20/5-18/6, Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και άλλες εκδηλώσεις και προβολές με τίτλο: «Θεσσαλονίκη ελεύθερη πόλη Αντισύνοδος 2003» στο χώρο της Δημοτικής Κίνησης -Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, βιντεοπροβολή, παράλληλες εκδηλώσεις

…και party

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Μαΐου στίς 20.30 έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: "Θεσσαλονίκη, Mέρες Aντισυνόδου 2003", στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (Π. Μελά 21, τηλ.2310253330).

Την ημέρα των εγκαινίων θα προβληθεί οπτικό υλικό με εικόνες της Θεσσαλονίκης από τις εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της EE το καλοκαίρι του 2003.

Θα ακολουθήσει party με μουσική από dj.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Σταύρος Δαγτζίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμης Μουρατίδης, Γιώργος Παπαχαραλάμπους, Θανάσης Ράπτης και Γιάννης Χολογκούνης.

 

Λίγα λόγια για το θέμα της έκθεσης και των λοιπών περιφερειακών εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2003. H πόλη ζει στους ρυθμούς της συνόδου και της αντισυνόδου. Eκεί (στη Χαλκιδική) η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, απόμακρη και απομονωμένη, δε συγκινεί και δεν πείθει τους Ευρωπαίους πολίτες. Eδώ (στη Θεσσαλονίκη) το πολυεθνικό και πολύχρωμο πλήθος της αντισυνόδου, που αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που διεκδικεί μιαν άλλη Ευρώπη, έναν άλλο κόσμο που υποτίθεται είναι εφικτός και καταδικάζει (οπωσδήποτε) τον πόλεμο που τότε μαινόταν στο Ιράκ.

H πόλη παρουσιάζει αντιθετικές όψεις: Από τη μια οι διαδηλωτές, τα λάβαρα, τα πανό, τα συνθήματα, οι μουσικές, η κίνηση, η δράση. Από την άλλη οι έρημοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, οι μεταλλικές θωρακίσεις των κλειστών καταστημάτων, ο φόβος, η αδιαφορία, ο αυταρχισμός της αστυνομίας. Η Θεσσαλονίκη που έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λαμαρινούπολη, κάτι για το οποίο θα ντρέπεται για χρόνια..

Οι φωτογράφοι ήταν εκεί. Αναμίχτηκαν με το πλήθος, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και φυσικά φωτογράφισαν. Kατέγραψαν, αποτύπωσαν, σχολίασαν τα γεγονότα, το κλίμα, τη δράση, τις όψεις της πόλης. H τέχνη και η πολιτική συναντήθηκαν, το καλλιτεχνικό γεγονός έμπλεξε με το πολιτικό, δηλαδή με τη στάση απέναντι στο γεγονός.

Αυτή η ματιά παρουσιάζεται (με διαφορετικές φόρμες ανάρτησης) μέσω των εικόνων της έκθεσης και της συνοδευτικής βιντεοπροβολής, η οποία με τις πολύ περισσότερες φωτογραφίες της και τη ζωντάνια της ψευδοκινούμενης εικόνας θα θυμίσουν πράγματα τα οποία οι επιλεγμένες για την έκθεση εικόνες, ίσως δεν καταφέρουν.

Βασίλης Καρκατσέλης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του
Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

 

Διάρκεια της έκθεσης έως τις 18/6/2005.

…και οι λοιπές παράλληλες εκδηλώσεις μας στον ίδιο χώρο με τίτλο «Δημιουργία, Καθημερινότητα και Όνειρο».

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τρίτη, 31 Μαΐου
20:00 Εργαστήρι Ατομικότητας: «Σπάζοντας τις ενσωματωμένες δομές ή ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι»
22:00 Προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων του Σ. Μελιδονιώτη «Η εξαφάνιση της αγελάδας»

Τετάρτη, 1 Ιουνίου
21:00 Παρουσίαση του cd του Γ. Μιχαηλίδη «Πρώτες Γιορτές». Ακολουθεί συζήτηση με θέμα: «Δημιουργία, καθημερινότητα & όνειρο». Συμμετέχουν: Σ. Μελιδονιώτης, Π. Χλωρός, Σ. Κερσανίδης, Γ. Μιχαηλίδης. Η βραδιά κλείνει με ζωντανή μουσική και προβολή οπτικού υλικού σχετικό με το cd του γ. Μιχαηλίδη «Πρώτες Γιορτές»

Πέμπτη, 2 Ιουνίου
21:00 Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Π. Χλωρού «Κουβαρίστρα από γραμμές οριζόντων». Απαγγελία, ζωντανή μουσική υπόκρουση και προβολή οπτικού υλικού.
Το τριήμερο των παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με πάρτι.

 

H έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με το «Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».