7/12 - 15 /1 CHEAP PHOTO - ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ομαδική έκθεση φωτογραφιών και φωτογραφημάτων στην Γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ.

CHEAP PHOTO  - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

To Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος το Δεκέμβρη για 12η συνεχή χρονιά, την ετήσια έκθεση CHEAP PHOTO, ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Εγκαίνια το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στη γκαλερί TETTIX, στη Θεσσαλονίκη.

H έκθεση αυτής της χρονιάς δοκιμάζει και έναν νέο χαρακτήρα, τον ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ. Τα έργα θα συνεχίσουν να έχουν συμβολικές τιμές πώλησης από 10 έως 50 ευρώ.

Παράλληλα, όμως, θα μπορούν να αλλάξουν χέρια και με ανταλλαγή, είτε με προϊόντα είτε με αντικείμενα, όπως βιβλία, δίσκοι, φωτογραφίες κλπ. κατόπιν συμφωνίας.

Συμμετέχουν: Σοφία Ξυγαλά, Fanis Rami, Εύη Πέικου, Τάνια Κολέσκα, Γιώργος Γκιζάρης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Εύα Γερομιχαλού, Βασίλης Μπακαλούδης, Δημήτρης Ζωγράφος, Χρύσα Κουτρουμάνου, Σοφία Συμεωνίδου, Αλέκα Τσιρώνη, Σταύρος Σταματίου,  Άννα Βλαχογεωργακοπούλου, Δέσποινα Τασούδη, Κυριακή Γκούμα, Γεωργία Γρηγοριάδου, Νίκη Σφαιροπούλου, Iordanka Tenova, Νίκος Μπάτσιος, Σάκης Δαζάνης, Δημήτρης Ντέντος, Αντώνης Γκιούρκας, Στέλιος Αλευρόπουλος, Φώτιος Καρακάσης, Σάσα Παππά,  Δημήτρης Συμεωνίδης, Αννίτα Πέτσα,  Ελένη Δήμου, Μαριάννα  Μπολτσή, Βασίλης Καρκατσέλης, Έλενα Γανδά, Βίκη-Μαρία Ιωάννου, Irina Pidova, Μαρία Καππάτου, Μέλλινα Καμινάρη.

 

Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης

Διοργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έως 15 Ιανουαρίου, 2013

Δε-Πα 18:00-21:00 και Σα 12:00-14:00

tettix.gallery@gmail.com

κιν.6973221887

 

The "Why cheap art?" manifesto (English)

PEOPLE have been THINKING too long that ART is a PRIVILEGE of the MUSEUMS and the RICH.

ART IS NOT BUSINESS!
It does not belong to banks and fancy investors
ART IS FOOD.

You can’t EAT it BUT it FEEDS you.
ART has to be CHEAP and available to EVERYBODY.
It needs to be EVERYWHERE because it is the INSIDE of the WORLD.
ART SOOTHES PAIN!
Art was up sleepers!
ART FIGHTS AGAINST WAR AND STUPIDITY!
ART SINGS HALLELUJA!
ART IS FOR KITCHENS!
ART IS LIKE GOOD BREAD!
Art is like green trees!
Art is like white clouds in blue sky!
ART IS CHEAP!
HURRAH!
 

Το "Why cheap art?" manifesto στα Ελληνικά


Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ για πολύ καιρό ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ότι
η ΤΕΧΝΗ είναι ΠΡΟΝΟΜΙΟ των ΜΟΥΣΕΙΩΝ και
των ΠΛΟΥΣΙΩΝ.

Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ!
Δεν ανήκει στις τράπεζες και στους μοδάτους επενδυτές.
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ. Δεν μπορείς να τη ΦΑΣ ΑΛΛΑ σε ΤΡΕΦΕΙ.
Η ΤΕΧΝΗ πρέπει να είναι ΦΤΗΝΗ και προσιτή στον
ΚΑΘΕΝΑ. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ
γιατί είναι το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του ΚΟΣΜΟΥ.
Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ!
Η τέχνη αφυπνίζει τους κοιμισμένους!
Η ΤΕΧΝΗ ΜΑΧΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ!
Η ΤΕΧΝΗ ΨΑΛΛΕΙ ΑΛΗΛΟΥΙΑ!
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ!
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ!
Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα!
Η τέχνη είναι σαν τα λευκά σύννεφα στο γαλάζιο ουρανό!
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ!
ΖΗΤΩ!

 

Απόσπασμα ενός διαλόγου που αναπτύχθηκε στο FB της εκδήλωσης, πριν από αυτήν.

Vasilis Karkatselis

Οι εκθέσεις CHEAP PHOTO (ΦΤΗΝΗ ΤΕΧΝΗ - ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) όλα αυτά τα χρόνια έπαιξαν κάποιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του καλού και φτηνού φωτογραφικού έργου. Νομίζω ότι εφέτος πρέπει να εφευρεθεί μία νέα μορφή, που θα την αντικαταστήσει. Αν ανοίξει ένας διάλογος για το πόσο φτηνό μπορεί να είναι ένα έργο προς πώληση, ευχαρίστως να καταθέσω την άποψή μου.

Meletiadis Kostas  Για σου δάσκαλε, έχουμε καιρό να τα πούμε. Η άποψη μου είναι ότι επιτέλους η τέχνη πρέπει να βγει έξω στο πεζοδρόμιο ( μαθήματα, εκθέσεις, προβολές).
Υ.Γ μπράβο για τις καινούριες σας δημιουργίες.

Sofia Xygala  Το έργο προς πώληση και η τιμή του, θα πρέπει να έχουν σαν κριτήριο και το πόσο κοστίζει η δημιουργία του (εκτύπωση, κορνίζα κλπ) και να παίρνει υπ όψη του και τις δεδομένες συνθήκες του φωτογράφου και του πιθανού αγοραστή (π.χ. οικονομική κατάσταση). Από κει και πέρα, πάντα θα υπάρχει κοινό που θα θεωρεί κάτι πανάκριβο και το αντίθετο. Δε μπορεί ποτέ κανείς να βάλει όρια στις αντιλήψεις των ανθρώπων και καλώς. Έπειτα, ο καθείς διαλέγει και παίρνει.

Γιώργος Ιωαννίδης 

Το κόστος 'τυπώματος' και το...πασπαρτού + κάδρο...δώρο από τον καλλιτέχνη στον...φιλότεχνο άφραγκο λαό!!! ή να ανταλλάσσεται το έργο με κάτι άλλο...αυτό ίσως είναι το τέλειο...

Vasilis Karkatselis  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ. ΜΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΚΑΝΕΙ 10 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΣΕ CAPA FIX ΑΛΛΑ 15. ΣΥΝΟΛΟ 25 ΕΥΡΩ.

25 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΠΙ 6 ΕΡΓΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΟΝ 150 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ 2 ΕΡΓΑ. ΤΟΤΕ, ΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙ ΓΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕ-ΕΛΑ (ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΡΓΩΝ-ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΤΛ), ΑΥΤΟΚΟΛΗΤΑ, ΑΦΙΣΣΕΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΚΑΛΕΡΙ, ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΑ ΚΟΣΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟ, ΕΙΝΑΙ 75 ΕΥΡΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΝΙΖΑ. ΠΟΣΟ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΟΦΙΑ; ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΥ; ΕΜΕΙΣ, ΑΝΤΕ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ; ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ. ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Α ΣΕ ΤΙΜΗ -Α. ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΩ ή ΝΑ ΧΑΡΙΖΩ.

Sofia Xygala   Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Vasilis Karkatselis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Γιώργος Ιωαννίδης, που σχολιάζει σε προηγούμενη ανάρτηση μου.

Γιώργο βάζεις τη συζήτηση σε άλλη βάση από ότι την έβαλε η Σοφία. Είναι άλλο πράγμα το να χαρίζεις τα έργα σου. Αν είναι να τα χαρίζεις, δεν παίρνεις μέρος σε έκθεση του τύπου ΦΤΗΝΗ ΤΕΧΝΗ - ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, γιατί το φτηνή προϋποθέτει τιμή πώλησης. Το άλλο, όμως, που λες για ανταλλαγή έργων, είναι μια διαφορετική πρόταση, παρά τα προβλήματά της. Πχ ένα πρόβλημα που μπαίνει είναι το κόστος του ανταλλάξιμου. Φέρνει κάποιος ένα βιβλίο των 2 Ευρώ και παίρνει έργο κόστους 70; Με ενδιαφέρει αυτή η έννοια της ανταλλαγής. Ίσως να είναι η σωστή πρόταση για αντικατάσταση της cheap photo. Έχει κάποιος να καταθέσει πρόταση για το πως δουλεύει το σύστημα αλλού με τις ανταλλαγές, για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η ανταλλαγή και σε δική μας έκθεση;

Elena Efeoglou

Θα μπορούσε να γίνει κατηγοριοποίηση των έργων, ανάλογα με την τιμή που ορίζει ο κάθε καλλιτέχνης για το έργο του. Έτσι λοιπόν μπορούν να γίνουν ομάδες ανάλογα με την τιμή. πχ ομάδα 20-30ευρώ, 40-60, 70-100.Ο κάθε καλλιτέχνης θα μπορεί να ανταλλάσσει τα έργα του μόνο με αυτούς που βρίσκονται στην ίδια ομάδα.

