09.11.2018 - Έκθεση του Γιώργου Μαντά με τίτλο "EUREKA''

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 
σας προσκαλεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 19.00
στο Toms Flagship Thessaloniki, Τσιμισκή 22 
για την έκθεση του Γιώργου Μαντά "Eureka"

Info
'Εκθεση: "Eureka"
Έναρξη: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 9-24 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 22.00
Toms Flagship, Thessaloniki, Τσιμισκή 22
Είσοδος ελεύθερη
giorgosmantas.com

 

Λίγα λόγια για την ενότητα “Eureka”  

  Η φωτογραφική ενότητα “Eureka”  δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του φωτογράφου στις Η.Π.Α. στα τέλη του 2017.
Τοποθετείται γεωγραφικά μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνια και τη Νεβάδα.
Δεν αποτελεί κάποιου είδους οδοιπορικό της περιοχής.

 Στόχος και σκοπός της φωτογράφησης ήταν η ρεαλιστική αποτύπωση της καθημερινότητας των προαστίων των πόλεων του Los Angeles, του Las Vegas, και λιγότερο της ευρύτερης περιοχής.

Στις φωτογραφίες, δίνεται έμφαση στις εικόνες του αστικού και περιαστικού τοπίου με ιδιαίτερη αναφορά στους έντονους φωτισμούς και τη πληθώρα μηνυμάτων που συναντάει κανείς σε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά.

 Φωτογραφία «έξω», όπου ο τόπος, το φως του και ο χώρος (με την ευρύτερη έννοια)  έχουν, μέσω της αδιαμεσολάβητης διαύγειας, την κυρίαρχη θέση και σημασία στο έργο.

Φωτογραφικά, έχουμε μία διαφορετική εκδοχή της έγχρωμης φωτογραφίας δρόμου.

Το έργο με σταθερά μετωπικά κάδρα, όπου μπορούν να διαβαστούν επιγραμματικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, «απ/εικονίζει» και ταυτόχρονα «ερμηνεύει» την Αμερικάνικη Δύση, (μέσω του Αμερικάνικου χώρου) και τον τρόπο ζωής που αυτή δευτερευόντως ορίζει (ή μήπως ορίζεται;).

   Ο τίτλος, “Eureka” είναι το επίσημο motto της πολιτείας της Καλιφόρνια από το 1963. Προέκυψε λόγω των πολλών χρυσοθήρων που συνέρευσαν στη περιοχή μετά το δεύτερο μισό του19ου αιώνα, και γι αυτό βρίσκουμε πολλά χωριά, κοιλάδες και ευρύτερες περιοχές, ακόμη και σήμερα. Ήταν η εποχή που ανακαλύφθηκε ο χρυσός στην ευρύτερη περιοχή. Το “Eureka” είναι συνδεδεμένο με την κραυγή ανακάλυψης ψηγμάτων του πολύτιμου αυτού μετάλλου και τη μέθοδο διαχωρισμού αυτών (των ψηγμάτων) από τη λάσπη και άλλες φερτές ύλες.

Το “Eureka”, φυσικά, προέρχεται από τη φράση του Έλληνα φημισμένου μαθηματικού Αρχιμήδη που φώναξε «Εύρηκα» όταν ανακάλυψε την «Αρχή περί της Ανώσεως» στη προσπάθεια του να βρει μια μέθοδο για το προσδιορισμό της καθαρότητας του χρυσού.