12/10/2020 Παρουσίαση της Καίτης Παπαναούμ, με τίτλο «Τί έκανα στη διάρκεια του εγκλεισμού και στη νέα εποχή του Covid- 19»

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσε τα μέλη του, να μοιραστούν τις δημιουργίες τους και να συζητήσουν μαζί μας τυχόν απορίες και προβληματισμούς που γεννήθηκαν ή γεννιούνται από αυτά.

Σίγουρα η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.

Ζούμε μία κατάσταση πρωτοφανή. Ο  Covid 19 έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, αλληλεπιδρούμε και σκεφτόμαστε. 

Η επέλαση του ιού άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει την καθημερινότητά μας, ξαναγράφει την ιστορία και πιθανότατα δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για έναν δημιουργό γενικά, ή στην περίπτωση μας για έναν φωτογράφο, να εκφράσει τους φόβους, τις ανησυχίες, ακόμη ίσως και τις ελπίδες που γεννά μέσα του αυτή η νέα εποχή.

 

Ο τίτλος της εργασίας της Καίτης Παπαναούμ ήταν «ΝΕΚΡΗ  ΦΥΣΗ  (Natura morta

Ο όρος Νεκρή φύση, natura morta, εισάγεται στην ιταλική ορολογία της τέχνης τον 18ο αιώνα, σε αντίθεση με την natura vivente, όπου πρωταγωνιστούσε ο άνθρωπος.

Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και ζητήθηκε από τη νέα αστική τάξη. Συμβολίζει την ευμάρεια και την αφθονία.

Η Νεκρή φύση στη Φωτογραφία είναι η φωτογράφιση αντικειμένων που έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Ο φωτογράφος τα τοποθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

 

Κ ε ί μ ε ν ο   της φωτογράφου για την εργασία    

Παράξενη αυτή η ‘Άνοιξη..!!!

Οι πόλεις νεκρές… Κίνηση ελάχιστη… Άνθρωποι αμήχανοι… Φοβισμένοι…

Ο θάνατος παραμονεύει έξω από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Η ανθρωπότητα ζει καταστάσεις πρωτόγνωρες.

Δεν την αντέχεις εύκολα αυτήν την ΄Άνοιξη…

Κλεισμένος στο σπίτι, να μετράς τις μέρες… τις ώρες… τα λεπτά… τα δευτερόλεπτα…

Βλέπεις τα πράγματα γύρω σου με άλλη ματιά.

Οι γραμμές, οι επιφάνειες, τα αντικείμενα αποκτούν άλλη διάσταση.

Και εγώ με τη φωτογραφική μου μηχανή γίνομαι κομμάτι της ιστορίας, προσπαθώντας έτσι να ξορκίσω το κακό… τη σιωπή… το θάνατο… βρίσκοντας διέξοδο ! στα αδιέξοδα..

 

Θεσσαλονίκη 10 Οκτ. 2020

 

Καίτη  Παπαναούμ