25.02.2019 - Ο Παναγιώτης Φτάρας παρουσιάζει το φωτογραφικό του λεύκωμα «Χωροχρόνος»

Φωτογραφικός  «Χωροχρόνος» στο Café Bazaar

Το πρώτο φωτογραφικό του λεύκωμα με τίτλο «Χωροχρόνος» (εκδόσεις Όστρια), θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Φτάρας. Σε εκδήλωση που θα γίνει την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ., στο Café Bazaar (πλατεία Άθωνος), θα συνομιλήσει με τον φωτογράφο και θα παρουσιάσει την  έκδοση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βασίλης Καρκατσέλης.

Ο «Χωροχρόνος» κυκλοφόρησε το 2018. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο λεύκωμα που περιλαμβάνει 126 φωτογραφίες του Παναγιώτη Φτάρα, ενώ συνοδεύεται και από εξήντα εννιά  λογοτεχνικά κείμενα 22 συγγραφέων.

Οι εικόνες του καλλιτέχνη ‘προέρχονται’ από τη φύση. Ιστορίες- ταξίδια σε μια άλλη διάσταση. «Στο χάος του διαλυμένου στον χρόνο τόπου/χώρου, με μια μάζωξη εικόνων έντασης, δομούμε ρυθμούς και συναισθήματα ήπιων, αλλά χαοτικών συγκρούσεων», αναφέρει στο κείμενο του στο λεύκωμα ο κ. Καρκατσέλης. 

Και όπως αναφέρει και ο κ. Φτάρας στο δικό του σημείωμα «Στην ουσία τα πάντα είναι στιγμές στο χώρο μιας πραγματικότητας που καθορίζεται μέσα από τις σκέψεις μας και μέσα από τα συναισθήματα μας».

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Παναγιώτης Φτάρας γεννήθηκε το 1976 στη Νυρεμβέργη Γερμανίας, με καταγωγή από την Γανόχωρα Πιερίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2004 και από το 2006 ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Σπούδασε γραφιστική στο Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης με ειδικότητα «Γραφικών Τεχνών του Τομέα Καλλιτεχνικών Εφαρμογών», καθώς και στο Ι.Ε.Κ. Κατερίνης με ειδικότητα «Σχεδιαστής μέσω Ηλεκτρονικών Συστημάτων». Την περίοδο 2006-2017 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κατερίνης ως γραφίστας, σχεδιαστής και φωτογράφος.

Η ενασχόληση του με την εικαστική φωτογραφία ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια, με εστίαση στην ασπρόμαυρη κυρίως εικόνα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογραφία θεάτρου.  Από το 2015 είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) και από την ίδια χρονιά και μέλος του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών Πιερίας όπου και διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας, ενώ από το 2017 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το 2016 ίδρυσε τη Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης στο Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και το 2018 υπήρξε επίσημος φωτογράφος του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Έχει κερδίσει το 1ο βραβείο φωτογραφίας στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικών που διοργανώνεται από τον ΣΚΕΤΒΕ, το 2017 έργο του κόσμησε το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Ειρήνης Γκόλτσιου «Υπέρηχοι» (εκδ. Εντευκτήριο) και το 2018 συμμετείχε με τρία έργα του στο εικαστικό λεύκωμα «50 Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί» (εκδ. Όστρια).

Το 2018 εξέδωσε το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Χωροχρόνος» (εκδ. Όστρια), έχει παρουσιάσει έργα του σε μία ατομική και σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις σε Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες στη σελίδα στο facebook/ Panagiotis Ftaras και στο κανάλι στο youtube/ Παναγιώτης Φτάρας. Επικοινωνία στην ηλεκτρονική διεύθυνση panosf_kat@yahoo.gr.

 

INFO
Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Παναγιώτη Φτάρα «Χωροχρόνος» (εκδόσεις Όστρια)
Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ.
Χώρος: «Café Bazaar», Παπαμάρκου 34, πλατεία Άθωνος (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-241817)