10/5 -19/5, Oμαδική έκθεση μελών του ΦKΘ. Eξοδος ποιητών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του OΠΠEΘ '97. Στη Mεσσορόπη Kαβάλας

Μία έκθεση που περιοδεύει στο κοινό της (το γενικό πλαίσιο)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας του Δήμου Καλαμαριάς, στη θέση ενός φωτογραφικού διαγωνισμού που απέτυχε, έστησε, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μία μεγάλη περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας 1997», που διοργανώνουν «Οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη».

Η έκθεση αυτή στην πρώτη της διαδρομή σταμάτησε στο Κέντρο Νεολαίας του Δήμου Καλαμαριάς, στο Δήμο Σταυρούπολης, στο Μέγαρο της ΧΑΝΘ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Τριανδρίας και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας του Δήμου Νεάπολης. Ο στόχος της που ήταν να απλωθεί η φωτογραφία σε όλη τη Θεσσαλονίκη και τους δήμους της περιφέρειας, να τη γνωρίσουν τη φωτογραφία σαν εκφραστικό μέσο γεμάτο ιδιαιτερότητες και αξίες, να καταλάβουν τις διάφορες εκδοχές και επί μέρους λειτουργίες και αποστολές της και να νοιώσουν το γιατί η φωτογραφία, πλέον, θεωρείται αναμφισβήτητα ως μία των καλών τεχνών, σιγά – σιγά επιτυγχάνεται.

Γνωρίζοντας πολύ καλά πως ότι προσφέρεται στη βάση των κατοίκων αυτής της πόλης, και ιδιαίτερα στη νεολαία της, αποταμιεύεται, και σε διάρκεια χρόνου ξοδεύεται και ακτινοβολεί σε ήθος, λόγο και ομορφιά.

«Είναι το Ελληνικό πνεύμα, που μόνιμα κατοικεί σ αυτή την πόλη» όπως είπε και η Μελίνα Μερκούρη, η οποία υποστήριξε το αίτημα των κατοίκων και δημιουργών της Θεσσαλονίκης, να δοκιμαστούν δικαιωματικά στο θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, « που καλλιεργεί το πολιτιστικό ήθος, εξάπτει τη δημιουργική φαντασία, οιστρηλατεί την καλλιτεχνική αναζήτηση και αφυπνίζει τη συλλογική μνήμη, όχι ως επιλεκτική ανάκληση των γεγονότων του παρελθόντος, αλλά ως καθολικό βίωμα της ιστορίας, εκεί όπου όλα έχουν τη θέση και την αξία τους, τη συνέχεια και τη συνοχή».

 

Στη μεγάλη φωτογραφική έκθεση, που βρίσκεται σε περιοδεία(και θα βρίσκεται ακόμη σε τουλάχιστον έξι ακόμη –προς το παρόν - προγραμματισμένους τόπους), συμμετέχουν από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι: Κωστής Δελάκης, Θόδωρος Πιτουράς, Θανάσης Ράπτης, Εύη Χαλκίδου,

από το Δήμο Αγίου Παύλου: ο Βασίλης Καρκατσέλης,

από το Δήμο Σίνδου οι: Αμ. Καλτσίδου, Φωτ. Καλτσίδου, Χρ. Μαργαριτοπούλου, Μην. Σταυρακίδης,

από το Δήμο Καλαμαριάς οι: Θ. Καμπάς, Μ. Λινάρδου, Ν. Πασσαλίδης, Μ. Τρανός και

από τη Φωτογραφική Ομάδα του Δήμου Ιωνίας οι: Αθαν. Αθανασιάδης, Α. Γεωργιάδου, Κ. Κακάλα, Λ. Καϊτζή, Θ. Κιαμίλης, Ε. Μάτσα και ο Ο. Παφίτης.

