15/2-5/3 20:30 GalleryToss, (BarLaDoze, Βηλαρά 1 & Συγγρού, στα Άνω Λαδάδικα) Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη [STUDIOVD] ”Πρόσωπα + Προσωπεία”

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη [ STUDIOVD ]
Εγκαίνια Σάββατο 15 Φεβρουαρίου , στις 20:30, Gallery Toss, (Bar La Doze, Βηλαρά 1 & Συγγρού, στα Άνω Λαδάδικα)
Διάρκεια: 15 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: 18.00 έως 24.00
Υποστήριξη: Ι.Κογχυλάκης Α.Ε. [ Φωτογραφικά-Βίντεο ]

Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στα χωριά του νομού Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση και στην Νικήσιανη του νομού Καβάλας.
Χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά εντάσσοντας τους φωτογραφιζόμενους στο οικείο περιβάλλον.Στις υπόλοιπες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός και σκηνικό λειτουργεί ως προβολέας θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την μεταμφίεση.Η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο.

Η συγκεκριμένη φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των δρώμενων εμπλέκει καταγραφικά στοιχεία με την προσωπική ματιά του φωτογράφου.
Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων που συνέβαλαν τα μέγιστα να πραγματοποιηθεί η φωτογράφηση.
Το τριήμερο, 6-7-8 Ιανουαρίου δονείται η περιοχή από την κωδωνοφορία και από άλλα στοιχεία αποτρεπτικά του κακού, όπως δέρματα ζώων στα πρόσωπα (μάσκες),κουδούνια στη μέση, προσωπίδες, στάχτες . Έτσι, οι κάτοικοι των χωριών γιορτάζουν τα διονυσιακά δρώμενα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. Όπως αναφέρουν συμβολικά υμνούν την ευετηρία, την καλοχρονία που πατά σε δυο πυλώνες την ευγονία και την ευκαρπία.

 

ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ [ STUDIO VD ]
Εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη από το 1992.Εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, στο πορτραίτο και στην φωτογραφία τροφίμων.Συνεργάζεται με μουσεία,κατασκευαστικές και εκδοτικές εταιρίες, αρχιτεκτονικά γραφεία,βιομηχανίες και ξενοδοχεία.
Μαθήτευσε στο studio Αθυρίδη και από το 1999 διατηρεί το www.studiovd.gr με τον Χρήστο Δημητρίου
Εργα του έχουν βραβευθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς
Συνεργάζεται με τα φωτογραφικά πρακτορεία istockphoto.com και shutterstock.com

Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφικού έργου :
"Η πόλη σε άσπρο μαύρο",Hionidis mankind, Δεκέμβριος 2010 Θεσσαλονίκη
'Street life' ,Πολιτιστικός Δημοτικός Πολυχώρος Ιωαννίνων - Παλιά Σφαγεία. 
Ιωάννινα. 19-29 Μαΐου 2011 [ Photometria Photo Festival ]
'Steet life' ,The Art Foundation [taf]. Μοναστηράκι, Αθήνα. 2-12 Ιουνίου 2011
"Η Θεσσαλονίκη όπως είναι",TOSS Gallery, Σεπτέμβριος 2011 Θεσσαλονίκη
"Vogue`s fashion night out" ,Punto Es, Οκτώβριος 2011 Θεσσαλονίκη
"Land.escapes" ,Punto Es, Δεκέμβριος 2011 Θεσσαλονίκη
"Land.escapes" ,hotel marelia [ Χαλκιδική ],Μάιος 2012
"Land.escapes" ,ZEIDOROS Gallery,Αυγουστος 2012 Κύθηρα
Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας,Δεκέμβριος 2012
PORTRAITS -' Alexander rock opera' [ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΤΙΡΙΟ Μ2 ] Μάρτιος 2013

 

Λίγα λόγια για την ανάγκη εμπλοκής των φωτογράφων στην αναδημιουργία των παραδοσιακών δρώμενων.

 Μία έκθεση στο μεταίχμιο της δημιουργίας, στο μεταίχμιο της συνεργασίας του παλαιού με το καινούργιο, στο μεταίχμιο της εναλλαγής, με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις.

Η νεώτερη των εικαστικών τεχνών (η φωτογραφία) με θεματογραφία κάποια από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής υπαίθρου, τόσο ίδια, και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Η σημερινή φωτογραφική δημιουργία σε συνομιλία με το πολιτιστικό ένστικτο του Έλληνα, οι σύγχρονες δημιουργικές αξίες σε διάλογο με την μέθεξη της συν- μετοχής στην ανα-βίωση.

Οι φωτογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ανά την επικράτεια τοπικές πρωτοβουλίες διαφυγής ή εμπλουτισμού του λεξιλογίου έκφρασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διερεύνησης του εγώ. Η έκθεση που δημιουργείται έχει κεντρικούς ήρωες, αυτούς που ενδιαφέρονται και εργάζονται ακατάπαυστα για να περισυλλέξουν τα σκόρπια κομμάτια της παλαιάς και της νέας πολιτιστικής μας παράδοσης ή κληρονομιάς.

 Οι φωτογράφοι, με μία παραδοσιακή τεχνική/αποστολή του μέσου (αυτή της αδιαμεσολάβητης καταγραφής των όσων συμβαίνουν γύρω τους) με τη συμμετοχή τους στα δρώμενα, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα προς νέες (ή μήπως ξεχασμένες;) πολιτιστικές κατευθύνσεις και δημιουργικές ενατενίσεις.

Η μακροχρόνια εμπλοκή των φωτογράφων με κάτι έξω από τις σύγχρονες αισθητικές πρακτικές της σημερινής τέχνης,  είναι προφανές πως σε βάθος χρόνου, αποδίδει προς δύο κατευθύνσεις. Όχι μόνο με τον εμπλουτισμό της σημερινής θεματολογίας τους (δυνατότητες) αλλά και προς μία πιο πολύμορφη σύμμειξη/ανάπτυξη των τεχνών (αναδημιουργία).

Μέσω του δημιουργικού παντρέματος της φωτογραφίας με τα δρώμενα της δικής μας παράδοσης (που παραδοσιακά δεν την περιλαμβάνουν) ίσως λειτουργήσει μία άλλου τύπου ανάπτυξη και σε βάθος διάνθηση των παραδοσιακών πρακτικών και αξιών. Έχουμε ανάγκη μια νέα έμπνευση για μετεξέλιξη και των δύο πόλων αυτής της συνεργασίας, για μία αξιοποίηση των δημιουργημάτων του λαού, δίχως λαϊκισμούς,

Βασίλης Καρκατσέλης  

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης