6/12/21 Παρουσίαση του φωτογράφου Γιάννη Τσιλίδη

Tο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας μια σειρά επιτυχημένων παρουσιάσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ZOOM, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στις 8.00μμ. να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του φωτογράφου Γιάννη Τσιλίδη με τίτλο: "Περά από το καλό και το κακό" στο πλαίσιο του θέματος για το ΣΩΜΑ

 

"Περά από το καλό και το κακό"

H καλλιτεχνική φωτογραφία πραγματεύεται κατά βάση τους φόβους και  τις επιθυμίες των ανθρώπων.

Τα δυο δομικά βασικά στοιχεία της ύπαρξης μας.  Η φωτογραφία δεν είναι η πραγματικότητα. Χρησιμοποιεί την πραγματικότητα για να μας  δείξει ο φωτογράφος τη δική του.

Κατά την άποψη μου, η τέχνη αποτελεί  την αιώνια προσπάθεια του ανθρώπου να προσεγγίσει το   χαμένο παράδεισο.   Γι αυτό  Τέχνη παράγετε κάθε φορά  που συγκρούονται το καλό με το κακό.

Το λευκό με το μαύρο.   Ο καλλιτέχνης δημιουργός περιπλανάτε ως νυμφίος ανύμφευτος αναζητώντας πάντα την Εύα της πραγμάτωσης του.  Μόνο αυτή μπορεί να τον επαναφέρει στο χαμένο παράδεισο. 

Αυτό που πάντα με ενδιέφερε φωτογραφικά είναι η σκοτεινή και αόρατη πλευρά των ανθρώπων.

Η καλλιτεχνική μου αναζήτηση είναι ένας διάλογος με τον  Θεό και τον Διάβολο.

Μ’ αρέσει να φωτίζω το σκοτεινό, το θολό τοπίο, το κρυφό.   Μ ενδιαφέρουν πολύ τα ανείπωτα, κυρίως ερωτικά πάθη των ανθρώπων και θέλω να τα φωτίσω,  όπως ο προβολέας της φυλακής ψάχνει τους δραπέτες ή όπως το φως τυφλώνει τους κολασμένους.  Το φως δεν έχει ανάγκη να εξερευνηθεί,  παρά μόνο το σκοτάδι.  Η ανθρώπινη φύση  έτσι όπως διαμορφώνετε στο πέρας των χρονών της  ζωής μας,  δεν φορά ούτε λευκό μα ούτε και μαύρο μανδύα. Βρίσκετε πάντα κάπου ανάμεσα στους τόνους του γκρι.  Η Ανθρωπινή φύση είναι πέρα από το καλό και το κακό.

Αυτή η αέναη  πάλη  λοιπόν , είναι κατά βάση το punctum στη δουλειά μου.

Το βασικό μου  μότο είναι  η περίφημη φράση του Haruki Murakami :  «Οι ψυχές των ανθρώπων είναι σαν τα βαθιά και σκοτεινά πηγάδια. Είναι αδύνατον να δεις τι υπάρχει στο πάτο τους.  Μόνο αν καμιά φορά επιπλεύσει κάτι μπορείς απλά να υποθέσεις…»

Έτσι σχεδόν μανιακά προσπαθώ να «δω» μέσα από το φακό μου, στην άβυσσο αυτών των πηγαδιών. Ξεκινώντας από τη δική μου !

Όλη η φωτογραφική μου δουλειά  πρόεκυψε  μέσα από τον ψυχισμό των ιδίων των μοντέλων τα οποία και επιλέγω  με ένα «ανεξήγητο» ακόμα τρόπο.  Κάθε φωτογράφηση,  με μια ιδιαίτερη τέτοια προσωπικότητα,  είναι απόλυτα μυσταγωγική και  ψυχολυτική για μένα.

Γιάννης Τσιλίδης 

 

Ο Γιάννης Τσιλίδης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1966 στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος και του αρέσει να δηλώνει «ερασιτέχνης» φωτογράφος.

Περισσότερα για τον φωτογράφο μπορείτε να μάθετε στα:

https://johntsilidis.com/

https://ant1news.gr/watch/1358502/o-giannis-tsilidis-apokalyptetai-sto-vice-gr


Σύνδεση στο ΖΟΟΜ: 

 Photography Center of Thessaloniki is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

 Topic: "ΦΚΘ, Παρουσίαση του φωτογράφου Γιάννη Τσιλίδη"

Time: Dec 6, 2021 08:00 PM Athens

 Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82823596709?pwd=d2liSkhsUXpiQU9ObTFGVFZob1ZDUT09

 Meeting ID: 828 2359 6709

Passcode: 717183

 Παρακαλούμε για την συνέπεια όλων μας στην ώρα του ηλεκτρονικού μας ραντεβού. 

Έναρξη στις 8:00μ.μ. & έναρξη συνδέσεων από τις 7:45μ.μ.

Ενημέρωση-Προειδοποίηση: Ολόκληρη η συνάντηση-παρουσίαση θα καταγραφεί-μαγνητοσκοπηθεί  για να διατηρηθεί στα Αρχεία του Φ.Κ.Θ. Ζητείται η κατανόηση σας σχετικά με αυτή τη διαδικασία και προτείνεται η συμμετοχή, αποκλειστικά μόνο όσων συμφωνούν.

Η παρουσίαση θα μεταδίδεται και από το κανάλι του ΦΚΘ στο Youtube