής αποτίμησης και στάσης ως προς αυτό.

 

Δυο λόγια για το Taste arts

Τρεις ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις, τρία οικολογικά φεστιβάλ, σκεφτήκαμε πως μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η σχέση μεταξύ ανθρώπου και της διατροφής του μπορεί να πάρει μια άλλη διάσταση, όπου το παιχνίδι και η αισθητική παίζουν ένα βασικό ρόλο στην ανακάλυψη του άλλου.

Το πρόγραμμα Taste 4 Arts υλοποιείται, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα από το πρόγραμμα Πολιτισμός της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού από:

•  Την γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Les Amis du Vent , που διοργανώνει (εδώ και 15 χρόνια) το Festival du Vent , στο Calvi της Κορσικής, στο τέλος Οκτωβρίου.

•  Την Legambiente , την μεγαλύτερη ιταλική οικολογική οργάνωση, που διοργανώνει την Festambiente , στην πόλη Grosseto της Τοσκάνης, εδώ και 19 χρόνια κάθε Αύγουστο.

•  Την Οικοτοπία που διοργανώνει τις Γιορτές της Γης , στην ορεινή Βλάστη Κοζάνης, εδώ και 8 χρόνια κάθε Ιούλιο.

Οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των αντίστοιχων φεστιβάλ και περιλαμβάνουν πληθώρα εκδηλώσεων, όπως εικαστικές εκδηλώσεις (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, video , φωτογραφία), εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά, ημερίδες και συζητήσεις κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες:

taste 4 arts - gr . blogspot . com /

www . earthfestival . gr

Image removed.

Image removed.

 

 

 

 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανταπόκριση των δημιουργών υπήρξε θετική, τα έργα που φτάνουνε στα χέρια μας ή ετοιμάζονται για την έκθεση ανήκουν ή προέρχονται από διάφορες κατηγορίες εκφραστικών μέσων και είναι σημαντικά.

 Ο χώρος του παλαιού σχολείου, με την κλασσική έκθεση, τις εγκαταστάσεις και τις προβολές, ο περίβολος και ο χώρος του φεστιβάλ όπου θα συμβούν διάφορα συμμετοχικά happening , εφήμερες δράσεις, εγκαταστάσεις και έργα land art θα αποζημιώσουν τους επισκέπτες, που για τέσσερεις ημέρες, θα βιώσουν κάτι που θα ήταν αδύνατον να συναντήσουν σε οποιονδήποτε εκθεσιακό χώρο στις πόλεις.

 

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥ:

Στάθης Χατζηστάθης

Βίκη Κεφαλαία

Νίκος Γιαβρόπουλος

Έφη Μπεγνή

Ελένη Γκίνου

Βασίλης Καρκατσέλης

Σταύρος Δαγτζίδης

Θανάσης Ράπτης

Καίτη Παπαναούμ

Μάρω Μιχαλακάκου

Μανώλης Αναστασάκος

Μιχαηλίδου Μορφούλα

Ευαγγελία Βουτσάκη

Κωνσταντίνος Γούτος

Δημήτρης Προκοπίου

Κωνσταντίνος Καραθάνος

Σπύρος Ιατρόπουλος

Βασίλης Μπακαλούδης

Αργύρης Λιαπόπουλος

Θάλεια Καραφύλλη

Σάκης Οταμπασίδης

Ανδρέας Κρομμυδάς

Πέτρος Παπακυριάκου

Γεωργία Γρηγοριάδου

Βίκυ Μαρία Ιωάννου

Garter Fulford

Τίνα Ποιμενίδη

Ευθύμης Μουρατίδης

Νανά Χατζηαθανασιάδου

 

 

Για περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφορίες για την έκθεση αυτή στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τον

ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗ

Τηλ 6942 860 890

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, η ομάδα που βρίσκεται πίσω, ίδρυσε και υποστηρίζει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1984 στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει σταθερά υπέρ της δημιουργικής φωτογραφίας. Το σχήμα, ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται, πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία του, και ίσως γι΄ αυτό να κατάφερε να συνεχίζει τη δυναμική του παρέμβαση στα της σύγχρονης δημιουργικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί.

Διδάσκοντας τη φωτογραφία σαν τέχνη και μέσον έκφρασης με δεκάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο του προβληματισμού των φωτογράφων και των κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας.

Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας και μέλος του παγκόσμιου Δυκτίου των φωτογραφικών Κέντρων.

Το εκθεσιακό του πρόγραμμα στην παρούσα φάση διατρέχουν οι παρακάτω άξονες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ( ASPECTS OF BALKAN PHOTOGR .)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 9, ΣΥΚΙΕΣ

Θεσσαλονίκη 56626

τηλ. 2310 256 296 www fkth gr

 

τηλ. 6942 860 890

mail katselis@the.forthnet.gr