25 - 30/6 Η έκθεση ΔΡΟΜΟΙ στη ΛΕΥΚΑΔΑ. Η έκθεση ΔΡΟΜΟΙ : δρόμοι της ζωής, δρόμοι που φεύγουν, με νέα μορφή και σύνθεση, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας (Δημαρχείο).

Η ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΟΜΟΙ: δρόμοι της ζωής, δρόμοι που φεύγουν
ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ 

 

Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Τμήματος ΝΕΛΕ Ν.Α. Λευκάδας συναντά το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 
Αφορμή και πρόκληση μια διαδραστική και συνεχώς εμπλουτιζόμενη ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (σε ενιαία εγκατάσταση), με τίτλο ΔΡΟΜΟΙ: δρόμοι της ζωής, δρόμοι που φεύγουν, που συνεχίζοντας το ταξίδι της, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Εκθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας (Δημαρχείο), στην παραλία του Δήμου.

Η έκθεση είναι μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο του 2010. Η ιδέα ήταν, αυτή η αρχική παραγωγή, να αποτελέσει τον κορμό ενός δένδρου, πάνω στον οποίο θα κουρνιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πετεινά του ουρανού, ώστε να τον κοσμίσουν με την μοναδικότητα των φωνών τους, των χρωμάτων, των σχημάτων τους. Σε κάθε νέο σταθμό της έκθεσης προστίθενται στον βασικό κορμό νέοι τοπικοί φωτογράφοι και λογοτέχνες με τρόπο που να είναι αδύνατον στον επόμενο σταθμό να υπολογιστεί ποιος δημιουργός βρισκόταν στην έκθεση από την αρχή και ποιος προσετέθη στην πορεία. 
Φυσικά, ο κάθε νέος τόπος επιβάλει νέα ανάπτυξη της συνολικής έκθεσης, κάτι που επιβάλει σαν μία ακόμη επιπλέον δυνατότητα, τη συνεχή διάδραση του νέου με το αρχικό υλικό. 
Μετά τη στάση της στη Ρόδο τον Μάη του 2010, συνεχίζει το ταξίδι της στη Λευκάδα. Σε αυτή τη νέα της στάση, προστίθενται και συμμετέχουν δύο ακόμη τοπικοί φωτογράφοι οι οποίοι γνωρίστηκαν και επικοινώνησαν καλλιτεχνικά στο Τμήμα Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Λευκάδας.


Η έκθεση ΔΡΟΜΟΙ: δρόμοι της ζωής, δρόμοι που φεύγουν είναι μία σύνθετη έκθεση - εγκατάσταση όπου ποίηση και δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία συστρατεύονται, διεκδικώντας να βάλουν το θεατή σε ένα περιβάλλον περισυλλογής για την έννοια ΔΡΟΜΟΣ. Στο νέο τους φιλόξενο περιβάλλον, τα έργα, με νέα ανάπτυξη, νέες γειτνιάσεις και συσχετισμούς, δημιουργούν ένα νέο πνευματικό περιβάλλον. Με οδοσημάνσεις και άλλα μουσειολογικά τρυκ, προσπαθούν να επιβάλουν μία υποχρεωτική πορεία ανάγνωσης των έργων (φωτογραφικών και λογοτεχνικών), διαφορετική ίσως για τον καθένα μας. Τα έργα καρφωμένα στον τοίχο ή κρεμασμένα με μανταλάκια στο χώρο, σαν άλλες σειρήνες, μας καλούν να χαράξουμε τη δική μας ατομική διαδρομή περιπλάνησης, για να τα διαβάσουμε, να στοχαστούμε για τους δικούς μας ΔΡΟΜΟΥΣ, που χαράξαμε ή θα χαράξουμε, να θυμηθούμε τις διαδρομές που ακολουθήσαμε, να ονειρευτούμε και σχεδιάσουμε αυτές που σύντομα θα βαδίσουμε, να στοχαστούμε πάνω στα ερωτήματα που θέτει ο κάθε δημιουργός.


