3-12 / 9 Συμμετοχή στην έκθεση PICTOR. EXPLORING THE FAMILIAR (I WALK IN THE CITY WHEN THE CITY IS NOT HERE). Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου.

PICTOR. EXPLORING THE FAMILIAR (I WALK IN THE CITY WHEN THE CITY IS NOT HERE).

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με την εικαστικό Τέτα Μακρή, τον Οκτώβριο του 2008, ξεκίνησε με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, αλλά και της καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης, τη σειρά εργαστηρίων (workshop) με τίτλο Pictor, στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Μετά από δυόμισι χρόνια, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν τότε, παρουσιάζονται στην Καλαμαριά, στα πλαίσια της διοργάνωσης 10 χρόνια Πεδίο Δράσης Κόδρα.
Από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν το ενιαίο επιτοίχιο έργο τους/εγκατάσταση οι Σταύρος Δαγτζίδης, Εύθυμης Μουρατίδης και ο Βασίλης Καρκατσέλης.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ

Η φωτογραφία που έγινε αφίσα, ξαναγίνεται φωτογραφία, για να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για το έργο, που αν και αποτελείται από φωτογραφίες δεν είναι φωτογραφία. Το παιχνίδι με τη φωτογραφία δε μπορεί να έχει τέλος. Η φωτογραφία του έργου σε μπαλόνια ή προσκλητήρια και οι φωτογραφίες που θα προκύψουν από τη διανομή τους μέσω δράσεων είναι λιπαντικό στους μύλους του αέναου.
Η ευκαιρία που μας δόθηκε από το πρόγραμμα με την έγκριση της υποβληθείσης πρότασης (αν και όχι αυτούσιας), ήταν δώρο και χέρι βοηθείας γερό και στιβαρό, για να συνεχιστεί η μακροχρόνια έρευνα της ομάδας για τη φωτογραφία πέραν των εντύπων, πέραν των μπουάτ γκαλερί, πέραν των αποκομμένων από τον κόσμο μουσείων. 
Το έργο δεν είναι σε κορνίζα ή καμωμένο με άλλο τρόπο κινητής παρουσίασης, ώστε αργότερα να μπορεί να παρουσιαστεί σε άλλον χώρο. Θα μείνει εκεί μέχρι να το καταστρέψουν εξωκαλλιτεχνικοί παράγοντες.
Όχι ο καθένας μόνος του αλλά από κοινού. Οι φωτογράφοι συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με άλλους άγνωστους, πριν το εργαστήριο, καλλιτέχνες διαφορετικών τεχνών. Ο σεβασμός της προσωπικότητας του εταίρου γεννά κέφι και ο διάλογος ιδέες περισσότερο τραχείς, περισσότερο μη αναμενόμενες.
Απόλυτος σεβασμός στην ιστορία του τοίχου, με υποταγή στη φθορά του και ανάδειξη των από προηγούμενους ζωγραφισμένων graffiti με ενσωμάτωσή τους στη σύνθεση. Κανένας σεβασμός απέναντι στις φωτογραφίες μας. 
Δοκιμή νέων υλικών και για την εκτύπωση, και για την αντοχή στις καιρικές συνθήκες και την UV ακτινοβολία, και την επικόλληση.
Ενώ τα κακοφουσκωμένα μπαλόνια παίρνουν μορφές φίλων μας, οι φωτογραφίες με τα πρόσωπα των διάσημων, που γεμίζουν τα διαφημιστικά πλαίσια των δρόμων, σκίζονται, και δίχως τις ασύμμετρες συμμετρίες του καλειδοσκόπιου, φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν σαν κύματα. Η πορεία του θεατή παράλληλη με την επιφάνεια του έργου, αναδιατάσσει το χάος της συνολικής κατασκευής. Το επιμέρους ανάγεται σε μεμονωμένο έργο, έργο που στην αυτονομία του αγαπιέται, ίσως γιατί έχουμε διδαχθεί να διαβάζουμε και να μας αρέσουν ολοκληρωμένες εντός τους συνθέσεις.
Το έργο είναι ζωντανό (σαν ατελείωτο). Είναι μεγάλων διαστάσεων, αλλά με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένο που να μπορεί και κάποιος να πει ότι δεν το πρόσεξε σαν έργο(αν και δεν βρίσκεται σε κάποια γωνία της πόλης ελεύθερο, αλλά σε χώρο που επισκέπτονται υποψιασμένοι). Είναι υποκείμενο σε προσθαφαιρέσεις (αφαιρέθηκαν κιόλας κάποια κομμάτια του, μπογιατίστηκαν άλλα, και γράφτηκαν με μαρκαδόρους συνθήματα περί τέχνης) και για τούτο χωρίς φύλαξη. Αλλάζει ημέρα με την ημέρα, μέσω περιφερειακών δράσεων που το υποστηρίζουν (Όπως διανομή ειδικών carts postal’s σε μπαράκια στο κέντρο της πόλης και μπαλονιών με την εικόνα του στην Πλ. Αριστοτέλους και το Λευκό Πύργο με τη μορφή Happening, που καλούν το κοινό να το επισκεφτούν). Το έργο αλλάζει ανάλογα με την ώρα που το βλέπεις, ήλιο το πρωί, διαγώνιες σκιές το μεσημέρι, ομοιόμορφο φωτισμό το απόγευμα, μισοσκόταδο το βραδάκι (καμία δηλαδή σχέση με τον κατάλληλο σταθερό φωτισμό των αιθουσών τέχνης).

