Στο πλαίσιο της φετινής 11ης ANIMART, 10 - 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, ΔΕΛΦΟΙ, (Σχολείο - Φόρουμ – Φεστιβάλ) και ενός δωρεάν φωτογραφικού εργαστήριου στην Άμφισσα, που διοργανώθηκε από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,
στον ιδιαίτερα ξεχωριστό και ιστορικό χώρο της "Οικίας του Οπλαρχηγού Πανουργιά", εγκαινιάζεται η έκθεση «362» χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση είναι σχεδιασμένη να περιλαμβάνει «διαφορετικά είδη φωτογραφίας» πέραν αυτών της καταγραφής, του ρεπορτάζ, της αναμνηστικής ή της «φωτογραφίας δρόμου». Η ανάπτυξη των έργων ανά αίθουσα, με συμπληρωματικό ή αντιθετικό λόγο συνύπαρξης, γίνεται, όχι μόνο για τον προφανή σκοπό, την προβολή των ιδιαιτεροτήτων του έργου του κάθε δημιουργού, αλλά, και κυρίως αυτό, με τρόπον τέτοιον ώστε, να εγείρονται ερωτήματα περί των διαφορετικών κατευθύνσεων του φωτογραφικού μέσου σήμερα.
Στόχος η πρόκληση διαλόγου,
και για τις «λογικές» ανάπτυξης ή διατύπωσης της κάθε ξεχωριστής θεματικής
και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε φόρμας παρουσίασης έργου (πρόταση ανάπτυξης της επικοινωνίας με το κοινό), αλλά
και για το περιεχόμενο του κάθε έργου ή της κάθε σειράς φωτογραφιών.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Κίμων Αξαόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Ελένη Καράδαγλη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κυριάκος Κατσαρέας, Μάιρα Παλτίδου, Θανάσης Ράπτης και ο Παναγιώτης Τσίκος.
Διάρκεια μέχρι τις 23 Ιουλίου.
Ωράριο επισκέψεων: 18.00 έως 22.00.
Καθημερινά (και στο πλαίσιο ενός βιωματικού φωτογραφικού εργαστηρίου) οι συμμετέχοντες δημιουργοί θα είναι παρόντες για ξεναγήσεις κτλ.
Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Για τον εκθεσιακό μας χώρο (οικία Πανουργιά)
Προεπαναστατικό κτίσμα, το οποίο μετά την απελευθέρωση των Σαλώνων, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του οπλαρχηγού Πανουργιά Πανουργιά (Δρέμισα, σημερινός «Πανουργιάς» 1759 – Άμφισσα 1834). Το κτήριο αποτελούσε μέρος ενός συνόλου κτηρίων με τη μορφή τούρκικου σεραγιού, που δεν έχουν διασωθεί.
Ο Πανουργιάς καταγόταν από σημαντική οικογένεια κλεφταρματολών, μυήθηκε από νωρίς στη « Φιλική Εταιρεία» και στις 24 Μαρτίου 1821, στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία στο Χρισσό, κήρυξαν, μαζί με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, την επανάσταση στη Ρούμελη.
Η συμβολή του στην απελευθέρωση του κάστρου των Σαλώνων (σημερινή Άμφισσα) στις 10 Απριλίου του 1821 και στην εξέλιξη του αγώνα ήταν καθοριστική.