 

Η έκθεση στη Μεσορόπη, ένα χωριό στο Νομό Δράμας, συνοδεύεται από την «Έξοδο Ποιητών». Ένα πούλμαν γεμάτο φωτογράφους και ποιητές, επισκέπτεται και ξεναγείται στο χωριό, αναστατώνει την καθημερινότητά του, εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας και στον προαύλιο χώρο της έκθεσης,  με απαγγελίες και άλλα, απογειώνει το κοινό, μέχρι αργά το βράδυ.

Ήταν μία απίστευτη εμπειρία για όσους τη ζήσαμε, μία εμπειρία συνύπαρξης των τεχνών, που συνιστούμε σε όλους τους φορείς πολιτισμού και όλες τις συνυπάρξεις εικαστικών.

 

Λίγα λόγια και για την εκδήλωση των ποιητών που ακολούθησε τα εγκαίνια της έκθεσής μας

Κατά τις 7.30 το απόγευμα, στον κήπο μπροστά στην Κοινότητα, άρχισε η εκδήλωση της ποίησης, όπου ακούστηκαν με τη σειρά, ποιήματα των: Α. Τραϊανού, Φ. Ιωαννίδη, Λ. Πορφύρα, Κ. Παλαμά, Δ. Κοσμά, Μπ. Μάλιου, Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Εγγονόπουλου, Κάτουλου (σε μετάφραση Μ. Σουλιώτη), Κ. Π. Καβάφη, Σαπφούς, Τ. Μωραϊτίνη, Γ. Σουρή, Οδ. Ελύτη, Μ. Σαχτούρη, Ε. Αμανατίδου, Μ. Μαλακάση, Θ. Παμπόρη (λογοτέχνης της Μεσορόπης) , Ρίλκε, Γ. Χρονά, Τ. Ζουμπουλίδου, Α. Σχοινά, Κ. Γώγου, Τ. Λειβαδίτη, Β. Στεριάδη, Θ. Γκίσδαβου (υπέγραφε ως «Κλητήρ Κοινότητος Μεσορόπης Παγκαίου»), Ν. Ντορίδη (λογοτέχνης της Μεσορόπης), Μ. Χατζιδάκη και Ν. Βρετάκου.

Ο νεαρός Ζάχος Καρατσιουμπάνης διάβασε αποσπάσματα από πεζά κείμενα του Γκισδαβου, η Μπέτη Μάλιου απάγγειλε ποίημα του παρευρισκόμενου Θ. Πομπόρη, ενώ ο Νίκος Ντορίδης αυτοπαρουσιάστηκε.

Μεταξύ άλλων απήγγειλαν οι λογοτέχνες: Ε. Αμανατίδου, Τ. Γραμμένος, Κ. Εμμανουηλίδης, Κατ. Καριζώνη, Δ. Κοσμάς, Ηλ. Κουτσούκος, Θ. Λιβεριάδης, Τρ. Μήτα και Μ Ξεξάκης.

Την ποιητική βραδιά, στο δροσερό κήπο, πλαισίωσε με μουσικές παραλλαγές σε ξένα και δημοτικά μοτίβα το σεξτέτο που συνόδευσε την αποστολή: με τους Π. Γεωργιάδη (τούμπα), Κ. Κατσαρό (τρομπέτα), Ν. Κιουρκσή (κρουστά), Β. Κυριακού, Α. Λαζάρου, Α. Παναγόπολο (σαξόφωνα), και έκλεισε με δύο τρυφερές εκτελέσεις σε φλάουτο η μεσοροπίτισα Άννα Καρατσιουμπάνη.

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία, όπου μας περίμενε ένας νοστιμότατος μπουφές  της κοινότητας. Περιελάμβανε παραδοσιακές λιχουδιές που ετοιμάστηκαν «σπιτικά» και εγκάρδια από φιλόξενες νοικοκυρές του χωριού. Επιμιξία κρασιού, τσίπουρου, κλαρίνων και σεξτέτου.

Ήταν μία πλήρης και ξεχωριστή «έξοδος».