13/12 - 16/1, Oμαδική έκθεση των μελών του ΦKΘ με τίτλο "Στη στροφή του αιώνα"

Σε μια περίοδο όπου κανένας «-ισμός» δεν κατάφερε να επιβληθεί στην τέχνη, είναι πολύ φυσικό, όλοι όσοι ψάχνονται, να αναζητούν τις απαντήσεις στον άμεσο περίγυρο ή να τις περιμένουν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Καθώς μια ακόμη περίοδος, της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης, που αν και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό σε περιβάλλον πολυποίκιλης δραστηριότητας, κλείνει χωρίς κυρίαρχες ιδεολογίες ή μανιφέστα, είναι πολύ φυσικό όλοι να αναρωτιούνται για το τοπίο που θα συναντήσουμε μετά τη στροφή (υλικό και πνευματικό). Ποια άραγε από τα προβλήματα που τέθηκαν θα καταφέρουν να βρούνε τη λύση τους; Ποιες δυσκολίες θα προκύψουν; Οψόμεθα. 

Πάντως ετούτη η έκθεση ακριβώς σε αυτό το μεταίχμιο, τοποθετείται και ίσως να εμπεριέχει την δική της απάντηση στην άνευ δόλον ή υστεροβουλία συνεύρεση των διαφορετικών που προτείνει.

Στα έργα της διακρίνει κανείς όλο το φάσμα του σύγχρονου προβληματισμού. 

Από την καταγραφή, την αντανάκλαση, το ντοκουμέντο και τις άλλες «καθαρές φωτογραφικές» χρήσεις του μέσου, που στηρίζονται στην απεριόριστη διαύγεια των λεπτομερειών και τη σαφήνεια γραφής της φωτογραφίας, μέχρι την παρουσίαση του εσωτερικού (υποκειμενικού) κόσμου του καλλιτέχνη, είναι ένα ευρύ πεδίο. 

Την ίδια στιγμή ο δανεισμός στοιχείων του παρελθόντος της τέχνης και της ανθρωπότητας, συνυπάρχει με την κίνηση έργων στα όρια της μαζικής κουλτούρας του καπιταλισμού, σε ένα παιχνίδι κατάργησης των ορίων της φωτογραφίας μεταξύ του πρωτότυπου αυθεντικού έργου και του αντίγραφου, σε περιβάλλον όμως όπου πάντα το νέο θα διατηρεί την άξία του.

Πρόκειται για μια συνύπαρξη όπου ο πλουραλισμός των στυλ συνδέεται με την επαναφορά της ιδέας και του θέματος, τη διασκέδαση και την πληροφορία, την επαναφορά της χειροτεχνιακής παραγωγής έργων και την διατήρηση της πολυτιμότητας του αντικειμένου. 

Ίσως η συνεργασία των τεχνών και των καλλιτεχνών, ο αλληλοσεβασμός της άποψης του εταίρου, η αυθεντικότητα της δημιουργικής πράξης και αληθείας και η τιμιότητα του παραδομένου έργου, που προτείνει αυτή η έκθεση, να είναι η απάντηση για όλα όσα θα προκύψουν μετά τη «Στροφή του Αιώνα».