« Σ΄ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει
ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους.
Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο
όπου κι αν βρίσκεται»
(Γ. Σεφέρης)
Σιωπές αιχμαλώτων
…σε μια διαρκή πορεία. Δημιουργοί διαφόρων τεχνών από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ.) Επετειακή χρονιά. 1821-2021, 200 χρόνια από την γέννηση του Ντοστογιέφσκι.
Σιωπές αιχμαλώτων
…και μέσα από την ανάγνωση των έργων του Ντοστογιέφσκι, οι καλλιτέχνες, προσπάθησαν, στη διάρκεια της καραντίνας , να βυθιστούν στα βαθειά νερά της ψυχοσύνθεσης των ηρώων του συγγραφέα που με τη χαρισματική του οξυδέρκεια προσεγγίζει την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
«Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου,
βρήκα ότι ένας ποιητής, ήδη είχε πάει εκεί»
(Σίγκμουντ Φρόυντ)
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ανοίγει την αυλαία και παρουσιάζει την πολύμορφη Έκθεση
«Σιωπές Αιχμαλώτων»
ΕΛΕΓΕΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022
στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Casa Bianca
Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη
Συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι (1821-2021), το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέσα από το πολύμορφο και πολύτεχνο project του, ελεγεία στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσιάζει σε έναν εμβληματικό χώρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την Casa Bianca, τις δημιουργίες καλλιτεχνών που σιωπηλά εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού που βιώσαμε λόγω του covid-19.
Το συνολικό project περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες και έχει εκδοθεί κατάλογος με τίτλο «Σιωπές Αιχμαλώτων» ΕΛΕΓΕΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ο οποίος θα συνοδεύει την Έκθεση:
Α. «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι». 27 φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΦΚΘ, και συμμετέχουν με τα έργα τους στον κατάλογο και την Έκθεση.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Αξαόπουλος Κίμων, Βάρνας Μανώλης, Γιαννιουδάκη Ρένα, Γιδάρη Στέλλα, Δεβεράκης Λευτέρης, Καπετανάκη Ευαγγελία, Καρκατσέλης Βασίλης, Καστρινέλη Αγγελική, Λαντζάκη Νατάσσα, Μέλλιου Ζωή, Μονογυιός Γιάννης, Μπασιάς Νίκος, Μπάτζιου Κατερίνα, Μπενέκος Ιωάννης, Νιόρα Μαρία, Παπαγεωργίου Δήμητρα, Παπαναούμ Καίτη, Παυλιδάκη Ερίνα, Πετρίδης Γιώργος, Πομάκης Γιάννης, Προκοπίου Δημήτρης, Σβορώνου Κατερίνα, Σταμπάνης Κώστας, Τένοβα Ιορδάνκα, Τζουρά Βικτωρία, Χατζηστεφάνου Άννα-Μαρία, Χρυσίδη Άννα.
Επιμέλεια: Κατερίνα Μπάτζιου, Φωτογράφος
Β. «Artists Books: (1821-2021) Фёдор Достоевский». Συμμετέχουν 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και περιλαμβάνει εικαστικά αντικείμενα που έχουν ως βάση το βιβλίο ή τη μορφή του βιβλίου, ξεφυλλίζονται ή λειτουργούν στο χώρο σαν γλυπτά.
Στα έργα που παρουσιάζονται διακρίνεται η επιθυμία των καλλιτεχνών να αντικρίσουν τον κόσμο μέσα από την ψυχή και τα μάτια του Ντοστογιέφσκι.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Seçkin Tercan (TR), Ελεάννα Μπάρμπα, Θοδωρής Λάλος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Πομάκης, Γιάννης Σταμενίτης, Σάκης Οταμπασίδης, Στεφανία Πατρικίου, Κώστας Κουμλής, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμης Μουρατίδης, Σταυρούλα Καζιαλέ, Sofya Yetcina (RU / SERBIA), Marina Schelokova (RU), Michail Pogarsky (RU), Kira Matissen (RU), Mikhail Roshniak (RU), V.Korchagin (RU), Vasily Vlasov (RU), Viktor Loukin -Kseniya Loukina (RU), Daniel Balanescu - Nadia Marina Debattista (RO / UK), Ekaterina Zinovkina (RU), Sara Tanaskovic (Serbia), Djordje Odanovic (Serbia), Gordana Kaljalovic (Serbia), Jana Lulovska (MK), Ραφαέλα Δεληγιάννη, Κατερίνα Μπάτζιου, Έλενα Χατζηαθανασίου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Τσετουλίδου, Ράνια Φραγκουλίδου
Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης, Φωτογράφος
Ο κατάλογος Artists Books https://issuu.com/thanrapt/docs/artists_books
Γ. «Εκδόσεις και υλικά για τον Ντοστογιέφσκι», Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι είναι κορυφαίος θεραπευτής. Τα έργα, σπάνια ιαματικά-αρωματικά βότανα. Αυτό το υλικό προσπάθησε να συγκεντρώσει ο συλλέκτης, ως συλλέκτης πολύτιμων βοτάνων, κυρίως από τις εκδόσεις που έγιναν στην Ελλάδα. Και εκπλήσσει το πόσες ποικίλες προσεγγίσεις υπάρχουν, πόσες διαφορετικές μεταφράσεις, πόσος όγκος από πλήθος εκδοτών και μελετητών.
