1/7-18/7 Ομαδική έκθεση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου «Προσωπική Φωτογραφία - The Thassos Workshop»

Ομαδική έκθεση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου «Προσωπική Φωτογραφία - The Thassos Workshop», που διοργάνωσε το ΦΚΘ το καλοκαίρι του 2003 στο «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» του Λιμένα Θάσου. Συμμετέχουν 24 φωτογράφοι. Με την υποστήριξη του Δήμου Θάσου του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Σουηδικού Προξενείου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θάσου.

«Φωτογραφικό Εργαστήριο Θάσου»


Το «Φεστιβάλ Θάσου 2004» παρουσιάζει την Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Προσωπική Φωτογραφία – Το Εργαστήριο Της Θάσου».

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση, τα έργα της οποίας πεοέκυψαν από το φωτογραφικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο Καλογερικό του Λιμένα Θάσου τον Ιούλιο του 2003. το εργαστήριο αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με το IFSAK Κωνσταντινούπολης και την Norden Fotoskola της Στοκχόλμης. Έγινε δε με την υποστήριξη του Δήμου Θάσου, του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Σουηδικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης.

Έλληνες, Τούρκοι και Σουηδοί φωτογράφοι εργάστηκαν για μια εβδομάδα σκληρά, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς αναγνώρισης δάσκαλου της φωτογραφίας και φωτογράφου Anders Petersen, πάνω στο θέμα «Προσωπική Φωτογραφία» και με τις δύο έννοιες που μπορεί να φέρει ο τίτλος: «προσωπική τοποθέτηση απέναντι στις καταστάσεις / προσωπική ματιά» και «τρόπος που εργάζεσαι με τους ανθρώπους / τρόπος που τους πλησιάζεις και συν-εργάζεσαι» («isolation and togetherness»).

Τα θέματα που δόθηκαν και απασχόλησαν το εργαστήριο ήταν « Σα σκυλί, φωτογράφησε κάποιον σα ζώο», «φωτογραφίστε κάτι που σας γοητεύει και σας φοβίζει ταυτόχρονα», «ακολουθείστε κάποιον άγνωστο στο σπίτι και φωτογραφίστε τον» και «το πνεύμα της αγάπης / του έρωτα».

Στην έκθεση συμμετέχουν 22 φωτογράφοι. Από την Τουρκία:
Ο Emin Altan, o Dora Gunel, η Silva Bingaz, o Ali Taptik, o Kemal Gengizkan, η Belkiz Benhabib και ο Nezir Icgoren.

Από τη Σουηδία: ο Thomas Thomell και ο Marcus Ericson.

Από την Ελλάδα: ο Βασίλης Καρκατσέλης, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο Στράτος Καλαφάτης, ο Δαγτζίδης Σταύρος, η Χρυσούλα Παμόγλου, η Ράνια Κοκκινίδου, η Χριστίνα Παπαφράγκου, ο Ντεγιάννης Τάσος, ο Γιώργος Παπαχαραλάμπους, η Ευαγγελία Βουτσάκη, ο Ζαφείρης Τσιπιλής, η Αναστασία Δημητριάδη και ο Αχιλλέας Σαββόπουλος.

Σύντομο Βιογραφικό του δασκάλου.
Ο Anders Petersen γεννήθηκε το 1944. μεταξύ 1966 και 1968 σπουδάζει με τον Chester Stromholm στην Στοκχόλμη. Από το 1969 έως το 1971 συνεχίζει τις σπουδές του για τηλεόραση στη σχολή του Christor Stromholm και κατόπιν μέχρι το 1974 στο Cinema University και Dramatiska Institutet της Στοκχόλμης.

Η εργασία του για το «Cafe Lehmitz» ένα μέρος που συχνάζουν πόρνες και τραβεστί, όπως και άλλες για ψυχιατρικά ασθενείς, φυλακισμένους, αλλά και άλλα θέματα κυκλοφόρησαν σε αρκετά λευκώματα.

Ανέπτυξε το δικό του στυλ, μία καλλιτεχνική φόρμα για την ανθρώπινη συγκίνηση.

Είναι ένας φωτογράφος που εργάζεται με έναν συγκεκριμένα συμβολικό τύπο κοινωνικής φωτογραφίας, όπου η καθολική εμπλοκή / σχέση του φωτογράφου με το μοντέλο του δημιουργεί έργα ξεχωριστά. (Ενδιαφέρεται να παρουσιάζουν οι φωτογραφίες του την κρυμμένη πλευρά της ανθρώπινης φύσης).

Το 2003 του απονεμήθει το βραβείο του «φωτογράφου της χρονιάς» από τις «Συναντήσεις της Arls» στη Γαλλία και το Centre Pompidou στο Παρίσι, αγόρασε 58 εικόνες του.