27.03.2017 - Προβολή της ταινίας του Σταυρή Δαγτζίδη για τον Anders Petersen

Τη Δευτέρα 27/3/2017, στις 8μμ,  θα προβληθεί η ταινία του Σταυρή Δαγτζίδη (2009): 'Anders Petersen' (90′)  ( Video-film για το διάσημο Σουηδό φωτογράφο του πρακτορείου VU, Paris)

Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η παρουσίαση είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης.
... στο καφέ ΒΑΖΑΑΡ (πεζόδρομος Παπαμάρκου, Πλατεία Άθωνος)

Ο Anders Petersen γεννήθηκε το 1944 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το 1967 ξεκινά να φωτογραφίζει ένα μπαρ που ονομαζόταν Café Lehmitz στο Αμβούργο. Φωτογράφησε εκεί για μια περίοδο περίπου τριών ετών και το 1970 έκανε την πρώτη του προσωπική έκθεση πάνω από το μπαρ στο Café Lehmitz με 350 φωτογραφίες. Το 1973 δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο του "Gröna Lund", για τους ανθρώπους σε ένα λουνα-πάρκ στη Στοκχόλμη. Το 1974 αποφοίτησε από το Dramatiska Institutet, στη Στοκχόλμη. Το 1978 δημοσίευσε το "Café Lehmitz» στη Γερμανία. Το 1984 το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του για τα κλειδωμένα ιδρύματα δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα τρία βιβλία ήταν για ανθρώπους σε μια φυλακή, ένα νοσοκομείο και ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο. Μετά την φωτογράφηση στο ψυχιατρείο για τρία χρόνια ο ίδιος προσανατολίζεται προς μια πιο ελεύθερη προσέγγιση σε ένα είδος φωτογραφίας ημερολογίου. Κατά τη διάρκεια του 2003 και του 2004 ο Anders Petersen διορίστηκε καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή Φωτογραφίας και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Κάνει τακτικά σεμινάρια και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και στις ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του εβδομήντα έχει λάβει πολλές υποτροφίες και βραβεία. Το 2003 Petersen εξελέγη ώς "Φωτογράφος της Χρονιάς" από το Διεθνές Φεστιβάλ της Arles. 

http://www.anderspetersen.se/    

 http://antonostreetphotos.blogspot.gr/2010/02/anders-petersen.html

Ο Σταυρής Δαγτζίδης γεννήθηκε το 1948 και πέθανε το καλοκαίρι του 2013, λίγους μήνες μετά από το σοβαρό τραυματισμό του με μοτοσυκλέτα.
Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στην Σχολή Κινηματογράφου ”Σταυράκου”, στην Αθήνα και από το 1990  φωτογραφία στη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας.Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, σε συνεργασία με τον Κώστα Ανδρώνη, γύρισε 9  ταινίες Super 8.
Ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και για χρόνια μέλος του ΔΣ.
Παρουσίασε την φωτογραφική εργασία του σε πολλούς χώρους και θεσμούς.
Τελευταία δούλευε συστηματικά με βίντεο, ενώ συγχρόνως μελετούσε και δούλευε πάνω στην συγγραφή σεναρίων και διηγημάτων.