Εκτός από τους αρχικούς 48 συμμετέχοντες στην έκθεση και αυτούς τους 5 που προσετέθησαν στη Ρόδο, από μεριάς Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Τμήματος ΝΕΛΕ Ν.Α. Λευκάδας , συμμετέχουν στην έκθεση οι: Αναστασία Βασιλειάδου και Αχιλλέας Τρανουλίδης.


Στην έκθεση επί πλέον συμμετέχουν: 
Οι Ροδίτες Μάνος Αναστασιάδης, ο Γιάννης Γιαννάς, ο Μίλτον Λουίζ, ο Μιχάλης Βομβύλας, ο Αλέξανδρος Λουιζίδης και οι αρχικοί Άγις Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βαγγέλης Αυδίκος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χολογκούνης, Γιώργος Καμπάνης, Γιώργος Α.Παναγιώτου, Δημήτρης Γκιώνης, Δημήτρης Κουματζιάς, Δημήτρης Προκοπίου, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Μπαξόπουλος, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Χειμωνάς, Καίτη Παπαναούμ, Κάρολος Τσίζεκ, Κυριάκος Χαραμπίδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λούστας, Κώστας Κωσταβάρας, Κωστής Τζερμιάς, Κώστας Κίτσος, Λάμπρος Φάτσης, Μάγδα Τσιρογιάννη, Μάνος Κοντολέων, Μαρία Λαγδού, Μαρίνα Βαρουτά, Μαρίνη Σκλήρη, Μάριος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Μελετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Νάκης Σκορδίλης, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Νένη Ευθυμιάδη, Νίκη Αναστασέα, Νίκος Λεβέντης, Νίκος Χουρδάκης, Νίκος Παιζάνης, Ντίνος Σιώτης, Πάτρα Βασιλείου, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Σάκης Σερέφας, Χάρης Πλουμίδης, Χριστινα Παπαφράγκου.

Σε έναν πανέμορφο καθαρά εκθεσιακό χώρο δύο επιπέδων, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα (από τους φωτογράφους μέλη του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Τμήματος ΝΕΛΕ Ν.Α. Λευκάδας) για τη σωστή υποδοχή των φωτογραφικών και λογοτεχνικών έργων, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010, στις 21:00, με πλήθος κόσμου, φιλότεχνων και φωτογράφων και από άλλες πόλεις (μία ακόμη αφορμή για σύσφιξη των πνευματικών τουλάχιστον σχέσεων μεταξύ ομοτέχνων).


Ταυτόχρονα, στο φουαγιέ του Δημαρχείου, μπορούσε ο επισκέπτης να δει και τη φωτογραφική παραγωγή του έτους, των μαθητών του τμήματος Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Λευκάδας, με πολλά ανάμεσά τους διαμάντια.


Όσοι δεν ήταν παρόντες, πριν και πολύ μετά τα εγκαίνια, έχασαν άκρως ενδιαφέρουσες συζητήσεις περί τέχνης και φωτογραφίας. Καλά να πάθουν. Παρ όλα αυτά, τους καλούμε να επισκεφθούν την έκθεση όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου. 
Ώρες λειτουργίας: 10:00 -13:00, 19:00-22:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Το τμήμα Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Λευκάδας ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2009 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2010, με επιμορφωτή την Φωτεινή Παπαχατζή. Σε αυτό το διάστημα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το τεχνικό και το θεωρητικό μέρος του τμήματος το οποίο περιλαμβάνει την ιστορία της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης, ενώ ήρθαν σε επαφή και με το έργο μεγάλων φωτογράφων.


Χορηγοί - Υποστηρικτές: Σταύρακας, ζαχαροπλαστική - catering
2k art & print
Η Λευκάδα χαλαρά
Μαρίνα Λευκάδας Α.Ε.
Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας