1 - 17/12 Έκθεση με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Φυτική Βιοποικιλότητα, η τέχνη της φύσης, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Η έκθεση προήλθε από τον 3ο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος

ΦΥΤΙΚΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ


Την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, στις 7μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, εγκαινιάζεται η έκθεση που προέκυψε από τον Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εν όψει της ανακήρυξης από τον ΟΗΕ του 2010 ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. Η αγωνία μας για το περιβάλλον, τη ραγδαία εξαφάνιση των ειδών, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, που προκλήθηκαν από τον ανθρώπινο παράγοντα, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. 
Οι 83 φωτογράφοι ενέπλεξαν την τέχνη με τη βιοποικιλότητα. Από τις 811 φωτογραφίες που συμμετείχαν, επιλέχθηκαν 85 φωτογραφίες 44 φωτογράφων. Φωτογραφίες άρτιες βγαλμένες από το στούντιο της φύσης, γεμάτες σκεπτικισμό για το πρόβλημα αλλά και με ζωή, ομορφιά και χρώμα. 
Οι κυβερνήσεις, οι κοινωνίες και ο καθένας χωριστά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τον πολύτιμο περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας μας. Η σπάνια χλωρίδα απειλείται και τα οικοσυστήματα πρέπει να προστατευθούν κατά προτεραιότητα από επιθετικές και ρυπογόνες δραστηριότητες, από μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Η απώλεια της βιοποικιλότητας κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Ο κατάλογος της έκθεσης και το ημερολόγιο θα παρουσιαστούν στα εγκαίνια.


Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



Το Σεπτέμβριο του 2010 συνεδρίασε η κριτική επιτροπή για να βραβεύσει και να επιλέξει τις καλύτερες συμμετοχές από 811 φωτογραφίες 83 φωτογράφων που πήραν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, τον οποίο είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Σταυρούπολης . 
Η κριτική επιτροπή αφού έθεσε τις αρχές και τους όρους επιλογής και αξιολόγησης προσπάθησε να καλύψει ολόπλευρα το θέμα. Έτσι επιλέχθηκαν με καλλιτεχνικά κριτήρια φωτογραφίες που απεικονίζουν με το δικό τους τρόπο τη φυτική βιοποικιλότητα. Στις επιλογές αποθανατίζονται απειλούμενα φυτά, δένδρα - μνημεία, μύκητες και λειχήνες, δάση, λιβάδια, αγροί, κορυφές βουνών, δρυμοί, λίμνες, ποτάμια, υγρότοποι, αμμοθίνες, αμμώδεις παραλίες, βιότοποι που ρυπαίνονται, δίκτυα Natura, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα, καμμένες πλαγιές, απολιθωμένοι κορμοί, καλλιέργειες και άλλα.
Απονεμήθηκαν 4 βραβεία (1ο, 2ο και 3ο βραβείο σε δύο φωτογράφους) και 7 έπαινοι. Επίσης διακρίθηκαν 74 φωτογραφίες, συνολικά 44 φωτογράφων. Η κριτική επιτροπή πιστεύει πως αυτή η έκθεση φωτογραφίας ενισχύει την ευαισθητοποίηση προς τον κόσμο των φυτών και την καλλιτεχνική του αποτύπωση. Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της μείωσης της βιοποικιλότητας. 

Iωάννης Τσαλικίδης 
Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου 
Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ.