 
Δελτίο Τύπου
Το Κρατικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ εικαστικών τεχνών «Πεδίο Δράσης Κόδρα» 
Με το Pictor: Εξερευνώντας το οικείο
(περπατάω στην πόλη όταν η πόλη δεν είναι εδώ)
Διάρκεια: 3 - 12 Σεπτεμβρίου 2010


Ένα παλιό σεκρετέρ, μέσα από τα συρτάρια του οποίου «συνδιαλέγονται» εικόνες της Θεσσαλονίκης και της Νέας Υόρκης. Ένα βίντεο που καταγράφει την προσφορά «δωρεάν αγκαλιάς» στους περαστικούς της Παλιάς Παραλίας. Ακολουθώντας «Το δίδυμο φάντασμα της οδού Ερνέστου Εμπράρ» μέσα από αρχειακό υλικό και μια προβολή σλάιντ. Νυχτερινές δράσεις μέσα στο «λαβύρινθο» των πολυκατοικιών, όπως τις μαρτυρούν-υπονοούν χρωματιστές, φωτεινές διαδρομές.

Μπορεί να ολοκληρώθηκε το εργαστήριο Pictor: εξερευνώντας το οικείο (περπατάω στην πόλη όταν η πόλη δεν είναι εδώ) που εμπνεύστηκε η Τέτα Μακρή και που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τον Οκτώβρη του 2008, ωστόσο ο απόηχός του -συναντήσεις, προβληματισμοί, σκέψεις- γέννησε μια άλλη δράση. Κάποιες από τις ιδέες αυτές βρήκανε πρόσφορο έδαφος στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όπου και θα φιλοξενηθούν αστικές προτάσεις καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, designers και πολιτών της Θεσσαλονίκης από τις 3-12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Πεδίο Δράσης Κόδρα», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς. Από το λιμάνι, μέχρι το ακρωτήρι της Καλαμαριάς, οι προτάσεις του Pictor διασχίζουν την πόλη και «στρατοπεδεύουν» με σκοπό τη συνδρομή της τέχνης για τη βελτίωση του άστυ και της καθημερινότητάς μας σ αυτό. Όλα αυτά, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συνεργασίας με τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης.


Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση που παρουσιάζεται στο χώρο των ΚΟΙΤΩΝΩΝ του στρατοπέδου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Λένα Αθανασοπούλου, Ευγενία Γραμμένου, [Θάλεια Γρηγοριάδου-Ελένη Λαλούμη],[Σταύρος Δαγτζίδης-Βασίλης Καρκατσέλης-Ευθύμης Μουρατίδης], Νίκος Δίκας, Ιωάννα Καλή, Kalos@Klio (Χρήστος Καλός & Κλειώ Τανταλίδου), Χριστίνα Καραογλάνη, [Χρύσα Λέκκα -Μαρία Στεφανίδη], Αλεξάνδρα Μαραντίδου, [Άννα Μπονάρου- Ναταλία Αλεξίου], Φάνης Νούσκας, Φένια Παγώνη, [Ναταλία Παντελίδου- Πέννυ Κωστίνου], Σοφία Παρθενάκη, Μαρία Παριανού, Γιώργος Ρυμενίδης και Βαγγέλης Τρεμόπουλος.

Κτήριο Κοιτώνων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας: 
ΚΥ - ΠΕ: 20:00 - 23:00
ΠΑ - ΣΑ: 20:00 - 24:00
Διάρκεια : 3-12 Σεπτεμβρίου

Η ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Τέτα Μακρή εξηγεί: «Η ιδέα αυτών των συναντήσεων υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της αναζήτησης και του προσδιορισμού της αύρας της πόλης και δεν απέβλεπε στην υποχρεωτική συμφιλίωση, πόσο μάλλον στην πρόκληση οργής, αλλά, σε ένα νεύμα για διάλογο. Μια απόπειρα να προσδιορισθεί η σύνθεση του genius loci, να ενωθούν οι τελείες, που σχηματίζουν το αντιφατικό, ακαθόριστο αλλά και περιέργως συναρπαστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης. Μια αναζήτηση της σχέσης του σύγχρονου καλλιτέχνη με τον τόπο όπου ζει, τον τόπο μέσα από το χρόνο, το χρόνο μέσα από τον τόπο, που διαφυλάττει και ακυρώνει, που απελπίζει και παρηγορεί, που απομονώνει και επαναπροσεγγίζει. 
Μια συνάντηση του εικαστικού με το βλέμμα του αρχαιολόγου, του ιστορικού, του αρχιτέκτονα της θεωρίας ή της πράξης, του ποιητή, του λογοτέχνη, του άλλου που περπατά πάνω σε μια διαστρωμάτωση, γοητεύεται ή θυμώνει, βλέποντας τη ζωή να αντιστέκεται, τόσο στο χάος, όσο και στο σχεδιασμό της, φτύνοντας στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της, εξαφανίζοντας τα σημεία αναφοράς, σβήνοντας τα τελευταία ίχνη μνήμης μέσα στο θόρυβο και προσβλέποντας αποκλειστικά στο οικονομικό μέλλον της. Μια πόλη που φοβάται τη σιωπή, φοβάται να δει μέσα της, και που προσφέρει σίγουρες συνταγές μελαγχολίας. Και ίσως αυτό το τελευταίο δεν είναι ό,τι χειρότερο, για όσους αναζητούν το διάλογο και την επικοινωνία, μέσα από τη συναρπαστική και συγχρόνως οδυνηρή περιπέτεια, του καλλιτεχνικού διαβήματος».


Οι επιμελήτριες του ΚΣΤΘ Δόμνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου αναφέρουν: «Από το λιμάνι, μέχρι το ακρωτήρι της Καλαμαριάς, οι προτάσεις του Pictor διασχίζουν τη θάλασσα και παρουσιάζονται περιχαρακωμένες σε ένα παλιό στρατόπεδο, αλλά και έτοιμες για κάθε παρέμβαση στην πόλη. Πρωτοτυπία, επινοήσεις αστικές, παρεμβατικές, απλές και καθημερινές, που αποσκοπούν στη βελτίωση του πιο σημαντικού πράγματος στο άστυ, της καθημερινότητάς μας. Μέσα στον χρόνο που μεσολάβησε από το ξεκίνημα του Pictor μέχρι σήμερα που έφτασε η στιγμή παρουσίασης και υλοποίησης των προτάσεων όσων παρακολούθησαν και ακολούθησαν το όραμα που εμπνεύστηκε για μία ακόμη φορά η Τέτα Μακρή, ένα πράγμα παραμένει βέβαιο: κάτι φαίνεται να αλλάζει και αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή! Και χαιρόμαστε που σε όλο αυτό είμαστε συνένοχοι».


Το υπόλοιπο Πρόγραμμα - ΔΡΑΣΕΙΣ της διοργάνωσης είναι:


KODRA FRESH σε επιμέλεια του Νίκου Μυκωνιάτη. Αποτελεί την δράση πυρήνα του Πεδίου Δράσης Κόδρα με συμμετοχές φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων των Σχολών Καλών Τεχνών.
Τα projects IN THE BACKYARD OF KINGS και ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY), με επιμελητές την Ειρήνη Λιναρδάκη - Vincent Parisot και την Εύη Μπανιωτοπούλου αντίστοιχα, και η performance με τίτλο The shadow της ομάδας Realitaten Revue (Kirill Lorenz, Elio Wahlen and Ulrike Tuch) αποτελούν τις τρεις διεθνείς συμμετοχές του φετινού προγράμματος. 
IN THE BACKYARD OF KINGS είναι ΅ια προσπάθεια: «να φέρουμε στο νου αυτές τις ημέρες, όπου τα όνειρα και η ζωή ήταν ένα και το αυτό. Η έκθεση αυτή είναι μία ωδή για το μύθο των μικρών παιδιών που ονειρεύονται να μεγαλώσουν, την αίσθηση του χρόνου και την απώλεια της, την έκπληξη για τα θαυμάσια πράγματα». Η Ειρήνη Λιναρδάκη και ο Vincent Parisot παρουσιάζουν εδώ έργα και κείμενα από καλλιτέχνες και μη καλλιτέχνες εξίσου: Fanny Allie, Michele Butchko, Marie deBrugerolle, Daniel Chust-Peters, Ronald Cornelissen, Henriette Desjonqueres - Paul Fargues, Alain Domagala, Cedrick Eymenier, Bertrand Grosol, William Hartung, Helene D Herve, Vlatka Horvat, Olivier Leroi, James Litston, Marion Mahu, Aleksandra Mir, Kirsten Mosher, Richard Nazario, Barbara Noiret, Nina Paley, Nikos Varytimiadis,Wang Du, Knutte Wester.
Η ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY) εξετάζει και σχολιάζει τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε, βιώνουμε και φανταζόμαστε τη σύγχρονη αστική πραγματικότητα μέσω ηχητικών έργων διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Lawrence Abu Hamdan, Chris Collier, DIF (Diffused Beats): Konrad Bayer, Ish Shehrawat, DISINFORMATION: Joe Banks, Haris Ladopoulos, Nick Stavrakis, Sophia Lycouris, Nicola Rae, RAQS MEDIA COLLECTIVE: Jeebesh Bagchi, Shuddhabrata Sengupta, Monica Narula, Trevor Wishart. Στο πλαίσιο του ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY) θα πραγματοποιηθεί Workshop: sound stories από τον καλλιτέχνη Konrad Bayer, στο Δημοτικό Θέατρο Καλα΅αριάς «Μελίνα Μερκούρη». Ένα εργαστήριο με στόχο την κατάθεση εμπειρίας του Konrad Bayer σχετικά με τη δημιουργία sound art. O καλλιτέχνης και η συμμετέχουσα ομάδα καλλιτεχνών θα καταλήξουν στην παραγωγή έργου που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Πεδίο Δράσης. 
Η δράση ESCAPE FROM THE ATTIC, ESCAPE FROM THE CRISΙS. Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Με φόντο την οικονομική κρίση, αποτελεί την επιμελητική μου πρόταση. Φέτος, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών ενδυναμώνοντας τον διάλογο με τους φοιτητές-μαθητές τους. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες-καθηγητές: Μπάμπης Βενετόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Χάρης Κοντοσφύρης, Κυριάκος Μορταράκος, Στέλλα Μπαρακλιάνου, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Τσακίρης, Γιάννης Φωκάς και ο καλλιτέχνης Πέτρος Βρέλλης. Οι καλλιτέχνες του συγκεκριμένου project μέσα από το εναπόθεμα της ωριμότητάς τους, στα έργα-απόσταγμα της εμπειρίας τους, προτείνουν την ανάγκη αναπροσδιορισμού-αναπροσανατολισμού με μία νέα ματιά μέσω της κοινής εμπειρίας, ώστε να διασωθεί το ουσιώδες στην τέχνη χωρίς φορμαλιστικές, περιοριστικές αντιλήψεις θεώρησης παραγωγής, υποδοχής και ερμηνείας. Προτείνουν την παραγωγή έναντι της αναπαραγωγής, την υγιή αντίδραση και πρόκληση για την έξοδο-ESCAPE από την αποστείρωση, την αποχαύνωση και την αδράνεια.
Η δράση ROLE PLAYING, με την επιμέλεια του Ιάσωνα Κοντοβράκη, διαπραγματεύεται «τον άνθρωπο ως μορφή, προσωπείο, ρόλο. Το άτομο ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ως μέρος ενός λειτουργικού όλου. Ρόλοι με σαφείς προδιαγραφές για μια κοινωνία σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Πρότυπα, συμβολισμοί, και στερεότυπα που καθορίζουν το κοινωνικά συμβατό. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός βίος. Ο κοινωνικός ρόλος και ο ατομικός χαρακτήρας. Δύο κόσμοι διαφορετικοί; Το άτομο με αφανείς μεταμορφώσεις μέσα στο πέρασμα της ημέρας. Φορώντας διαφορετικά καπέλα, γίνεται όλα: ο πατέρας, ο σύζυγος, ο εραστής, ο φίλος, ο εργαζόμενος, ο καταναλωτής, ο επιτυχημένος, ο κοινωνικός, ο μοναχικός, ο κοινωνικά απροσάρμοστος... Ρόλοι, μα όχι ψεύτικοι, σύμφωνοι με τις ανάγκες της στιγmής. Φαινόmενο πέραν του χρόνου και των πολιτισmών. Η πολυμορφικότητα του ατόμου. Το άτομο ως μάσκα - ή καλύτερα ως μάσκες - αντανάκλασης της κοινωνίας. Η απεικόνιση ενός φανταστικού κόσμου, πέρα από τη ζωή που έχουμε συναντήσει».
Στη δράση RUMBLE IN THE JUNGLE η Μαρίκα Κωνσταντινίδου, η Μόρφη Δημητρίου και ο Ορέστης Πάγκαλος, για δεύτερη φορά ως ομάδα στο Κόδρα, δημιουργούν της δικές τους παρεμβάσεις: εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, στο χώρο του Στρατοπέδου.
UN-PRIVATE ART
Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Μάρω Ψύρρα.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Τίνα Γκουντάρα.
Γραφιστική επιμέλεια: victwr (Βίκτωρας Γκουντάρας). 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Plan C (Θεοδωρίδου Εύα, Δεδίδης Νίκος, Νικολάου Κωστής), Γιαμπουλντάκη Ζωή, Κολότσιος Βαγγέλης, Κούντουρας Χρήστος, Μαυρίδου Συμέλα, Μοσχοπούλου Ελίζα, Μπεζιργιαννίδου Χρύσα και Πασχαλίδης Κώστας.
Συγκεντρώνει έργα ελλήνων καλλιτεχνών «που διαπραγματεύονται τις έννοιες του ιδιωτικού και του μη ιδιωτικού, σε μια εποχή που τείνει να εξαφανίσει τα άλλοτε ευδιάκριτα όρια μεταξύ προσωπικού και δημόσιου. Με αφετηρία τη δομή και τη διάταξη μιας κατοικίας, οι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν ένα γνώριμο χώρο, να τον ανακατασκευάσουν και να μεταβάλλουν την ιστορία του, σχολιάζοντας τη διαπερατή κατασκευή των τοίχων και την αναίρεση των ορίων στη σύγχρονη εποχή. Σε αυτούς τους σύγχρονους χώρους κυριαρχούν τα έργα τέχνης που υπόκεινται «εκ φύσεως» στο παντοτινό παιχνίδι του βλέμματος».
ΕΛΑΤΟΜΑ στη gallery Remezzo
Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης. Τεκμηρίωση έργων: Διόνα Λεοτσινίδη. Σχεδιασμός λογότυπου: Ιωάννα Μπίτου.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Αγγελίδης, Έλενα Ακύλα, Δημήτρης Γάκης, Στάθης Γκεβρέκης, Κωνσταντίνος Γιώτης, Αλεξία Καραβέλα, Πένυ Κολιοπούλου, Έλενα Μολυβά, Γρηγόρης Μυριώτης, Γεωργία Νικολάου, Άσπα Παπαζήση, Νανά Σεφερλή. 
«Το ΕΛΑΤΟΜΑ είναι μια εικαστική έκθεση για το πώς γράφεται η περιπέτεια της νίκης και της ήττας καθημερινά, η αναμέτρηση με το βλέμμα των άλλων, ώστε να φτάσουμε έγκαιρα στη μακρινή αλλαγή μας. Το κουσούρι, το μειονέκτημα, η ατέλεια, η αναπηρία, το ελάττωμα οδηγούν στη διάκριση, στην οποία εκτίθενται τα άτομα ως αποτέλεσμα της έκπτωσης ή της ανικανότητας. Ποιοι είναι ελαττωματικοί και σύμφωνα με ποιο πλαίσιο κανονικότητας;
Σκεφτόμαστε το διαφορετικό ως αυτονόητη αλήθεια και προτείνουμε μια νέα έννοια του ελαττώματος, την ανορθογραφία του προτερήματος: ελάτομα». 
Workshop: Είμαι εγώ; της Λίας Τερματζίδου. Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης. Στη διαδρομή από το Κόδρα στη gallery Remezzo, το εργαστήριο της Λίας Τερματζίδου ενώνει νοητά το φεστιβάλ με την έκθεση «ΕΛΑΤΟΜΑ» ερευνώντας την αναμορφωτική δύναμη του άλλου. Οι άλλοι μπορούν να διαμορφώσουν την εικόνα μας; Η Λία Τερματζίδου αυτοφωτογραφίζεται ως άλλος και προτείνει στους άλλους συμμετέχοντες στο εργαστήριο να αναθεμελιώσουν, να αναδημιουργήσουν το πορτραίτο της με κολάζ, επιχρωματισμούς και ό,τι άλλο πρωτότυπο μέσο. Στο ερώτημα «Είμαι εγώ;» οργανώνεται ένα εργαστήριο πάνω στην κοινωνική οντολογία του αυτιστικού ατόμου που μεταμορφώνεται σε άτομο που εκτίθεται, αναμορφώνεται, συμμετέχει στην κοινωνία, σε οτιδήποτε συνιστά τον άνθρωπο ως συλλογικό υποκείμενο. Το πρόσωπο γίνεται πορτραίτο. Το πρόσωπο διέπεται από την εντελέχεια του πορτραίτου.
GALLERY YOUNG: οι galleries της πόλης μας, για δεύτερη φορά, προτείνουν τους νέους καλλιτέχνες τους.
Συντονισμός: Μαρία Κενανίδου
Συμμετέχουν οι galleries: TinT, Tsatsis Artforum, Artis causa, Container, Kalfayan Galleries, Lola Nikolaou, Donopoulos, Παπατζίκου, vlassis, Ζήνα Αθανασιαδου, DΥΝΑΜΟ project-space, Ρωμανού 7, Tettix. 
DISCUSSION PANEL
Ζωγραφική. Ζωγραφική; Ζωγραφική!
Συντονισμός και επιμέλεια: Χάρης Σαββόπουλος
Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη .
Ομιλητές: Χάρης Σαββόπουλος, Απόστολος Καλφόπουλος, Αρετή Λεοπούλου. Ίσως στη ζωγραφική δεν είναι όλα αυτονόητα. Η κατασκευή ενός εικαστικού ψευδαισθητικού χώρου που μέσα του ο ζωγράφος αναπαριστά ή καταγράφει μορφές και φόρμες δεν αρκεί για να προσδιορίσει την ουσία της ζωγραφικής. 
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΗ.
Workshop: «αυτο - πορτρέτα»
Συντονισμός/επιμέλεια εργαστηρίου: Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος-εικαστικός ειδικευμένη στην εικαστική ψυχοθεραπεία.
