15/1/2021 Παρουσίαση της Ιφιγένειας Καρατζιά με τίτλο, «Τί έκανα στη διάρκεια του εγκλεισμού και στη νέα εποχή του Covid- 19»

Ζούσαμε και ζούμε μία κατάσταση πρωτοφανή. Ο Covid 19 έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, αλληλεπιδρούμε και σκεφτόμαστε.

Η επέλαση του ιού άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει την καθημερινότητά μας, ξαναγράφει την ιστορία και πιθανότατα δημιουργεί τις ασφυκτικά «ιδανικές» συνθήκες για έναν δημιουργό, γενικά, ή στην περίπτωση μας για έναν φωτογράφο, να εκφράσει τους φόβους, τις ανησυχίες, ακόμη ίσως και τις ελπίδες που γεννά μέσα του αυτή η νέα εποχή.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσε τα μέλη του, να μοιραστούν τις δημιουργίες τους κατά την πρώτη φάση εγκλεισμού (καραντίνας) εξ αιτίας του covid-19 και να συζητήσουν μαζί μας τυχόν απορίες και προβληματισμούς που γεννήθηκαν ή γεννιούνται από αυτά.

Η Ιφιγένεια Καρατζιά, παρουσιάζει  (στην ιστοσελίδα στην παρούσα φάση εξαιτίας της αναβολής των συναντήσεων) μέρος των εικόνων που δημιούργησε από την ενότητά της με τίτλο “Slow forward”.

Ιφιγένεια Καρατζιά, Slow forward

 Slow forward

Η ζωή στην πανδημία βιώνεται αμήχανα. Ο κίνδυνος της επιμόλυνσης επηρεάζει την καθημερινότητα, μεταλλάσει την εργασιακή, κοινωνική και οικονομική μας πραγματικότητα. Τα σχέδια για το μέλλον ανατρέπονται.  Ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος μετά. Το μετά δεν προσδιορίζεται χρονικά. Ανησυχία, αμηχανία και ζωές σε αναστολή.

 Το σπίτι, ο χώρος μου, οι βιωμένες εμπειρίες, οι μνήμες, οι επιθυμίες, ο φόβος, οι ματαιώσεις, η ταυτότητα, η καθημερινότητα και τώρα πια το κελί μου.

Μια φωτογραφική καταγραφή των ημερών της καραντίνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται με διαλλείματα έως σήμερα.

 

Ιφιγένεια Καρατζιά,  31/12/2020