20.05.2019 - Για τη φωτογραφία στο δρόμο και το δημόσιο χώρο

Για τη φωτογραφία στο δρόμο και το δημόσιο χώρο

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) συνεχίζει την συζήτηση, που άνοιξε εδώ και πολλά χρόνια, για μία «άλλου τύπου σχέση» της φωτογραφίας με τον εαυτό της και την κοινωνία.

Αυτή τη φορά καλεί ανοικτά τους φωτογράφους να δημιουργήσουν μία «Ομάδα για τη φωτογραφία στο δρόμο και το δημόσιο χώρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 8 μμ, θα γίνει από τον Βασίλη Καρκατσέλη (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΚΘ) μία παρουσίαση των θέσεων και των προβληματισμών για το τι έχει να περιμένει ένας φωτογράφος για εαυτόν (και το έργο του) με την ένταξή του σε μία τέτοια ομάδα.

Θα γίνει μία πρώτη μικρή θεωρητική τοποθέτηση επί του θέματος «Τέχνη στο Δημόσιο χώρο» και το πώς θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτή τη θεωρητική ενότητα και προβληματισμούς και η φωτογραφία..

Θα ακολουθήσει μία διευκρινιστική μικρή εισαγωγική προβολή με εικόνες / παραδείγματα από το πρόσφατο αρχείο δράσεων του ΦΚΘ (επί του θέματος), ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητός ο όρος  «φωτογραφία στο δρόμο και το δημόσιο χώρο».

Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν και διερευνηθούν κάποια βασικά ερωτήματα περί του τρόπου και του χαρακτήρα λειτουργίας ή των ιδιαιτεροτήτων των δράσεων μιας τέτοιας ομάδας (νομότυπα ή όχι, ανοικτά ή κλειστά κτλ).

Και , όπως πάντα, θα συνεχίσουμε με ανοικτή συζήτηση επί παντός (στο θέμα): «Για τη συγκρότηση μιας ομάδας για τη φωτογραφία στο δρόμο και το δημόσιο χώρο».

 

Η ομάδα θα λειτουργεί αυτόνομα και παράλληλα των λοιπών δράσεων του ΦΚΘ.
Υπεύθυνος ομάδας: Βασίλης Καρκατσέλης
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 6942 860 890.

... όπως πάντα στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, τηλ 2310241817.

Σαν ιντριγκαδόρικες αφορμές και για να καταδειχθεί το ευρύτατο των δυνατοτήτων έκφρασης και παρέμβασης, θα συζητηθούν (με οπτικά παραδείγματα μέσω προβολής) θέματα για τη φωτογραφία στο δημόσιο χώρο, όπως

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Στις πλατείες (με εγκαταστάσεις βαρέως ή ελαφριού τύπου), στις ανοικτές στοές (σε συνεργασία ή όχι με τους μαγαζάτορες), τις βιτρίνες των καταστημάτων (σε λειτουργία ή εγκαταλελειμμένων, μέσα σε αυτές ή απ έξω), στα ρολά των καταστημάτων, τα κάγκελα, τις περιφράξεις (νόμιμα ή παράνομα), την παραλία.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Στους τοίχους, στα σόκορα των πολυκατοικιών, στα εργοτάξια του μετρό και άλλων έργων, στα καφάο, στις κολώνες, στις στάσεις των λεωφορείων, στα πάρκα.
Με επικόλληση (ξακρισμένη ή όχι), με εξωτερική τοποθέτηση/απόθεση (περιστασιακή ή μόνιμη), στα σκαλιά, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στα πλακάκια
Στο χώμα, στα δένδρα, στη φύση, στο λιβάδι, κρεμαστή στον αέρα (μόνιμη, περιστασιακή ή εφήμερη εγκατάσταση).
Στην επιφάνεια του νερού (σιντριβάνια, λίμνες), κάτω από την επιφάνεια του νερού, ταξιδιάρικη σε «μπουκάλια ναυαγού».

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Περιπλανώμενη στην πόλη με ποδήλατο, στα χέρια, σε ταμπλό μετακινούμενο ή πανό, σε σκοινιά με μανταλάκια, σε κιβώτια συσκευασίας, σε μπλουζάκια, σε σημαίες, μόνη ή με τη συνέργεια άλλων τεχνών.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩ:
Σε προβολές (με ή δίχως οθόνη σε επίπεδους ή τρισδιάστατους τοίχους).

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ:
Στο πλαίσιο φεστιβάλ, άλλων γενικότερου ενδιαφέροντος εκδηλώσεων ή ακτιβιστικά.