25/4 - 15/5 "Πλοία της ερήμου" Παναγιώτης Καπίδης. Στο cafe bar ΓIOYKAΛI.

«ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ»


Στην κλασική επική ταινία του Νταίηβιντ Λυν, «Λώρενς της Αραβίας», ο Βρετανός αξιωματικός του τίτλου, για να φέρει σε πέρας μια αποστολή, χρειάζεται να διασχίσει την έρημο. Οι Βεδουίνοι φίλοι του και σύμμαχοί του, του δείχνουν τον τρόπο. Χρησιμοποιώντας το μόνο μέσο, που χρησιμοποίησε ο Άνθρωπος, για να διασχίσει και να μετακινείται μέσα στον άγριο και αφιλόξενο εκείνο τόπο, από την πρώτη καταγραφή της παρουσίας του εκεί: το πλοίο. Το πλοίο της ερήμου. Που γλυστράει πάνω απ’ τους αμμόλοφους της ερήμου όπως τα πλοία πάνω απ’ τα κύματα της θάλασσας. Που πάνω του βρίσκει κανείς ασφάλεια μέχρι την επόμενη όαση, όπως πάνω στο πλοίο, μέχρι το επόμενο νησί. Που κι αυτό, όπως και το πλοίο της θάλασσας  πρέπει να το προσέχεις, γιατί απ’ αυτό εξαρτάται η ζωή σου.
i
Οι καμήλες λοιπόν είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της φωτογραφικής ματιάς, η οποία δεν έχει την φιλοδοξία να καταγράψει, αλλά προσπαθεί να συλλάβει λίγη απ’ τη γοητεία και το μυστήριο τους, καθώς και της μυθικής ερήμου, αφήνοντας βέβαια μοιραία, το μεγαλύτερο μέρος του μυστηρίου, ανεξιχνίαστο, να πλανάται κάπου μέσα στους ατελείωτους, άνυδρους ωκεανούς της Σαχάρας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο CAFE-BAR «ΓΙΟΥΚΑΛΙ», στα παλιατζίδικα Θεσσαλονίκης, από τις 25 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2000.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Παναγιώτης Καπίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στο Κιλκίς, «την πόλη που υπεραγαπά», όπως δηλώνει, «η οποία όμως χάνει σιγά σιγά την παλιά και όμορφη φυσιογνωμία της». Έτσι ο ίδιος προσπαθεί να κρατήσει τις μνήμες της «δικιάς του πόλης» με το μόνο τρόπο που ξέρει: Φωτογραφίζοντας.
Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε από μικρός φωτογραφίζοντας τα πάντα με μια μικρή αυτόματη μηχανή. Ξεκίνησε να ασχολείται πιο συστηματικά από 1990 διαμορφώνοντας ένα χώρο στο σπίτι του, τον οποίο χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα ως φωτογραφικό εργαστήριο.
Απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ασχολείται με τον χορό, ως ενεργός χορευτής στο τμήμα παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και με τη μουσική, παίζοντας κρουστά στην παραδοσιακή χορωδία του Λ.Ε.ΚΙΛΚΙΣ και στο συγκρότημα κρουστών του Δήμου Κιλκίς.
Είναι μέλος της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ 
1997:  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ομαδική με ελεύθερο θέμα
2000: «ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ», καφέ ΓΙΟΥΚΑΛΙ, Θεσσαλονίκη. Ατομική
«ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΙΛΚΙΣ», αίθουσα ΟΠΟΝΓΑ του Δήμου Κιλκίς
«Η ΛΙΜΝΗ», Ομαδική μελών της Φωτ. Ομάδας Κιλκίς σαν συμμετοχή στις παραλίμνιεςεκδηλώσεις του Δήμου Δοϊράνης «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2000» 
2001: «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ», καφέ GALLERY ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, Θεσσαλονίκη. Ατομική
«Η ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ», ΤΕΧΝΗ- Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, Κιλκίς