Επιμέλεια: Σάκης Οταμπασίδης, Συλλέκτης, Φωτογράφος
Δ. «Η κάμερα διαβάζει». Ο σκηνοθέτης παίρνει την κάμερα και βιντεοσκοπεί. Μαζεύει στοιχεία για να τα συνθέσει σε κάτι που θα είναι μία ταινία. Στο μοντάζ παράχθηκε το δικό του κείμενο.
Στην ταινία περιλαμβάνονται και σκηνές από τα δρώμενα της ομάδας του project «Φωνές από το Υπόγειο» που με σκηνοθέτιδα την Ιωάννα Ευθυμιάδου και την συμμετοχή των: Αθανάσιος Αθάνατος, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Βασίλης Καλλίας, Γιώργος Καμπούρης, Βασίλης Καρκατσέλης, Νίκη Καρκατσέλη, Κατερίνα Μπάτζιου, Σάκης Οταμπασίδης, Ιωάννης Πομάκης, Θανάσης Ράπτης, Σοφία Σπυρίδου, Στουγιαννίδου Ευτέρπη και Άννα Χρυσίδη, πραγματοποίησε δημόσιες αναγνώσεις από το έργο του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης, Σκηνοθέτης-Παραστασιολόγος
Info
Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, 7.00μμ
Εγκαινιάζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Μαρία Καραγιάννη
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca
Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Σάββατο: 10.00πμ – 6.00μμ,
Κυριακή: 11.00 – 4.00μμ,
Δευτέρα: κλειστά
Διάρκεια της Έκθεσης: από Τετάρτη 9 μέχρι Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022
Μία Παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης https://www.fkth.gr
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τον Ντοστογιέφσκι
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) αποφάσισε (το 2020) να συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι (1821-2021) με προκηρύξεις που θα κάλυπταν όλο το εύρος των πολύτεχνων ενδιαφερόντων των μελών του. Γι' αυτόν τον σκοπό, συστήθηκε επιτροπή από τους: Σάκη Οταμπασίδη, Βασίλη Καρκατσέλη και Κατερίνα Μπάτζιου, που κατά περιόδους και για τις ανάγκες διάφορων δράσεων και αναγκών διανθίστηκε και από άλλους συμμετέχοντες. Η επιτροπή αυτή ανέλαβε το πολύμορφο και πολύτροπο project σχετικά με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
Προκήρυξε προς φωτογράφους έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι» και προέτρεψε τους αποδέκτες στο «Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και δημιουργούμε τα δικά μας σημερινά έργα». Προκήρυξε προς δημιουργούς (Έλληνες, Βαλκάνιους και Ρώσους) τη δημιουργία καλλιτεχνικών βιβλίων (artist’s Book) και αφού για κάθε ξεχωριστή δράση ορίστηκε «υπεύθυνος των επί μέρους project», ξεκινήσαμε.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας λόγω της πανδημίας (παγκόσμιο φαινόμενο κι αυτό) πραγματοποιήσαμε ποικίλες δράσεις που διαδραματίστηκαν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, συχνά με τη συμμετοχή και του κοινού.
Ανάμεσά τους, κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια, κάναμε τρεις δημόσιες αναγνώσεις αποσπασμάτων του έργου του συγγραφέα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις οποίες το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κοινού ήταν εντυπωσιακή.
Εκδώσαμε κατάλογο με τη συλλογή των Artist΄s books την οποία προς το παρόν παρουσιάσαμε στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών μας «Το Λιβάδι του Εφήμερου V» και κατόπιν στην “18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης”.
Βιντεοσκοπήσαμε τις δράσεις μας με σκοπό να αποτελέσουν μέρος ταινίας σχετικής με τη διοργάνωση.
Με αυτόν τον κατάλογο που συνοδεύει τη συνολική Έκθεση των έργων και υλικών στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca) ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση του project μας.
Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, με αυτή την πολύτεχνη παραγωγή, θα παρουσιάσουμε το φωτογραφικό υλικό της δράσης μας «Η Φωτογραφία διαβάζει Ντοστογιέφσκι», θα εκθέσουμε τα Artist΄s Books καθώς και σημαντικό μέρος ιδιωτικής συλλογής, (συλλεκτικών και σύγχρονων) εκδόσεων που αναφέρονται στον Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι και το έργο του.
Ταυτόχρονα και κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό, σαν ντοκουμεντάρισμα αυτής της προσπάθειας.
Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί δράση με θεατρικό δρώμενο ενώ σε όλη τη διάρκεια της έχει προβλεφθεί πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Η επιτροπή
https://issuu.com/photographycenterthessaloniki/docs/f._dostoevski_200_years