Τί μπορεί να ωθήσει ένα φορέα σαν το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης, που σαν κύριο μέλημά του έχει την προαγωγή της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, να συνδιοργανώσει και να υποστηρίξει έναν ακόμη διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας που έχει σα θέμα τα παθήματα της φύσης; 
'Ολοι μας έχουμε πλέον κατανοήσει τις δραματικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει στη φύση οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδιαίτερα τον 20ο αιώνα. Στον πλανήτη μας φιλοξενείται ένας ασύλληπτος αριθμός όντων. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που απειλούν τη βιοποικιλότητα, όπως η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιοτόπων, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του περιβάλλοντος. 
Οι καλλιτέχνες, οπλισμένοι με την ευαισθησία που τους διακρίνει, πάντα ένωναν τη φωνή τους με τη φωνή αγωνίας της κοινωνίας για σημαντικά ζητήματα, το κάνουν και τώρα, βοηθώντας την αφύπνιση του κόσμου για την σωτηρία του πλανήτη, έστω την ύστατη στιγμή.
Οι φωτογράφοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ύψωσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη δική τους αγωνιώδη φωνή, συμβάλλοντας όσο μπορούσαν στην προβολή του ζητήματος της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας. Και το έκαναν με τη δέουσα σοβαρότητα, βάζοντάς μας στο δίλημμα να επιλέξουμε ανάμεσα σε άρτιες από όλες τις απόψεις εργασίες: Οι γεμάτες σκεπτικισμό για το πρόβλημα φωτογραφίες, δίπλα στις πολύχρωμες γεμάτες ζωή εικόνες. Οι αφηρημένες συνθέσεις βγαλμένες κατευθείαν από το στούντιο της φύσης, μαζί με τις ζεστές ανθρωποκεντρικές απεικονίσεις. Τα γεμάτα άγρια ομορφιά τοπία, πλάι σε απάνεμες γωνιές που σφύζουν από ζωή...

Για το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης
Θανάσης Ράπτης


Με τον όρο βιοποικιλότητα ορίζεται το σύνολο των ζωντανών οργανισμών στη γη, η ποικιλία των μεταξύ τους σχέσεων (οικοσυστήματα), αλλά και των εικόνων (τοπία) που έχει ο άνθρωπος για το φυσικό περιβάλλον. Η βιοποικιλότητα αναφέρεται σε 4 επίπεδα που αποτελούν ενιαίο σύνολο.


- Το πρώτο επίπεδο είναι εκείνο της γενετικής βιοποικιλότητας, δηλαδή το εύρος των κληρονομικών καταβολών (γονίδια - χρωμοσώματα) ενός συγκεκριμένου είδους.
- Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της βιοποικιλότητας των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας Είναι δηλαδή το σύνολο των ατόμων κοινής καταγωγής με όμοια μορφολογικά γνωρίσματα.
- Το τρίτο επίπεδο γνωστό ως βιοποικιλότητα οικοσυστημάτων εκφράζεται με το πλήθος των συνδυασμών ειδών φυτών και ζώων, που συναντώνται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Στην χώρα μας υπάρχουν 85 τύποι οικοσυστημάτων. 
- Το τέταρτο επίπεδο είναι εκείνο της βιοποικιλότητας των τοπίων, το οποίο εκφράζεται με το πλήθος των τύπων τοπίων (αβιοτικών και βιοτικών στοιχείων) που εμφανίζονται σε μια περιοχή ή σε μια χώρα.


Η βιοποικιλότητα σήμερα δοκιμάζεται έντονα λόγω των πολλαπλών πιέσεων που δέχεται από ανθρώπινες παρεμβάσεις και από την κλιματική αλλαγή. Η απώλεια της βιοποικιλότητας κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την ποιότητα της ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Το πρόβλημα πρέπει να αναδειχθεί και να παρθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις των κρατών, τις κοινωνίες και τον καθένα ξεχωριστά.

Αθηνά Χατζηαθανασιάδου, Προϊσταμένη τμήματος πρασίνου Δήμου Σταυρούπολης
Υπεύθυνη Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης


Το 2010 κηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. Ο Δήμος μας θέλοντας να συμβάλλει στην ανάδειξη του προβλήματος της απώλειας της βιοποικιλότητας και να ενημερώσει τον κόσμο μέσα από το Βοτανικό του Κήπο προκήρυξε για τρίτη φορά ένα διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα: «Φυτική Βιοποικιλότητα - η τέχνη της φύσης». Έτσι άνοιξε δρόμους σε όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, να παρατηρήσουν, να ενημερωθούν και με καλλιτεχνικό τρόπο να αποτυπώσουν το θέμα. 
Από την μεγάλη συμμετοχή φαίνεται ότι το ζήτημα απασχολεί τους ενεργούς πολίτες. Το ζητούμενο είναι ο πολύτιμος περιβαλλοντικός πλούτος της Ελλάδας με την πιο σπάνια βιοποικιλότητα της Ευρώπης να αναδειχτεί ως πολύτιμη φυσική παρακαταθήκη και να τύχει αποτελεσματικής προστασίας από επιθετικές και ρυπογόνες δραστηριότητες που τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα υλοποιούν. Η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν ν αντιμετωπίσουν κατά προτεραιότητα το πρόβλημα και να προστατεύσουν τα οικοσυστήματα της περιοχής ευθύνης τους. 
Σε μια τέτοια φιλοπεριβαλλοντική λογική αποτελεί επιτακτική ανάγκη η παραχώρηση των ανενεργών στρατοπέδων ως χώρων φυσικού πρασίνου. Η πρόταση του Δήμου Σταυρούπολης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία μεσογειακής χλωρίδας που μπορεί να υποστηρίξει μία τέτοια έκταση πρασίνου, ως μία όαση στην έρημο του τσιμέντου.


Σάββας Σερασίδης
Δήμαρχος Σταυρούπολης

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Φυτική Βιοποικιλότητα - η τέχνη της φύσης
Βραβεία, έπαινοι και επιλογές / αναρτήσεις
του ανωτέρω διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας

 

Στις 8 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιλογής των βραβείων για το διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Φυτική Βιοποικιλότητα - η τέχνη της φύσης». Συμμετείχαν 83 φωτογράφοι με 811 φωτογραφίες. Από αυτές επιλέχθηκαν 85 φωτογραφίες από 44 φωτογράφους, οι οποίες θα αποτελέσουν το λεύκωμα με θέμα: «Φυτική βιοποικιλότητα - η τέχνη της φύσης» και θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτογραφίας, που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Η επιτροπή προσπάθησε να αναδείξει πολύπλευρα το θέμα και να συμπεριλάβει όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τη βιοποικιλότητα. Οι συμμετοχές ήταν κυρίως από Ελλάδα αλλά και από Γερμανία, Σερβία κ.α. Η επιλογή ήταν δύσκολη και τελικά δόθηκαν 3 βραβεία (1ο , 2ο, και 3ο σε 2 φωτογράφους) και 7 έπαινοι. 
Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 3 μέλη, τον κ. Τσαλικίδη Ιωάννη - καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου της σχολής Γεωπονίας του Α.Π.Θ., τον κ. Ράπτη Αθανάσιο, φωτογράφο, εκπρόσωπο του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και τον κ. Κουρούκλα Τριαντάφυλλο, φωτογράφο του Δήμου Σταυρούπολης, επέλεξε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΦΥΤΙΚΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

 


Την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2010 στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του πρώην Δήμου Σταυρούπολης - νυν Δήμου Παύλου Μελά, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για τη βιοποικιλότητα, η οποία προέκυψε από τον Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εν όψει της ανακήρυξης από τον ΟΗΕ του 2010 ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. 
Ο τέως Δήμαρχος Δήμου Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης και ο νυν Δήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά (συνένωση Δήμων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας) Διαμαντής Παπαδόπουλοςαπένειμαν τα βραβεία και τα δώρα στους διακριθέντες φωτογράφους. Για τη βιοποικιλότητα μίλησαν η υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης - γεωπόνος κ. Αθηνά Χατζηαθανασιάδου, ο ερευνητής Δρ. Νίκος Κρίγκας από το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., καθώς και ο Καρκατσέλης Βασίλης, υπεύθυνος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 

 

H oμιλία στα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Δρ Νίκο Κρίγκα, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας και θέλω να χαιρετίσω αυτή την όμορφη προσπάθεια του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που συνεργάστηκαν με σκοπό να αποτυπώσουν διαφορετικές όψεις της φυτικής ποικιλότητας και μέσα από το φωτογραφικό φακό να ανακαλύψουν και την παρούσα έκθεση «την τέχνη της φύσης»! Βρίσκομαι εδώ και σας μιλώ ως βιολόγος, μια επιστήμη που κατεξοχήν ασχολείται με τη βιοποικιλότητα. Η ειδίκευση που είχα την τύχη να ακολουθήσω είναι η Ταξινόμηση των Φυτών, δηλαδή η επιστημονική αναγνώριση της μοναδικής ταυτότητας των φυτικών ειδών. Με αυτή την ειδικότητα, είμαι επίσης συνεργαζόμενος ταξινόμος φυτών του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων. Εκεί προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην εκτός τόπου διατήρησηπροστασία των σημαντικών φυτών της Ελλάδας και των Βαλκανίων. 
2010: Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας 
Γιατί ολόκληρος ο πλανήτης έθεσε αυτή τη χρονιά ως διεθνές έτος βιοποικιλότητας? Άλλωστε, Όλοι οι επιστήμονες, όλων των χωρών, όλων των εποχών έχουν καταγράψει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας .

• Τελικά, ξέρετε τί γνωρίζουμε για τη βιοποικιλότητα; 
Γνωρίζουμε περίπου 1015% των ζωντανών πλασμάτων της γης, ΔΗΛΑΔΗ το 8590% της ποικιλίας της ζωής αυτού του πλανήτη παραμένει άγνωστο στους ανθρώπους.

• Πόση βιοποικιλότητα τελικά υπάρχει? 
Πολύ δύσκολα μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. 
Πρώτον γιατί ακόμα δεν έχουμε βρεθεί παντού, 
Δεύτερον γιατί πρέπει να είμαστε παντού για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να ανακαλύψουμε τι υπάρχει και 
Τρίτον γιατί δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία να μετρήσουμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ τη βιοποικιλότητα. 
Το μόνο που μπορούμε είναι να μετράμε όψεις της: για παράδειγμα τον πλούτο ή την αφθονία διαφορετικών ειδών σε περιβάλλοντα που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Παγκοσμίως έχουμε καταγράψει περίπου 2 εκατομμύρια ζωντανών σήμερα διαφορετικών ειδών που ανήκουν σε ιούς, βακτήρια κι αρχαιοβακτήρια, πρώτιστα, μύκητες, ασπόνδυλα και σπονδυλωτά ζώα, και φυτά. 
Ο πλανήτης είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος. Για να δούμε κάποιες άλλες περιπτώσεις: 
• Πόσα άγρια φυτά (αυτοφυή) υπάρχουν στην Ελλάδα, σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη? 
• Ξέρουμε τον ακριβή αριθμό τους?

Κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε 23 νέα είδη για την επιστήμη που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα .
• Γνωρίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα, βρίσκονται σχεδόν τα μισά φυτά όλης της Ευρώπης? 
• Τουλάχιστον 750 είδη φυτών υπάρχουν στην Ελλάδα και ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού στον πλανήτη (ΕΝΔΗΜΙΚΑ)!

Τελικά και τα φυτά της Ελλάδας είναι σε ένα βαθμό άγνωστα ..

Ας πάμε σε μια πιο μικρή κλίμακα: 
• Ας πούμε πόσα άγρια, αυτοφυή φυτά (ΟΧΙ καλλιεργούμενα) πιστεύετε ότι υπάρχουν στην πόλη μας, στη Θεσσαλονίκη?

Μελετώντας για 6 χρόνια την αυτοφυή χλωρίδα της περιοχής της Θεσσαλονίκης

Στα Βυζαντινά Τείχη μόνο, αυτοφύονται σήμερα περίπου 300 διαφορετικά άγρια φυτά!! Σε μια μικρή δενδροδόχο, μπορεί να υπάρχουν έως και 15 είδη φυτών!!! Ελπίζω να μη σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου και τους αριθμούς που αναφέρω…. Πιστεύω ότι 
• Όσες φορές και να γίνεται λόγος για τη βιοποικιλότητα δεν είναι αρκετό!

Αλλά πώς ορίζεται η βιοποικιλότητα? 
Ως βιολογική ποικιλότητα ορίζεται/εννοείται η ποικιλομορφία που εμφανίζεται ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς όλων των ειδών (χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδάτινων οικοσυστημάτων). Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει την ποικιλότητα:
Α) μέσα σε ένα είδος (π.χ. διαφορετικές ποικιλίες δημητριακών, οσπρίων, τριαντάφυλλων, αλόγων, αιγοπροβάτων, ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ κτλ), Β) μεταξύ διαφορετικών ειδών (διαφορετικά δημητριακά, διαφορετικά καλλωπιστικά φυτά, διαφορετικά αυτοφυή φυτά, διαφορετικά άγρια ζώα κτλ), 
Γ) μεταξύ διαφορετικών οικοσυστημάτων (διαφορετικά περιβάλλοντα, διαφορετικές περιοχές, διαφορετικά τοπία, διαφορετικά δάση, λίμνες, ποτάμια και βουνά κτλ).

Κοιτάξτε λίγο καλύτερα, κι ας προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να το συνειδητοποιήσουμε:
• Η βιοποικιλότητα είναι η ίδια η ζωή ολόγυρά μας. 
• Είναι μαζί θαύμα και απέραντη χαρά. 
• Η βιοποικιλότητα είναι πόρος που μας στηρίζει.

Η βιοποικιλότητα έχει αξία. 
1. Άμεση χρηστική αξία

Τροφή: 3.000 είδη φυτών ως πηγή τροφής, 200 καλλιεργούνται συστηματικά κι έχουμε δημιουργήσει εκατομμύρια ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες κι έτσι παράγουμε τροφή σχεδόν παντού. Μερικές εκατοντάδες εκτρεφόμενων ζώων και χιλιάδες ποικιλίες τους μας στηρίζουν διατροφικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 
Φάρμακα: 5.000/περίπου 270.000 είδη φυτών έχουν εξεταστεί φαρμακολογικά. Το ? όλων των συνταγών φαρμάκων περιέχει παρασκευάσματα βασισμένα σε φυτικά ή μικροβιακά προϊόντα ή σε παράγωγα και συνθετικές μορφές τους. Περίπου 70% του παγκόσμιου πληθυσμού βασίζεται σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα. Μόνον ένα στα πέντε φυτικά είδη έχουν ελεγχθεί φαρμακολογικά. Οι πιθανές θεραπείες σε ανίατες ασθένειες πιθανότατα βρίσκονται σε άλλα είδη φυτών που δεν έχουν ελεγχθεί.
Κατανοούμε τις σχέσεις των ειδών και παράγουμε δυνατότητες βιολογικού ελέγχου για επιβλαβή είδη: ωφέλιμα έντομα, έλεγχος ζιζανίων και παράσιτων 
Προμηθευόμαστε βιομηχανικά υλικά: ξυλεία, αρώματα, ίνες, χρωστικές, κόμμι, κόλλες, ελαστικά, κεριά, έλαια, χημικά.
Αναψυχή-οικοτουρισμός: Μόνο μια χρονιά το 1988, περίπου 157236 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο διεθνή οικουτουρισμό (τζίρος 93233 δις δολάρια για τα εθνικά εισοδήματα). 
Αισθητική-εκπαιδευτική αξία: Γιατί όλοι τείνουμε να φεύγουμε από τις όμορφες πόλεις μας μόλις έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο? Γιατί προσπαθούμε να βρεθούμε κάπου που να «αναπνέουμε καθαρό αέρα»? Βοτανικοί κήποιΖωολογικοί κήποι, εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση Από τη βιοποικιλότητα αντλούμε έμπνευση και δυνατότητες βελτίωσης του τρόπου ζωής μας. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ

2. Έμμεση χρηστική αξία

Κλιματική ρύθμιση 
Υδρολογική ρύθμιση 
Ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων 
Αυτορυθμιστικός έλεγχος επιβλαβών παρασίτων ζιζανίων βακτηρίων Επικονίαση παραγωγή καρπών 
Διαμόρφωση και συντήρηση εδάφους 
• Σκεφτείτε πόσο κοστίζουν όλα αυτά?!!

3. Μη χρηστική αξία 
Ενδογενής αξία ή αυταξία: Έχουμε το ηθικό δικαίωμα να καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα? 
Κληρονομική αξία: Έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε στα παιδιά μας τον κόσμο αυτό σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον βρήκαμε?

• Η βιοποικιλότητα είναι πόρος που μας στηρίζει. 
• Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα και η νότια Μεσογειακή περιοχή είναι ένα από τα 33 κέντρα βιοποικιλότητας («θερμά σημεία» ή ) σε παγκόσμιο επίπεδο?

Στα κέντρα αυτά στο 1,5% της επιφάνειας του πλανήτη υπάρχει το 5060% όλων των ειδών!

• Η βιοποικιλότητα κατανέμεται άνισα στο χώρο. 
Η αειφόρος χρήση των συστατικών της βιοποικιλότητας και η δίκαιη και ισομερής κατανομή των ωφελειών που προκύπτουν από την αξιοποίηση των γενετικών πόρων είναι ένα ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Ας πούμε, πώς θα σας φαινόταν αν συμφωνούσαμε ως κράτος, ξένοι επενδυτές να κερδίζουν τα οφέλη και να πλουτίζουν από τα δικά μας ζώα, φυτά και οικοσυστήματα, χωρίς κανένα αντίτιμο?

ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 
• Κάθε μέρα τέσσερα φυτικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση 
• 1 στα 4 άγρια είδη φυτών απειλείται με οριστική εξαφάνιση. 
• Στην περίπτωση των καλλιεργούμενων φυτών, δεκάδες χιλιάδες χρήσιμες τοπικές ποικιλίες φυτών που αναπτύχθηκαν εδώ και αιώνες από την προσπάθεια των ανθρώπων να καλλιεργήσουν σε διαφορετικές περιοχές της γης δεν χρησιμοποιούνται πλέον για εμπορική γεωργική παραγωγή και απειλούνται με εξαφάνιση.

Γιατί? 
Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού: τα τελευταία 200 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά. Αστικοποίηση: Ήδη το 50% των ανθρώπων ζει σε αστικές περιοχές, οι μεγαλουπόλεις αυξήθηκαν από 15 σε 50.
Δέσμευση των χερσαίων εκτάσεων: Αύξηση καλλιεργειών κατά 466% μετά το 1700 και μείωση δασών, λιβαδιών και βοσκοτόπων κατά 1020%. Διαταραχή ενδιαιτημάτων: το μεγαλύτερο μέρος των οικοσυστημάτων δέχεται ανθρώπινες επιδράσεις. 
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες υπήρξαν υπεύθυνες για την εισαγωγή αλλόχθονων (ξενικών) ειδών σε καινούργιες περιοχές, μειώνοντας συχνά την τοπική βιοποικιλότητα και ομογενοποιώντας την ποικιλότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η κλιματική αλλαγή απειλούν τη βιοποικιλότητα. 
• Η κρίση της βιοποικιλότητας μάλλον ήδη συμβαίνει, παρά επίκειται. 
• Η βιοποικιλότητα είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας.

Κλείνοντας, σκεφτείτε το εξής:
Πόση βιοποικιλότητα είναι αναγκαία για την επιβίωση του κόσμου μας? Είναι δύσκολο να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα αυτό. Θα ταξιδεύατε σε ένα αεροπλάνο, αν γνωρίζατε ότι του λείπουν κάποιες βίδες? Κι αν ναι, μέχρι πόσες βίδες πιστεύετε ότι μπορούν να λείπουν έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι το ταξίδι σας θα είναι ασφαλές? ?? 10, 100, 500, 1.000, 10.000??? Ίσως το ερώτημα που θα έπρεπε να θέσουμε είναι: Ποιός είναι, τελικά, ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε?

Θυμηθείτε: Η βιοποικιλότητα είναι όλο το φάσμα της ζωής πάνω στον πλανήτη. Κι η ζωή στον πλανήτη μας είναι σχεδόν παντού. Ακόμα και μια λακούβα νερού, μια χούφτα χώματος ή το ίδιο το τσιμέντο της πόλης μας ή το ίδιο το σώμα μας, κατοικείται από ζωντανούς οργανισμούς.
 

Επιλογές για ανάρτηση και δημοσίευση στον κατάλογο και το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2011.
(Τα ονόματα των φωτογράφων, που επιλέχθηκαν, παραθέτονται με αλφαβητική σειρά.)


1. Bayer Rena (I)
2. Bendelja Goran (IΙ + 3ο βραβείο)
3. Γαργάλα Μαρία (Ι) 
4. Γεωργέλη Σοφία (Ι)
5. Γεωργιάδης Μιχάλης (Ι) 
6. Γεωργιτζίκης Γιώργος (ΙΙ)
7. Δεσποινούδης Δημήτριος (Ι)
8. Δημητρακόπουλος Ευάγγελος (Ι +2ο βραβείο + έπαινος) 
9. Δόδουρας Στέφανος (ΙΙΙΙΙ)
10. Έμμογλου Κοσμάς (Ι)
11. Ζερβουδάκης Σπύρος (ΙΙΙ)
12. Ηλιόπουλος Γιώργος (ΙΙΙ) 
13. Θεοδουλίδου Μαγδαληνή (Ι)
14. Καραθεοδώρου Στέλιος (ΙΙI)
15. Κεβρεκίδης Άκης (Ι) 
16. Κεβρεκίδης Λευτέρης (ΙΙ)
17. Κυριαζή Ελευθερία (έπαινος)
18. Κυριακοπούλου Ολύβια (Ι) 
19. Κωνσταντινίδης Μιχάλης (Ι +3ο βραβείο + έπαινος)
20. Κωνσταντόπουλος Λάμπης (ΙIΙΙ)
21. Λιάππης Βασίλης (Ι) 
22. Μαλακασιώτη Αγγελική (έπαινος)
23. Μάντζαρη Νικόλας (έπαινος)
24. Μάντζιου Αγγέλα (Ι)
25. Μπερετζίκης Παναγιώτης (Ι)
26. Μπίστα Ιλιάνα - Αγλαϊα (Ι)
27. Μποστανίτη Αναστασία (Ι)
28. Οικονομίδης Παναγιώτης (ΙΙΙΙΙΙ)
29. Παπαναούμ Καίτη (ΙΙΙ +έπαινος)
30. Παπαφράγκου Χριστίνα (ΙΙΙ)
31. Περσάκη Φάνια (ΙΙΙ)
32. Πεταλά Ευτυχία (Ι)
33. Ρακκά Μαρία (Ι)
34. Semnic Robert (II)
35. Σιώζος Θάνος (Ι +έπαινος)
36. Σταματίου Σταύρος (Ι)
37. Steinecke Hilke (IΙΙ)
38. Τάτσης Κωνσταντίνος (Ι)
39. Χαλουτή Μυρσίνη (Ι)
40. Χατζηθεοδώρου Ανθούλα (Ι)
41. Χρυσικού Ελένη-Μαρία (Ι)
42. Καρκατσέλης Βασίλης (ΙΙ) - εκτός συναγωνισμού 
43. Χατζηαθανασιάδου Αθηνά (ΙΙΙΙ) - εκτός συναγωνισμού