20 - 22/9 Ομαδική έκθεση φωτογραφιών, προβολές και εγκατάσταση, με τίτλο Ένας τοίχος με δική του ιστορία, στο Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του Φεστιβαλ ΑΝΑΚΑΤΑ.

ΑΝΑΚΑΤΑ 5. «ΑΝΑΚΑΤΑταξή» 2013
3 ήμερο Φεστιβάλ Τέχνης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΑΤΑ με την εγκατάσταση

<<Ένας τοίχος με ιστορία>>.


Η συμμετοχή του στη διοργάνωση είναι ένα ελάχιστο μέρος μίας μεγάλης γιορτής των τεχνών. Παράλληλα με όλες τις παρακάτω καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση εικαστικών έργων, σε όλο το κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη (επί της οδού Λαγκαδά), και για τις 3 ημέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να περιπλανηθείτε στον Λαβύρινθο που έχει δημιουργηθεί, για να ανακαλύψετε τα έργα. Σας προσκαλούμε.
 

Mε έργα τους συμμετέχουν οι :

Βαλάσης Φέστας, Ζάχος Αυγερινός, Γιάννης Χολογκούνης, Σταύρος Σταματίου, Κώστας Κίτσος, Βασίλης Καρκατσέλης και Ευθύμης Μουρατίδης.

 

Κείμενο για τον τοίχο


Σε μία εποχή που η πραγματικότητα σταδιακά αντικαθίσταται από την ψηφιακή, κάποιοι ακόμα διεκδικούν τους τοίχους της απρόσωπης πόλης και κάνουν ηχηρή την παρουσία τους. Αόρατα χέρια, μέρα και νύχτα γράφουν συνθήματα σε τοίχους, σχεδιάζουν γκράφιτι και κολλούν αφίσες. Οι τοίχοι γίνονται οι μάρτυρες της ζωής της πόλης και καταγράφονται πάνω τους οι ανησυχίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των κατοίκων της. Εξάλλου έχουν καθιερωθεί ως οι πιο κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν διαμαρτυρίες και συγκρούσεις. 
Στο αστικό τοπίο οι τοίχοι μεταμορφώνονται σε ένα χώρο δημόσιας σφαίρας που σπάει τον απομονωτισμό του καθενός μας, σπάει τον τοίχο που έχει χτίσει η σιωπή μας. Οι τοίχοι εισβάλλουν στην καθημερινότητα μας και, με πείσμα, μας επιδεικνύουν τα καμώματα αγνώστων καλλιτεχνών και εσωστρεφών περιπλανητών, που πιθανόν να μη γνωρίσουμε ποτέ. Ως άλλοι «μάρτυρες» του κοινωνικού γίγνεσθαι, αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες, τις αντιλήψεις, τα οράματα, αλλά και τον πολιτισμό της εκάστοτε κοινωνίας. Πάνω από όλα όμως καθρεφτίζουν τις ενδότερες σκέψεις μας, σκέψεις που πολλές φορές δεν τολμούμε να τις εκφέρουμε δυνατά. 
Μοιάζει σαν οι τοίχοι να έχουν τη δική τους εσωτερική ζωή, κρατώντας καλά κρυμμένα ‘μυστικά’. Μετατρέπονται σε φορείς συλλογικής μνήμης, πάνω στους οποίους στη διάρκεια των χρόνων καταγράφονται γεγονότα ξεχωριστά, στιγμές που αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον καθέναν. Πολιτικά συνθήματα, εφηβικοί προβληματισμοί, ανομολόγητες σκέψεις, προσωπικές ανησυχίες, νέες μόδες όλα είναι εκεί να σου μιλήσουν, και ξέρουν να μιλάνε σε όσους θέλουν να ακούσουν. Συμφωνήσεις ή διαφωνήσεις με το μήνυμα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αρκεί που το αναλογίστηκες. Μόνο τότε εκπληρώνει το σκοπό του και ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι καλλιτέχνες της έκθεσης, σαν άλλοι αρχαιολόγοι, έχουν ανασύρει με το φακό τους τα επεισόδια που βρίσκονται πάνω στους τοίχους της πόλης, συνδέοντας την καθημερινή ζωή με την τέχνη, μία σύνδεση αναπόφευκτη, για τον καλλιτέχνη που έχει επιλέξει η θέση του να ανήκει στους δρόμους. Τα έργα της έκθεσης θέτουν ερωτήματα, δημιουργούν αντιφατικά νοήματα και υπερβαίνουν το όριο της απλής αναπαράστασης, καλώντας τους θεατές να ξεκινήσουν ένα νέο διάλογο με την τέχνη του δρόμου και τη δική τους πραγματικότητα. Στην έκθεση τα βίντεο, τα σλάιντς, οι φωτογραφίες, υποβάλλουν το θεατή να αναλογιστεί την κοινωνική και πολιτική σημασία των τοίχων, τη μνημειακότητα που αυτοί κρύβουν και ίσως τελικά, να αναγνωρίσει στα έργα τον εαυτό του.

