Εργαστήρια κολάζ

Εργαστήρια κολάζ και έκθεση από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
... στο πλαίσιο της διοργάνωσης “NO DADA LEFT”

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Τον Φεβρουάριο του 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη, του χώρου που φιλοξένησε τις πρώτες δράσεις του κινήματος του Dada. Aκριβώς δύο χρόνια αργότερα, ο Tristan Tzara, εμβληματική φυσιογνωμία των ντανταϊστών, εξέδωσε το δεύτερο μανιφέστο του κινήματος, διακηρύσσοντας:
«Γράφω αυτό το μανιφέστο για να δείξω ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα αντιθετικές ενέργειες στη διάρκεια μιας δροσερής ανάσας. Είμαι κατά της δράσης, και όσο για τη διαρκή αντίφαση ή την κατάφαση, δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά και δεν πρόκειται να εξηγήσω τι εννοώ γιατί μισώ την κοινή λογική. Είμαι κατά των συστημάτων. Το πιο αποδεκτό σύστημα είναι να μην έχεις επί της αρχής κανένα σύστημα.»
Tristan Tzara, 1918
Στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Cabaret Voltaire, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τρία εργαστήρια κατασκευής κολάζ με τρεις διαφορετικούς εισηγητές: Τον Θοδωρή Λάλο, την Lane και τον Γιώργο Μπογιατζίδη. Ο κάθε εισηγητής σε δύο 3ωρες συναντήσεις θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση του τρόπου που αντιμετωπίζει την τεχνική του κολάζ και θα επιβλέψει εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το δικό τους έργο.
Τα έργα που θα παραχθούν στα τρία αυτά εργαστήρια θα εκτεθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2017, σε ημερομηνίες και εκθεσιακό χώρο που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Τα εργαστήρια θα γίνουν στον όροφο του καφέ BAZAAR, στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου (περιοχή Πλ.Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης),  8-11μμ
Θοδωρής Λάλος: Δευτέρα 17/10 και 24/10
Γιώργος Μπογιατζίδης: Δευτέρα   14/11 και 21/11
Lane : Δευτέρα 5/12 και 12/12

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η μόνη επιβάρυνση των συμμετεχόντων θα είναι το κόστος προμήθειας των απαραίτητων υλικών.
Για την υποβολή της αίτησής σας απαιτείται:
Έγκυρο λογαριασμό email
Ένα σύντομο βιογραφικό

Για υποβολή της αίτησης, ερωτήσεις ή διευκρινίσεις απευθυνθείτε μέσω e-mail στο   fkthcollage@gmail.com
Η διοργάνωση δεν αναλαμβάνει υλικά, έξοδα μεταφοράς και παραγωγής έργων, διαμονή και έξοδα μετακίνησης καλλιτεχνών.

Προθεσμία: Μέχρι 9 Οκτωβρίου 2016

 

Ο Θοδωρής Λάλος σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και συντήρηση έργων τέχνης σε Αθήνα και Ρώμη.
Ατομικές εκθέσεις:
Solo Artist's Books , Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Θεσσαλονίκη 2016
No Man Wanted, Βιτρίνες Τέχνης Ο.Τ.Ε., Θεσσαλονίκη 2015
Ad Somnum, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα 2015
FAR EAST, εικόνες του ρευστού κόσμου, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα 2013
Ut pictura poesis, gallery Ρωμανού 7, Θεσσαλονίκη 2011
Say I’m a dreamer, gallery vlassis.art , Θεσσαλονίκη 2010
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ολλανδία, Μεξικό, Αίγυπτο, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία, Σουηδία, Ρωσία και Ιαπωνία.
Έργα του υπάρχουν στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Καβάφη Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, και Stedelijk Van Abbemuseum Αϊντχόβεν Ολλανδίας.

https://www.flickr.com/photos/64694279@N03/albums

 

Ο Γιώργος Μπογιατζίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει διακοσμητική και συντήρηση έργων ζωγραφικής πάνω στην όποια έχει κάνει την πρακτική του άσκηση στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εδώ και 12 χρόνια, με αφετηρία την ανάγκη για δημιουργική έκφραση, κατασκευάζει έργα κολάζ με μια τεχνική δικής του επινόησης, η οποία δανείζεται πολλά στοιχεία από την τέχνη του βιτρό. Έχοντας σαν πρώτη ύλη φωτογραφίες καταφέρνει μέσα από τα έργα του να απομονώσει τα κομμάτια μιας ούτως άλλως απομονωμένης πραγματικότητας (φωτογραφίας), κατακερματίζοντας τα και από το νέο υλικό δημιουργεί μια καινούρια σύνθεση.

http://georgeboya.com/ 

 

Η Lane γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μέχρι και σήμερα. Η ενασχόλησή της με το κολάζ ξεκίνησε από τα μαθητικά της χρόνια. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιεί το χαρτί περιοδικών. Αγαπημένο της θέμα ήταν και θα είναι τα πορτραίτα με τα οποία και ξεκίνησε. Αυτό το διάστημα ασχολείται με την κατασκευή κολάζ με θέμα βασισμένο σε φωτογραφίες τύπου street view αγαπημένων της φωτογράφων τα οποία και θα εκθέσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2014 συνδιοργανώνει το Collagistas Festival, μια ετήσια συνάντηση καλλιτεχνών του κολάζ, η οποία πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετική χώρα

www.lanecollage.gr