1/11-30/11 "ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ". Έκθεση των αποτελεσμάτων του Διεθνούς Διαγωνισμού, που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο και ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Σταυρούπολης. Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 
ΘΕΜΑ : « ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ - ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»

Έληξε με μεγάλη επιτυχία ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Βοτανικοί κήποι τα βιβλία της φύσης» που οργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Σταυρούπολης και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 50 φωτογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν με 1 έως 150 φωτογραφίες ο καθένας.
Από τις 600 φωτογραφίες που λάβαμε έχουν επιλεγεί οι 65 από 31 φωτογράφους επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Τα θέματα αντλήθηκαν από 60 Βοτανικούς Κήπους απ΄ όλο τον κόσμο και εκατοντάδες φυτά. Οι φωτογραφίες αυτές συμμετέχουν στην έκθεση που γίνεται στο κέντρο πολιτισμού Σταυρούπολης Χρήστος Τσακίρης (Λαγκαδά 221). 
Μπορούν να την επισκεφθούν μετά από συνεννόηση σχολεία και περιβαλλοντικές ομάδες και να ξεναγηθούν στον κόσμο των φυτών και των Βοτανικών κήπων. Οι ίδιες φωτογραφίες παρουσιάζονται σε πολυτελές λεύκωμα που εκδόθηκε από το Δήμο Σταυρούπολης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Βοτανικοί κήποι τα βιβλία της φύσης»
(ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ)

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο βραβείο Miroslav Jeremic από τη Σερβία. (8 φωτ) θέμα : «Centaurium erythraea”

2ο βραβείο Γιώργος Δέλλιος από τη Θεσ/νίκη (1 φωτ.) Θέμα: «Βοτανικός κήπος του Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη»

Το 3o βραβείο μοιράζονται :
α. Πορέβης Σωτήρης- (1 φωτ.) από το Βοτανικό κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους (Αθήνα). (4 φωτ)
β. Robert Semnic από τη Σερβία θέμα: “Golden temple ,Kyoto”


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Bendelja Goran – Serbia (1 φωτ.)
Hebenstzeit Ralf- Deutschland (1 φωτ.)
Hilke Steinecke - Deutschland (3 φωτ.)
Milenko Vasic - Serbia (1 φωτ.)
Podnar Janet - Slowenen (1 φωτ.)
Αυγερινός Ζαχαρίας(1 φωτ.)
Βαλλιανάτου Ειρήνη (1 φωτ.)
Γεωργέλη Σοφία(1 φωτ.)
Γκότση Ιρμτράουντ (4 φωτ.)
Δελληγιαννίδης Θεόδωρος(1 φωτ.)
Θυμάκης Νίκος (3 φωτ.)
Κανελλόπουλος Δημήτριος(1 φωτ.)
Καρκατσέλης Βασίλης (2 φωτ.)
Καρύδης Διονύσης (1 φωτ.)
Καστανιώτης Κωνσταντίνος(2 φωτ.)
Κισσούδης Χρήστος (1 φωτ.)
Κούλαλη Γιώτα (1 φωτ.)
Κωνσταντόπουλος Λάμπης(1 φωτ.)
Μαρκογιάννης Σπύρος (5 φωτ.)
Μήρτσιος Γιάννης (1 φωτ.)
Μπουζίκας Γιώργιος (1 φωτ.)
Οικονόμου Γιώργος (1 φωτ.)
Παπαδοπούλου Αναστασία (2 φωτ.)
Παπαδράγκα Λία (1 φωτ.)
Παππάς Σωτήρης(2 φωτ.)
Παυλίδου Στέλλα (2 φωτ.)
Χατζηαθανασιάδου Αθηνά (7 φωτ.)


ΟΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Ο φωτογράφος που αποφασίζει να φωτογραφίσει στον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο χώρο ενός βοτανικού κήπου το ξέρει (ή το διαπιστώνει επί τόπου) ότι έχει αναλάβει δύσκολο έργο. Πώς θα καταφέρει να δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών που να έχουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και να μην είναι απλή καταγραφή για επιστημονική χρήση σε βιβλία φυτολογίας; Πώς θα υπερβεί το μάτι του όλο αυτό το μεγαλείο των λουλουδιών που τον καλούν με τα φανταχτερά τους χρώματα; Πώς θα κλείσει τα μάτια στο προφανές για να κατακτήσει το πέρα και το πίσω από τη βιτρίνα;
Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που προσέγγισαν κατά καιρούς διάφοροι κορυφαίοι φωτογράφοι το συγκεκριμένο θέμα Ο Karl Blossfeldt φωτογράφιζε μπουμπούκια, μίσχους και φύλλα φυτών και τα έκανε να μοιάζουν με μεταλλικά διακοσμητικά Art Nouveau. Η Tina Modotti, επηρεασμένη από τον σύντροφό της Edward Weston φωτογράφιζε τη δεκαετία του ’20 λουλούδια με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δείχνουν τρισδιάστατα. Τα λουλούδια του Mapplethorpe, φωτογραφημένα συνήθως μόνα τους ή ανά δύο, αναδίδουν έντονη σεξουαλικότητα, καθώς θυμίζουν γυμνά ανθρώπινα σώματα
Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό πολλές, ένα πανόραμα από όψεις σημαντικών βοτανικών κήπων από όλο τον κόσμο. Οι τρόποι φωτογράφησης πολλαπλοί: Υπάρχουν ανθρωποκεντρικές φωτογραφίες, δε λείπει όμως και η φωτογραφία με έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Θα βρούμε αφηρημένες συνθέσεις, αλλά και φωτογραφίες με τέτοια πλαστικότητα, έτσι ώστε να παραπέμπουν σε γλυπτά. Θα ήταν παράλογο επίσης να λείπουν οι συνθέσεις που βασίζονται στην πολυχρωμία της φύσης, καθώς και η κλασσική φωτογραφία τοπίου.

Θανάσης Ράπτης

 


 

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