16/1-16/2 Έκθεση φωτογραφίας του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στο καφέ-bar "CHEZ JEAN", Φράγκων 3, με τίτλο «ΠΕΤΡΑ -ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ».

«Η Πέτρα των χρωμάτων»

Από τα πιο γνωστά μέρη στον κόσμο, η περιοχή «Πέτρα» στην Ιορδανία, φημίζεται για τους ναούς και τους τάφους της, που είναι σμιλεμένοι στους αμμώδεις βράχους της. Το θέαμα είναι καταπληκτικό και υποβάλλει τον επισκέπτη. Ίσως γι αυτό, σχεδόν κανείς δεν προσέχει τους ίδιους τους βράχους, τα χρώματα, και τα «νερά» τους, που αποκτήθηκαν με τους αιώνες.

Τον επισκέπτη συνεπαίρνει, και δικαιολογημένα βέβαια, το μυστήριο και η μαγεία που εκπέμπουν τα απαράμιλλης τέχνης μνημεία, όχι όμως και τον φωτογράφο, που προσπερνά το φαινόμενο και προσπαθεί να εισχωρήσει στο βάθος αυτού που το στηρίζει το ίδιο το υλικό. Πέρα από τη φωτογραφία cartes postales και την αρχαιολογική ή την αναμνηστική, βρίσκονται εκπληκτικοί συνδυασμοί χρωμάτων και σχεδίων. Όποιος σκύψει επάνω τους δημιουργεί πίνακες ανεικονικής τέχνης που εικονίζουν την ίδια τη δύναμη και την ποιητική της τέχνης. Το φως, ανάλογα την ώρα πρόσπτωσης, διαπερνά το πέτρωμα και δημιουργεί τη ζωγραφική της φύσης. Ο φωτογράφος ευτυχώς ήταν εκεί να μας προσφέρει αυτά τα κατορθώματα, να μας φέρει στη Θεσσαλονίκη την «Πέτρα των χρωμάτων», την άλλη πέτρα.


Ο Θεόφιλος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία στα ΤΕΙ. Από το 1992 που πρωτοάρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, έχει επισκεφτεί 52 χώρες, συγκεντρώνοντας ένα τεράστιο πολιτιστικό και πολιτισμικό υλικό 17.000 φωτογραφιών. Η πρώτη ατομική του έκθεση έγινε το 2003.