14.12.2018 - Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Το παλιό Χάνι, ένας ζωντανός χώρος", στο Μπενσουσάν Χαν

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Bensousan Han - Μπενσουσάν Χαν, σας καλούν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.30 για τα εγκαίνια μίας ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας  με τίτλο "Το παλιό Χάνι, ένας ζωντανός χώρος".

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αυτής προέκυψαν με μία ιδιότυπη διαδικασία.

Το Bensousan Han - Μπενσουσάν Χαν, ο ξεχωριστός αυτός χώρος/σκηνικό της Θεσσαλονίκης,  διακοσίων ετών, άνοιξε τις πόρτες του για τους φωτογράφους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες).  

Με ανοικτό κάλεσμα, κλήθηκαν οι φωτογράφοι να φωτογραφίσουν τον ή στον χώρο όπου θα λειτουργήσει η έκθεση με τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Δηλαδή, η φιλοξενούσα αρχή/τόπος (Bensousan Han - Μπενσουσάν Χαν) ήταν υποχρεωτικά και το περιβάλλον δημιουργίας των εικόνων της έκθεσης που θα ακολουθούσε.

Οι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν το χώρο ως θέμα, studio ή σκηνικό και του έδωσαν το όποιο περιεχόμενο αυτοί επιθυμούσαν, είτε με γενικά πλάνα ή λεπτομέρειες  αυτού, είτε με τη χρήση του ως στούντιο φωτογράφισης για παραγωγή εικόνων πάσης φύσεως, μέχρι και διαφήμισης.

Φωτογράφισαν κατόπιν ραντεβού στο ύφος, στυλ, τεχνική και είδος που τους ενδιέφερε.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lavart, θα δοθούν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και παράλληλα θα απονεμηθεί το βραβείο κοινού, ένα βραβείο που θα προκύψει από ψηφοφορία των παρόντων.

- Η επιλογή του νικητή, και των δύο διακρίσεων θα γίνει από επιτροπή που θα αποτελείται από τους:

Βασίλης Καρκατσέλης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης), Stelios Dokouz  (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπενσουσάν Χαν) και Δημήτρης Φαργκάνης (ιδρυτής της Lavart).

Στην έκθεση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Billa Bakalavska,Λάζαρος Αθανασιάδης, Λουκάς Αθανασιάδης, Ευαγγελία  Αθανασιάδου, Φίλιππος Αναστασιάδης, Άννα Αναστασοπούλου, Δήμητρα  Αραμπατζή, Δημήτριος  Αραμπατζής, Ελένη Αρμουτίδου, Μαρία  Αρχοντίδου, Ελένη Ασλανίδου, Ελεάνα Ασπράγκαθου, Δημήτριος  Αυγέρης, Λιάνα Βαλιάνου, Ευανθία Μαρία Βασβάνη, Ιωσήφ  Βασιλειάδης, Ευθύμιος  Βόγας, Έλενα Γανδά, Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης, Βασίλης Γκατζιούρης, Αντώνιος Δημάδης, Χριστίνα Διαμαντοπούλου, Στεφανία Δόκου, Έλενα Δρένου, Κατερίνα Ερφέσογλου, Αναστασία Καπώνη, Κώστας Καραθανάσης, Έλλη Καρακάση, Νίκος Καρπούζης, Βασίλειος  Καλλίας, Ορέστης Κανίδης, Ανίλ Κιουτσούκ, Άρης Κοντός, Χριστίνα Κουζινού, Ερνάστος Κούκος, Ευθύμης Κουρτίδης, Μαρία Κουρτίδου, Βάνα Λαφαζάνη, Ευγενία Λήμνου, Ειρήνη Μπαϊρακτάρη, Κατερίνα Μπάτζιου, Μίκαελ Μπιτζαράκης, Νίκη Πάνου, Ηρώ Παπαδοπούλου, Ευτυχία  Πεταλά, Κορίνα Πετρίδου, Ιωάννης Πομάκης, Τζώρτζι Σαββίδου, Άννα  Σαμαρά, Νίκος Σαχπεκίδης, Μένη Σειρίδου, Δημήτριος Σημαιοφορίδης, Δανάη Σπανιά, Καλλιόπη Σπανίδου, Βαρβάρα Στρατινάκη, Σοφία  Στρατινάκη, Κώστας Στυλιάδης, Χάρης Τσάμπουρας, Βλαδίμηρος Ταχματζίδης, Εμμανουέλα Τσέρπελη, Θεόδωρος  Τυμπανίδης, Θωμαή Χατζηδανιήλ

 

Bensousan Han - Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6 στη Θεσσαλονίκη

Οργάνωση παραγωγής:
Alex Katsakis, Σύμβουλος Πολιτιστικού Προγράμματος Bensousan Han

 

Εκ των υστέρων
Το πείραμα (25 μόνο λεπτά για φωτογράφηση, σε ένα χώρο που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων και στον οποίον θα εκτεθούν τα έργα ομογενοποιημένα σε μέγεθος και ποιότητα εκτυπώσεων) μπορούμε να πούμε πως στέφθηκε με επιτυχία. Είχαμε πάνω από 15 συμμετοχές με άψογη φωτογραφικά εκτέλεση, με ενδιαφέρουσες ιδέες και άκρως ποιοτικό τελικό αποτέλεσμα, μόνο 3 συμμετοχές με μέτρια έργα και όλες τις υπόλοιπες αρκετά άνω του μέσου όρου.

Ο διαγωνισμός για λόγους κατάδειξης κάποιων συμμετοχών, είχε και αυτός το ενδιαφέρον του, εξ αιτίας των συζητήσεων τις οποίες υποδαύλισε, μεταξύ της επιτροπής που υποστήριζε το έργο της και των φωτογράφων που εξέθεταν (παρουσιάστηκαν όλες οι φωτογραφίες οι οποίες υποβλήθηκαν) στους τοίχους.

Τα αποτελέσματα τού Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα «Το παλιό Χάνι, ένας ζωντανός χώρος»


1° Βραβείο: Νίκη Πάνου
2° Βραβείο: Άννα Αναστασοπούλου
3° Βραβείο: Βασίλης Καλλίας
4° Βραβείο: Δημήτρης Αραμπατζής
5° Βραβείο: Κορίνα Πετρίδου
Βραβείο Κοινού: Ιωσήφ Βασιλειάδης
Β  Βραβείο Κοινού: Ειρήνη Μπαϊρακτάρη