1/7 Δημόσια προβολή ενάντια στην πώληση της ΣΤΟΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης

Έγινε με επιτυχία την Τρίτη 1/7/2014 το μεσημέρι μία σειρά πολυμορφικών δράσεων/εκδηλώσεων και  συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πώληση της ΣΤΟΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, ενός μοναδικού συγκροτήματος που χαρακτηρίζει την πολιτισμική και πολιτιστική ιστορία της πόλης.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε αυτήν με προβολή φωτογραφιών που είχαν θέμα την Στοά Μοδιάνο, το κτήριο, τη ζωή στην στοά και στην πέριξ σχετική περιοχή, τα γλέντια, τους ανθρώπους της κτλ

Στην προβολή συμμετείχαν οι: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Έλενα Γανδά, Σωτηρία Ινετζή, Βασίλης Καρκατσέλης, Άγης Κελπέκης, Μαρία Λιάπη, Γιάννης Λογιοτατίδης, Κάλλη Μπέλλου, Καίτη Παπαναούμ, Γιάννης Πομάκης, Αλέκα Τσιρώνη και ο Δημήτρης Ζωγράφος.

 

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

 Η Αγορά Μοδιάνο, ενα μοναδικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα της πολιτισμικής και πολιτιστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης βγαίνει προς πώληση απο το ΤΑΙΠΕΔ. Το κεντρικό κτήριο της Στοάς Μοδιάνο είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίσματα της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κελύφους και λειτουργίας. Η Στοά Μοδιάνο είναι ένα μνημείο για τη Θεσσαλονίκη

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1922, μετά την πυρκαγιά του 1917, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί που το σχέδιο Hebrard όριζε τα Bazaar της πόλης. Δημιουργός της ο Ελί Μοδιάνο, αρχιτέκτονας και μηχανικός.

Στα εγκαίνια του κτιρίου… «Οι μουσικές από τις μπάντες Σπεράντζα και Μακάμπι έπαιζαν μέχρι αργά το βράδυ της 26ης Μαρτίου 1925, στο φωτα- γωγημένο ισόγειο της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων – της Αγοράς Μοδιάνο, όπως έμελλε να μείνει στην Ιστορία. Τα γκαρσόν σέρβιραν σαμπάνια και μαύρο χαβιάρι στους επισήμους. Οι λαϊκοί τύποι που βρέθηκαν στα εγκαίνια αρκέστηκαν σε αυγά χαμινάδος, τουρσιά, αλλαντικά Τσοχατζόπουλου και ρακί Ναχμίας…» σημειώνει με νόημα ο Κ. Τομανάς στο Χρονικό του.

Η απόφαση για πώληση της Στοάς, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξα-γγελίες για τη στήριξη του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε προκλητική αναντιστοιχία. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβίωση των ιστορικών προβλητών του λιμανιού και την ίδια στιγμή να πουλάς το μνημείο της κεντρικής αγοράς της! Υπάρχουν ήδη προτάσεις και ενδιαφέρον από τοπικούς φορείς (ΕΕΘ, ΙΚΘ) στους οποίους πρέπει να προστεθεί άμεσα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για ανάληψη πρωτοβουλίας.

Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που αγαπούν την πόλη τους να αντισταθούν σε κάθε σχέδιο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της στοάς. Δεν είναι δυνατόν, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η ιστορία της Θεσσαλονίκης να παραδίδεται αμαχητί σε μια ισοπεδωτική προσέγγιση βιωσιμότητας με μόνο χαρακτηριστικό την οικονομική διάσταση, παραγνωρίζοντας το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του ιστορικού συνόλου.