Η ιδιαιτερότητα του εικαστικού αυτού εργαστηρίου, είναι ότι οι συμμετέχοντες καλούνται να ζωγραφίσουν τον εαυτό, είτε συμβολικά, είτε ρεαλιστικά, το πώς πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι, και κατά δεύτερο λόγο, πώς πιστεύουν ότι τους βλέπουν οι άλλοι, δηλαδή την «προσωπική» αντίληψη και την «αντικειμενική» αντίληψη του εαυτού. Με τον τρόπο αυτό καλούνται να διεισδύσουν παραπάνω με τα εικαστικά μέσα στην ανασκόπηση και αναγνώριση του εαυτού τους. Τα διπλά αυτά πορτραίτα μπορεί να ταυτίζονται, μπορεί να συγκρούονται, μπορεί να είναι διαμέτρου αντίθετα. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί στην αυτογνωσία που είναι και ο στόχος της εικαστικής ψυχοθεραπείας (art-therapy).
Θα ακολουθήσει εισήγηση για την εικαστική ψυχοθεραπεία από την κ. Έλενα Τονικίδη, και διάλεξη του Παύλου Βασιλειάδη, ψυχίατρου, Διευθυντή ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και επιστημονικά υπεύθυνου στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ με τίτλο: «Τέχνη και ψύχωση: ζωγραφική ατόμων με ψυχική διαταραχή». (Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη ). Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία Art-Therapy είναι σύγχρονη μορφή ψυχοθεραπείας, με βασικό εργαλείο τα εικαστικά υλικά βοηθά στην αυτογνωσία και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων. 
ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010
Σάββατο 11 | Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
Στοχεύει στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών μακριά από τα αστικά κέντρα. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει εντυπωσιακές προβολές video art, animation καθώς και εκθέσεις single channel video, video installations και ψηφιακής εικόνας (digital image), η φετινή θεματική ενότητα «Feel Free To Feel Green», με «περιβαλλοντικά - ευαίσθητα» έργα όλων των κατηγοριών, που αφορούν την ευρύτερη σχέση του σύγχρονου Ανθρώπου με τη Φύση. Η ηλεκτρονική τεχνολογία εξερευνά τις παραμέτρους του οπτικού κόσμου. Κορυφώνεται σε μια απελευθερωμένη φαντασία προσφέροντας στους καλλιτέχνες μια αφθονία χρωμάτων και μια ιλιγγιώδη παράταξη φορμών, υφών, τύπων και κινήσεων. 
Η ομάδα Realitaten Revue (Kirill Lorenz, Elio Wahlen and Ulrike Tuch) από τη Γερμανία που θα παρουσιάσει Performance με τίτλο The shadow
...ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
...Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Ένα μουσικό δρώμενο το βράδυ των εγκαινίων, με οργανική μουσική του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή, μέσα από την video-εικαστική απεικόνισή της, αποτυπωμένη σε πολλαπλές αλληλοτομίες επιπέδων στο χώρο.
Ο Σορόκος, Το βαλς της ουτοπίας, Τα χρώματα απ την Οία, Το βαλς της σιωπής, eπιτέλους στον νιδιάστατο χώρο τους...
Βιολί: Κυριάκος Γκουβέντας. Τσέλο: Έυη Καζαντζή.Κοντραμπάσο: Δημήτρης Γουμπερίτσης. Πιάνο: Γιώργος Καζαντζής. Κρουστά: Θάνος Καζαντζής. Boκαλισμοί: Αλεξία Χρυσομάλλη. 

 

INFO

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com

Αποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη 
Τ: 2310593270, F: 2310593271
www.cact.gr , info@cact.gr , www.myspace.com/cact_


Γραφείο Τύπου Κ.Μ.Σ.Τ. & Κ.Σ.Τ.Θ.
Γιώτα Σωτηροπούλου