Vasilis Karkatselis

 70 - 100 ΕΥΡΩ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ CHEAP ΦΩΤΟ.

Thanassis Raptis

Ας μη φτάνουμε σε υπερβολές τύπου ταξί κλπ. Μια πολύ καλή εκτύπωση σε φωτογραφικό χαρτί 30Χ40 κοστίζει 3 ευρώ. Θα μπορούσε κάποιος να συμμετέχει με 5 φωτογραφίες (κόστος 15 ευρώ) και να πουλάει τη μια φωτογραφία 15 ευρώ, χωρίς κορνίζα ούτε επικόλληση. Εγώ θα αγόραζα μια πάρα πολύ ωραία φωτογραφία σε άψογη εκτύπωση έτσι, σκέτη. Είναι δικό μου θέμα αν θα τη βάλω σε μια ήδη υπάρχουσα κορνίζα ή θα την κρατήσω όπως είναι στη συλλογή μου. Η ανταλλαγή θα γίνεται φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη αγοραστή-πωλητή (πχ 2 μπουκάλια κρασί)

Η ονομασία ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ εκφράζει μια άλλη εποχή (τα 80'ς στην Αμερική). Και τί θα πει φτηνή; Φτηνή για ποιόν; Για κάποιους φτηνή είναι και αν κοστίζει 500 Ευρώ. Προτείνω νέα ονομασία: "Τέχνη για τους Φτωχούς"

Xrysa Xrysalia

Θεωρώ ότι με το χαρακτηρισμό "για τους φτωχούς" υποτιμάς αυτομάτως τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεσαι. Μοιάζει με ελεημοσύνη, το λέω ειλικρινά. Θα πρότεινα κάτι που μου ήρθε τώρα "Η Τέχνη την εποχή του Μνημονίου" ή "Η Τέχνη σε τιμές Μνημονίου". Δεν ξέρω αν θα συμμετάσχω φέτος στο cheap art αλλά μιας και είχα δηλώσει συμμετοχή παλιότερα και είχαμε μιλήσει, πήρα το θάρρος...

Και να ρωτήσω και κάτι άλλο; Η απλή φωτογραφική εκτύπωση σε χαρτί, χωρίς επικόλληση σε cappa fix, θεωρείς ότι θα λειτουργούσε αποδοτικά στο στήσιμο της έκθεσης; Γιατί αν ναι, σίγουρα διευκολύνει πολλούς από εμάς, και τους δημιουργούς και το κοινό, οικονομικά εννοώ...

Venia Karolidou

Εγώ το έχω δει αυτό (φωτογραφίες χωρίς κορνίζες κλπ) βαλμένες κάθετα σε κουτιά, σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα. Βέβαια κάποιοι έβαζαν κάπα η κορνίζες αλλά το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ωραίο και δεν ζύγιζε υπέρ του ενός ή του άλλου

Efthimis Mouratidis τέχνη για όλους ή κάτι παραπλήσιο που να μην κατηγοριοποιεί

Thanassis Raptis

Να έχουμε υπόψη μας ακόμη ότι η cheap art εκτός από κίνημα είναι και μια πολυεθνική βιομηχανία, πίσω από την οποία κρύβεται το ελληνικό δαιμόνιο, που φρόντισε μέχρι και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα για τον όρο "cheap art"...
http://cheapart.eu/

Xrysa Xrysalia

Ναι απλά από το φθηνή τέχνη, που σημαίνει σπάμε το φράγμα της απλησίαστης οικονομικά τέχνης, μέχρι το τέχνη για φτωχούς, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Που ανάγει και σε ταξικές διαφορές οι οποίες νομίζω δε μας αφορούν πια και που, θα πρέπει να ξαναπώ, παραπέμπει άμεσα σε ελεημοσύνη, λύπηση κλπ. Δε νομίζω ότι την τέχνη την αφορά ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εάν θέλουμε να το συγκεκριμενοποιήσουμε πως η φθηνή τέχνη διοργανώνεται πια σε μια πολύ συγκεκριμένη εποχή (γιατί έτσι είναι άλλωστε) μπορεί να μπει ως προσθήκη. "Φθηνή Τέχνη (Cheap Art ή Cheap Photo) στην εποχή του Μνημονίου". Άλλωστε σε αυτή την εποχή βρισκόμαστε πια. Δυσκολευόμαστε να το εμπεδώσουμε; Μάλλον, γιατί κανένας μας δεν αντέχει να το παραδεχτεί...

Xrysa Xrysalia  Πάντως μόλις διάβασα το μανιφέστο της Cheap Art. Νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Ότι η τέχνη είναι τα πάντα, ο ίδιος μας ο κόσμος, είναι για παντού για τα πάντα και για όλους. Και ακόμη περισσότερο το "η Τέχνη απαλύνει τον πόνο". Στην εποχή που ζούμε έχουμε λίγο πόνο να απαλύνουμε; Νομίζω πως η φετινή διοργάνωση θα πρέπει να πλησιάσει συναισθηματικά τον κόσμο. Πάνω απ' όλα. Τώρα, όσον αφορά την ανταλλαγή και τις οικονομικές διαφορές, η ανταλλακτική οικονομία έχει να κάνει ακριβώς με αυτό το νόημα, δηλαδή το να παρακάμψει εντελώς το οικονομικό κόστος και να εστιάσει στην ποιότητα αυτών που ανταλλάσσονται. Διάβασα σε μια ανάρτηση ή σχόλιο δε θυμάμαι, ότι πώς ένα βιβλίο 2 ευρώ θα ανταλλαχθεί με μια φωτογραφία 70 ευρώ; Ένα βιβλίο μπορεί να έχει τιμή 2 ευρώ, λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής αλλά πολύ πιθανόν να είναι και γ@μώ τα βιβλία! Το ίδιο και μια φωτογραφία. Το ότι θα σου κοστίσει 50 ή όσο η εκτύπωση και η παρουσίασή της, αυτό δεν καθορίζει την ποιότητά της αυτή καθαυτή. Οπότε αν ρίξουμε το κόστος εκτύπωσης στα 3 ευρώ όπως προτάθηκε μπορούμε να τις προσφέρουμε σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Και με όλη μας την ψυχή! Άλλωστε όσοι είμαστε καλλιτέχνες της διπλανής πόρτας (που δεν έχουμε δηλαδή περιουσία ή οικονομικό απόθεμα από πίσω δηλαδή) ξέρουμε πολύ καλά πως εμείς είμαστε εκείνοι που αντιμετωπίζουμε πάντα το οικονομικό πρόβλημα συμμετοχής μας σε διοργανώσεις, γιατί εμείς επιβαρυνόμαστε το κόστος. Το κοινό, αν έχει χρήματα αγοράζει, αν δεν έχει δεν αγοράζει. Εμείς το κόστος όμως το επιβαρυνόμαστε έτσι κι αλλιώς. Κι αν ήταν δύσκολο σε άλλες εποχές, φανταστείτε τώρα! Τώρα αν πάλι κάποιος θέλει να ανταλλάξει τη φωτογραφία του με βιβλίο ή ότι άλλο πολύ ευχαρίστως. Εγώ θα την αντάλλαζα για παράδειγμα με βιβλίο, απλά εξαρτάται από το ποιο βιβλίο είναι αυτό, όχι αν κάνει 2 ή 10 ή 30 ευρώ. Αν κάποιοι έχουν μείνει ακόμη στην εποχή του ότι η τιμή του έργου καθορίζει και την αξία του, νομίζω ότι η συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο κίνημα (γιατί για κίνημα πρόκειται) δεν τους αφορά καν. Γιατί έχουν μείνει πολύ πίσω. Πιο πίσω και από το '84!

Σπύρος Γεώργιος Κύκνας Πραγματικά, σπουδαία πρωτοβουλία

Vasilis Karkatselis   

Η πρωτοβουλία ελήφθει. Το θέμα τώρα είναι στους φωτογράφους. Θα μπορέσουν να τυπώσουν και να στείλουν μια - δυο φωτό, που να είναι τόσο καλές ώστε κάποιος να βγάλει το μοναδικό του χαρτονόμισμα και να αγοράσει μόνο αυτές και καμία άλλη;

Θα μπορέσουν οι φωτογράφοι να μετατρέψουν ένα άυλο αρχείο τους σε επιθυμητό εμπόρευμα, υπέρ σκοπού;

Εύκολα ανεβάζεις εικόνες στο διαδίκτυο. Τώρα σου δίνεται μία ευκαιρία, να τις ανεβάσεις και στον τοίχο. Έχει ο καθένας μας τα κότσια να την μετατρέψει σε αντικείμενο που θα αντέχει τη θέαση πάνω από 15 δεύτερα; (Τόση είναι η μέση θέαση των φωτογραφιών στις οποίες στέκεται κάποιος όταν τις βλέπει στο σύννεφο - στη μέτρηση δεν έχουν υπολογιστεί οι φωτό που ανοίγουμε έως 9 δεύτερα.)

 

ΔΕ ΡΩΤΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΤΛ.

ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ Ή ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.