 

Λίγα λόγια για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΑΤΑ

Το φεστιβάλ ‘γεννήθηκε’ το 2009 στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του τότε Δήμου Σταυρούπολης, σημερινού Δήμου Παύλου Μελά και έκτοτε αποτελεί τη μεγάλη ετήσια θεσμική εκδήλωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παύλου Μελά "ΙΡΙΣ".
Η καλλιτεχνική επιτροπή του ΑΝΑΚΑΤΑ θέλοντας να γιορτάσει την πενταετή πορεία του θεσμού συναποφάσισε την επιστροφή του στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης για τις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013, εκεί που πρωτοξεκίνησε η διοργάνωση.
Το φετινό ΑΝΑΚΑΤΑ επιδιώκει με τη συμβολική ΑΝΑΚΑΤΑληψη των χώρων του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» την ΑΝΑΚΑΤΑταξη των πεπραγμένων, των ιδεών, των εννοιών, των πραγμάτων, των δυνάμεων και των συναισθημάτων, διαμορφώνοντας παράλληλα το πλαίσιο των μελλοντικών επιδιώξεών του.

Εκτός από τις εκθέσεις φωτογραφίας και παράλληλα με τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση εικαστικών έργων, σε όλο το κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και για τις 3 ημέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ, από τις 5.00μμ έως τις 11.00μμ. 
Σε αυτές συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Αδάμος Βασίλης / Αλεξάνδρου Βασίλης / Αλεξίου Χριστίνα / Ανδρεάδη Πελαγία /
Αψύχου Ειρήνη / Βασιλειάδης Παύλος / Βέλλιου Κατερίνα / Βογιατζής Χρήστος /
Γαλαζούλα Μαρία / Γεροντίδης Γιώργος / Γεωργιτσέλη Μπορισλάβα / Δαλάκα
Αλεξάνδρα / Δεραμπούκα Ελένη / Δεσπουδής Μυλτιάδης / Δρακόπουλος
Γιάννης / Ζηκίδου Ιωάννα / Ζήση Μαρία / Θεοχάρης Δημήτρης / Καζάκη Ιωάννα /
Καλλίνικου Μαρία / Καλτσίδου Άννη / Καραμαύρου Ιουλίτα / Καράνος Άκης /
Καρπούζη Θάλεια / Κερεφιάδης Παναγιώτης / Κληματζδάς Στέλιος / Κορρέ Πένυ /
Κοττουλας Κώστας / Κούλιου Βασιλίνα / Κρεμέτη Μαρία / Κυριακού Ιωάννα /
Κυριάκου Νεφέλη / Λιαλιαμπίδου Καίτη / Λιοκα Άννα / Μανικάτης Γιάννης / Μήχου
Χριστίνα / Μίγγου Άγαθα / Μιχαηλίδης Γκίβι / Μιχαηλίδης Μιχάλης / Μπάλας
Φώτης / Μπεζάτη Ευτυχία / Νικολαίδου Χριστίνα / Νίκος Σέττας / Ντεγίδης
Φίλιππος / Παλαντζάς Δημήτρη ς/ Παναγιωτάκης Γιώργος / Παναγιωτοπούλου
Άλκηστις / Παναγιώτου Αγγέλα / Παναγιώτου Μαρία / Παπαδοπούλου Χρύσα /
Παπακώστα Ελένη / Πολίτη Φωτεινή / Πούλιος Αθανάσιος / Σαββίδου
Αναστασία / Σακκά Κατερίνα / Σέμψη Τάσια / Σπύρου Βασιλική / Σταματογιάννη
Έλενα / Στεργιανός Στράτος / Συρεγκέλα Μάρσυ / Τάνσαρλης Γιώργος / Τατάκης
Φίλιππος / Τόγιας Γεώργιος / Τόλιου Ελευθερία / Τρούλη Γεωργία / Τσαρουχάς
Αποστόλης / Τσιάλου Μάνθα / Τσιρώνη Αλέκα / Τσόνγκα Ιωάννα / Φοίτου
Χριστίνα / Φραγκόπουλος Πέτρος / Φρασιόλα Παρασκευή / Χαριζάνη Δήμητρα /
Χατζηαθανασίου Έλενα / Χατζημαγόρου Γιώργος

και οι ομάδες "to be continued" (Επιμέλεια: Χαντέ Μαρία), Ομάδα Εικαστικών «Incognito» (Επιμέλεια: Στέλλα Μανικάτη).


Επί πλέον:
Αφιέρωμα στον εικαστικό Παύλο Βασιλειάδη
Ηλεκτρονική μουσική: Σιαρβάτη Ευαγγελία (στο κυλικείο)

Φορέας Διοργάνωσης: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά "ΙΡΙΣ"
Κέντρου πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» Λαγκαδά 221, Θεσσαλονίκη 
Καλλιτεχνική Επιτροπή: Έλλη Χρυσίδου, Αυγή Προγγίδη, Κωστής Παπάζογλου, Γιώργος Γούσσιος
Οργανωτική Επιτροπή: Νέστορας Αναστάσιος, Χρύσα Παπαδοπούλου