02.09.2018 - Βαλκανική Πλατεία 2018

Aspects of Balkan Photography

(Ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στη Βαλκανική Φωτογραφία)

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για μία ακόμη χρονιά (με μία ακόμη έκθεση σύγχρονων φωτογράφων της βαλκανικής)  στις εκδηλώσεις Βαλκανική Πλατεία 2018 που  διοργανώνονται από το Δήμο Νεάπολης – Συκεών για 19η χρονιά από τις 2 έως 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Εγκαίνια έκθεσης ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 8 μ.μ.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Leontina Chricioiu, Bucharest, Romania
Mihai Ciama, Cluj-Napoca, Romania
Gabi Costea, Bucharest, Romania
Dragos-Radu Dumitrescu, Bucharest, Romania
Rafael Ianos, Bucharest, Romania
Nelly Gavrilova, Sofia, Bulgaria
Erdal kinaki, Istabul, Turkey
Thanos Kosivas, Katerini, Greece
Gabriel Kovats, Bucharest, Romania
Florina Luput, Timisoara, Romania
Michail Moscholios, Piraeus, Greece
Dragi Nedelchevski, Tetovo, FYROM
Teodor Radu Pantea, Orandea, Romania
László-Tibor Olah, Baia Mare, Romania
Meni Seiridou, Thessaloniki, Greece
Raul Timis, Bucharest, Romania
Iris Maria Tusa, Bucharest, Romania
Raluca Furtuna, Bucharest, Romania
Szilvia Illes, Timisoara, Romania
Stelios Giansakidis, Istabul, Greece/Turkey

Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr)
Επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης

 

Σαν εισαγωγικό για τους προβληματισμούς που θέτει αυτή η έκθεση

Η φωτογραφία, ένα μέσον έκφρασης με το οποίο σήμερα καταπιάνονται σχεδόν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη, είναι ένα σχετικά πρόσφατο μέσον (έκφρασης), σε σχέση με τα υπόλοιπα, πχ τη γραφή, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χάραξη κτλ.

Αυτή η «νεότητα» είναι που γεννά (στους ασχολούμενους) αγωνίες, προβληματισμούς, πειράματα, προσδοκίες και φυσικά, ερωτήματα, όχι μόνο για τη «φύση» της, αλλά και για την ουσία της.

Η φωτογραφία, σα μέσο το οποίο σχετίζεται και με την τεχνολογία, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα εργαλεία, δηλαδή απόκτα συνεχώς όλο και πιο διευρυμένες δυνατότητες, σε σχέση πχ με την ακουαρέλα  ή το σχέδιο.

Τι πιο φυσικό, λοιπόν, κάθε τόσο, ο διάλογος για το «πώς φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα και πως παρουσιάζει τα έργα της», να είναι συνεχώς ανοικτός και επίκαιρος, δίπλα στον προβληματισμό του «ποια είναι η κοινωνία μας σήμερα, τι φωτογραφίζουμε από αυτήν και πως».

Οι πολλές διατυπωμένες απόψεις/απαντήσεις (με λόγια και έργα/φωτογραφίες) επ’ αυτών δίνουν ζωή στα τόσο διαφορετικά αποτελέσματα που συγκεντρώνονται.

Καθόλου άσχημο και υπερβολικά ενδιαφέρον, καθώς πάντα το μέλλον θα γράφεται μόνον Τώρα, δηλαδή με απόψεις και γραφές  του τώρα και όχι του «προηγούμενου αιώνα».

Αυτό ας μη το ξεχνάμε και ας είναι ένα από τα «κρατούμενα» αυτής της έκθεσης.

Μόλις εκατό χρόνια πριν,  στα σπίτια μας δεν υπήρχε τουαλέτα, ψυγείο, τηλέφωνο και πολλές άλλες συσκευές που σήμερα μοιάζουν, κυρίως στους νέους, να υπήρχαν από πάντα, όπως η φωτογραφική τους μηχανή, αυτόνομη, ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο ή σε πλαστική συσκευασία έτοιμη να βουτήξει στη θάλασσα.

Όπως δε θα γυρίσουμε πίσω στο «φανάρι» ή «στον πάγο» για να διατηρούμε τα κρέατα στο ψυγείο, δε χρειάζεται να κάνουμε και φωτογραφία (πέρα ίσως από κάποιες ειδικές ανάγκες) στα πρότυπα του 19ου ή του 20ου αιώνα.

Η φωτογραφία είναι αναμφίβολα μία των εικαστικών τεχνών, ίσως αυτή που έχει τη μικρότερη ιστορία, η πιο πρόσφατη.

Εικαστικές τέχνες! Οι τέχνες που μπορεί να «εικάζουν».  Από πού προέρχεται αυτό το «εικάζω»; Και τι να σημαίνει άραγε;

Το «εικάζω» σημαίνει «μοιάζω» (από το «είκω») ή το «υποθέτω»;

Το ένα σημαίνει (και μεταφράζεται από τους φωτογράφους που ακολουθούν αυτή την άποψη) πως η φωτογραφία είναι μια αντανάκλαση, μια αδιαμεσολάβητη αντιγραφή αυτού που υπήρξε κάποια στιγμή μπροστά από την κάμερα, και το δεύτερο, εκλαμβάνεται (από τους δημιουργούς  που ακολουθούν τη δεύτερη αυτή εκδοχή), πως η φωτογραφία δεν αντιγράφει, αλλά δημιουργεί τη δική της πραγματικότητα, πως η φωτογραφία είναι προϊόν σκέψης και ως εκ τούτου δημιουργεί μόνο πνευματικά έργα, πως δεν έχει καμία υποχρέωση στο «ρεαλισμό».

Τις περισσότερες φορές ο ορισμός και η θέση (των φωτογράφων)  απέναντί του, δίνει τη λύση, προδιαγράφει αποστολή, ορίζει αποτελέσματα.

Στη δική μας περίπτωση, όπως συμβαίνει σε πολλές εκθέσεις του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr), η έκθεση αυτή δεν απαντά στο ερώτημα, το αφήνει για μία ακόμη φορά ανοικτό, ώστε να απαντηθεί από την ιδιοσυγκρασία του καθένα μας, είτε είναι θεατής, είτε απλός χρήστης μίας φωτογραφικής μηχανής, είτε δημιουργός.

Το τελευταίο θέμα που θέτει αυτή η Βαλκανική συνάντηση φωτογράφων, φωτογράφων του σήμερα, είναι αυτό των τοπικών ιδιαιτεροτήτων έκφρασης και της θέσης (των αποτελεσμάτων) τους στην παγκοσμιοποιημένη φωτογραφική, και όχι μόνον, πλατφόρμα. Πόσο τοπική, δηλαδή μη ομογενοποιημένη, μπορεί να είναι η φωτογραφία που ταξιδεύει από τόπο σε τόπο και από κουλτούρα σε κουλτούρα, σήμερα;

Πόσα κοινά μπορεί να συνδέουν  τους λαούς και πόση διαφορετικότητα (θεματική, ύφους ή φόρμας) μπορούμε να ανεχθούμε; Πόσο άχρηστη ενδέχεται να είναι η αντιγραφή «ξένων» προτύπων και πόσο χρήσιμη η διατήρηση των «μη κοινών χαρακτηριστικών»;

Ας μην απαντήσουμε, όμως, ούτε σε αυτό. Ας το αφήσουμε ανοικτό για "άλλους, κατοπινούς, χρόνους".

 

Βασίλης Καρκατσέλης
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

 

Βαλκανική Πλατεία 2018

Πρόκειται για ένα μείγμα μουσικών, πολιτιστικών, χοροθεατρικών και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που θα αναπτυχθούν στη Δ.Ε. Νεάπολης, δίνοντας μία εικόνα αλλά και αίσθηση πολυπολιτισμικής γιορτής των Βαλκανίων στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών.

Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Νεάπολη - Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) - 7 μ.μ. Προάγγελος

 Χορευτές από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρελάσουν στους δρόμους της Νεάπολης συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και θα φτάσουν στην πλατεία Ειρήνης για να στήσουν ένα παραδοσιακό γλέντι!

 Πάρκο Αναγεννήσεως - 9 μ.μ.

Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) – 9 μ.μ.

Συναυλία με τα λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από την Λαϊκή Ορχήστρα ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Μαζί του ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και η Μαίρη Δούτση.

Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερω- μένο στα πιο αγαπημένα λυρικά, αλλά και λαϊκά τραγούδια του συνθέτη. Η ορχήστρα ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια από μουσικούς - συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη. Σήμερα σ’ αυτή συμ- μετέχουν 10 καταξιωμένοι μουσικοί και συνεργάζεται με διακεκριμένους αλλά και νεότερους τραγουδιστές.

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

Συναυλία με την ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Η δημοφιλής τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα, πάθος και ένταση με τις πιο αγαπημένες επιτυχίες της και τα λαϊκά της παρέας που πάντα θα αγαπιούνται και θα τραγουδιούνται! Θα εκτελεστούν ενδιαφέρουσες επιλογές από την ελληνική δισκογραφία, «πειραγμένες» από την Ελεωνόρα και τους συνεργάτες της με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κλίμα κεφιού και παρέας.

 Γενική είσοδος 10 €

 

Έκθεση φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography»

Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – έξω από το συναυλιακό χώρο)

(Ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στη Βαλκανική Φωτογραφία)

Εντάσσεται ή όχι η φωτογραφική ματιά σε χωροχρονικά σύνορα; Ορίζεται η βαλκανική φωτογραφία ως τάση ή σχολή με κυρίαρχα ενοποιητικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν; Βαλκάνιοι δημιουργοί συνομιλούν με έναν υποβόσκοντα / υπόγειο τρόπο. Βρίσκουν τη θέση τους, η μία δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό, όχι χαοτικό, άλλα με αρμονία και μορφή, τοπικό και όχι, σύγχρονο ή παραδοσιακό, με και χωρίς αντιθέσεις. Διερευνώνται κάποια από τα ενοποιητικά χαρακτηριστικά της βαλκανικής ματιάς, τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία, η βαθιά αίσθηση οικειότητας και η κοινή επιρροή τους από τα γεγονότα του σήμερα και της κοινής ιστορίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν φωτογράφοι από Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ., Ελλάδα Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr)

Επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης

Εγκαίνια έκθεσης 8 μμ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

Συναυλία με την BILJA KRSTIC (Σερβία) και τους GADJO DILO (Ελλάδα)

Bilja Krstić

Η Σέρβα τραγουδίστρια Bilja Krstić έχει μία πολύχρονη καριέρα στη λαϊκή βαλκανική μουσική. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μουσικών Τεχνών και έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτρια μουσικής εκπομπής στο εθνικό ραδιόφωνο της χώρας της. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πεντακόσιες συναυλίες στη Σερβία και σε όλο τον κόσμο και ξεχωρίζει για τη δυνα- μική της παρουσία πάνω στη σκηνή. Η Bilja Krstić είναι πολυβραβευμένη, ενώ η μεγαλύτερη αναγνώριση της ήρθε το 2005, όταν προσκλήθηκε ως η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια από τη Μεσόγειο στο φεστιβάλ «Mosca Sesc de Artes» στο Σαο Πάολο. Η μουσική που παρουσιάζει με την ορχήστρα Bistrik είναι ένα πάντρεμα παραδοσιακών και έθνικών ρυθμών με στοιχεία αυτοσχεδιασμού και σύγχρονης προσέγγισης.

 Gadjo Dilo

Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που «παντρεύει» την gypsy jazz και τη swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού, μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 και αποτελείται από τους κιθαρίστες Κώστα Μητρόπουλο και Σωτήρη Πομόνη, το βιολιστή Σέργιο Χρυσοβιτσάνο, τον ακορντεονίστα Γιώργο Τσιατσούλη, τον κοντραμπασίστα Γιώργο Ρούλο και την τραγουδίστρια Ηλιάνα Τσαπατσάρη. Στη δισκογραφία τους και στις ζω- ντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, αλλά και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εντάξει τη διασκευή πολλών ρεμπέτικων, λαϊκών και ελαφρολαϊκών τραγουδιών.

 Γενική είσοδος 3 €

 

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

Συναυλία με το συγκρότημα ORATNIΤZA (Βουλγαρία)

και τους MODE PLAGAL (Ελλάδα)

Oratnitza

Το συγκρότημα Oratnitza από τη Βουλγαρία δημιουργήθηκε το 2009 από μία παρέα φίλων που συνήθιζαν να παίζουν μουσική στο δρόμο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος είναι η προσέγγιση της παραδοσιακής βουλγάρικης μουσικής με τέτοιον τρόπο ώστε να πλησιάσει τις προτιμήσεις και τα ακούσματα της νεολαίας. Το όνομά τους προέρχεται από την βουλγάρικη παγανιστική παράδοση και αφορά την κάθαρση της ψυχής και του σώματος με τη φωτιά. Ο ήχος των Oratnitza είναι ένα μείγμα από ξεχασμένες παραδοσιακές μελωδίες, hip hop, dubstep, D’n’B και ασυνήθιστους ρυθμούς.

 Mode Plagal

Οι Mode Plagal είναι ένα συγκρότημα με ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές στην ελληνι- κή και την αφροαμερικάνικη παράδοση, αλλά και σε βαλκανικούς και rythm’n blues ήχους. Σή- μερα μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στο μουσικό στερέωμα και σημαντικές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, συνεχίζουν να εξελίσσονται και να πειραματίζονται. Με τους Θοδωρή Ρέλλο στο σαξόφωνο και το τραγούδι, Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα και το τραγούδι, Αντώνη Μαράτο στο μπάσο και το Χρήστο Κωνσταντινίδη στα ντραμς.

 Γενική είσοδος 3 €     

 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη - 7μ.μ.

«Ειρήνη, Πόλεμος, Πρόσφυγες»

Καλλιτεχνικό δρώμενο από την Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης.

 Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

Συναυλία με την Rovena Ibrahimi και τον Alban Plovishti (Αλβανία)

Rovena Ibrahimi

Η Rovena Ibrahimi είναι διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια της Αλβανίας. Μεγάλωσε στην Αυλώ- να όπου έκανε τις σπουδές στο καλλιτεχνικό σχολείο. Έχει λάβει μέρος σε διάφορά φεστιβάλ και τηλεοπτικές παραγωγές κι έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ τα οποία έτυχαν εξαιρετικής αποδοχής. Πραγματοποιεί συναυλίες σ’ όλο τον κόσμο, μιας και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους μετανάστες πατριώτες της, αφού πολλά τραγούδια της έχουν γραφτεί γι’ αυτούς.

 

Alban Plovishti

Ο Alban Plovishti είναι ένας νέος καλλιτέχνης που κινείται στο χώρο του παραδοσιακού και λαϊ- κού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες της Αλβανίας και συμμετείχε σε συναυλίες στην Αυστραλία, στην Αμερική, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και φυσικά στην Ελλάδα, ενώ συχνά επισκέπτεται και την πόλη μας.

 Γενική είσοδος 3 €

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη - 7μ.μ. Ημέρα Κύπρου.

Γνωρίζουμε τη μεγαλόνησο μέσα από μουσικές, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα. Σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδος.

 Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

Συναυλία με την ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ και τον ΝΙΚΟ ΖΙΩΓΑΛΑ

Η Ελένη Βιτάλη παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με επιλογές τραγου- διών από όλες τις μεγάλες δισκογραφικές της επιτυχίες. Με βαθιές ρίζες στη δημοτική παράδοση, στα χρόνια του ΄80 και μέσα από συνεργασίες με δημιουργούς όπως ο Χ. Νικολόπουλος, ο Τ. Σούκας και ο Μ. Ρασούλης συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες λαϊκές Ελ- ληνίδες ερμηνεύτριες. Η καινούργια της μπάντα, οι «ΤΖΟΥΜ», που έστησε και επιμελήθηκε ο Νίκος Ξύδης, συμπληρώνει αρμονικά την πολύπλευρη μουσική της προσωπικότητα. Δίπλα της στη σκη- νή ο Νίκος Ζιώγαλας παντρεύει τη δημοτική μουσική με την ρόκ και τον ηλεκτρικό ήχο και παρουσιάζει τις πιο γνωστές δημιουργίες του. Αυτό που τον ενώνει επί δεκαετίες με την Ελένη Βιτάλη είναι η κοινή αισθητική και η κοινή ματιά για το ελληνικό τραγούδι που έχει ρίζες στη δημοτική και λαϊκή παράδοση.

 Γενική είσοδος 10 €   

.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη - 7μ.μ Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας

Δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές από τον Πόντο με τη συνοδεία ποντιακής μουσικής και χορών. Ο μάγειρας Θόδωρος Κουνατίδης θα μας μυήσει στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας.

 Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.

Συναυλία με τους ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΤΘΑΙΟ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ

Απρόσμενοι και ανατρεπτικοί, οι αδερφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης έρχονται να μας συστήσουν την πατρίδα της δικής τους μουσικής. Δίχως δισταγμό, παντρεύουν τον Θε- οδωράκη με τον Verbi, τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα, την κλασσική με την παραδοσιακή μουσική. Ένα μοναδικό ρεπερτόριο και μια εξαίρετη ομάδα μουσικών πλαισιώνουν μια παρά- σταση που δεν πρέπει να χάσετε.

 Γενική είσοδος 5 €

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

.

ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

•           Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου

Μέσα στο εργαστήριο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

•           «Ο πολύχρωμος κόσμος των ζώων» από το Εργαστήριο Τέχνης Art Factory

Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας βασισμένο στο παραμύθι του Chisaro Tashiro «Τα χρώματα του Χαμαιλέοντα».

•           «Βραχιολάκι φιλίας» με την γιαπωνέζικη τεχνική ΚΟΥΜΙΧΙΜΟ

Μαθαίνουμε πώς να πλέκουμε με χρωματιστά νήματα ένα βραχιόλι που στην Ιαπωνία συμβο- λίζει παραδοσιακά τη φιλία.

Επιμέλεια εργαστηρίου: Σταυρούλα Κωτούλα, εικαστικός

•           Σκάκι

Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης. (www.sykiesches.blogspot.gr)

 

«Ταξίδι στη φαντασία», παράσταση Τσίρκο από την KIRKO με live μουσική 9μ.μ.

Τρεις φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνή- σουν τον κόσμο με μόνο εφόδιο τη φαντασία τους! Θα συναντήσουν πελώρια ζώα, γοργόνες, πειρα- τές, μαγευτικά τοπία και πολλά ακόμη αξιοπερίερ- γα πράγματα σε ένα μουσικοθεατρικό διαδραστικό ταξίδι με ακροβατικά και ξυλοπόδαρα.

 .

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

•           Κατασκευή μαριονέτας

Κατασκευάζουμε μαριονέτες από ανακυκλώσιμα υλικά. Επιμέλεια εργαστηρίου: Μιλένα Ρουσίνοβα

•           Εργαστήρι καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τετράδια με την γιαπωνέζικη τεχνική καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Επιμέλεια εργαστηρίου: Νίκος Λειβαδιώτης - Καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο

•           «Το σχολείο ξεκινά!», εργαστήριο κατασκευών

Κατασκευάζουμε μολυβοθήκες και κασετίνες από ανακυκλώσιμα υλικά διακοσμημένες με την τεχνική του ντεκουπάζ.

Επιμέλεια εργαστηρίου: Σταυρούλα Κωτούλα, εικαστικός

•           Κινητό Σχολείο (Mobile School)

Εργαλείο μη τυπικής μάθησης που δημιουργήθηκε για τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Με την καθοδήγηση των εθελοντών και στελεχών της PRAKSIS, θα πραγ- ματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια.

•           Σκάκι

Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης. (www.sykiesches.blogspot.gr)

•           Παιχνίδια πρόληψης για παιδιά δημοτικού από το κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να ανακαλύψουν μυστικά για την καλή συνερ- γασία και την επικοινωνία, να κινηθούν και να χορέψουν, να δημιουργήσουν ζωντανά γλυπτά, ενώ οι γονείς θα μάθουν πόσα πολλά μπορούν να κάνουν με τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι!!

 

«Ειρηνοποιός», θεατρική παράσταση από το Κ.Θ.Β.Ε. 9 μ.μ.

H παράσταση, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ματζίρη, είναι βασισμένη στον «Ειρηνοποιό» του David Holman, που μιλάει για την αποδοχή του δι- αφορετικού, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και τη δημιουργία μίας ειρηνικής σχολικής κοινότητας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

•           Δημιουργίες με πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά από το Σύλλογο Μορφογέννεσις

Δίνουμε ζωή σε αντικείμενα δημιουργώντας με ανακυκλώσιμα υλικά και παίζοντας με τον πηλό.

•           «Συνομιλώντας με τα Ανθρωπάκια του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη», εργαστήρι εικαστικών από τη Σχεδία στην πόλη

Γνωριμία με το έργο του ζωγράφου και τους πίνακές του με τις χαρακτηριστικές ανθρώπινες μορφές. Θα μιλήσουμε για την αξία της επικοινωνίας, της φιλίας και της ελευθερίας και θα ζω- γραφίσουμε τα δικά μας «ανθρώπινα τοπία».

•           Τα καπέλα που ταξιδεύουν στις εποχές: Κατασκευή καλοκαιρινών καπέλων από το Εργα- στήριο Τέχνης Art Factory

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι κατασκευάζοντας καπέλα σε μορφή καραβιού με πολύχρωμα πα- νιά στολισμένα με ήλιους, ψάρια και άλλα σύμβολα της εποχής.

•           Κινητό Σχολείο (Mobile School)

Εργαλείο μη τυπικής μάθησης που δημιουργήθηκε για τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Με την καθοδήγηση των εθελοντών και στελεχών της PRAKSIS, θα πραγ- ματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια.

•           Σκάκι

Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης. (www.sykiesches.blogspot.gr)

•           «Το μικρό μας λούνα παρκ!»

Γωνιές για παιχνίδια και αστείες δοκιμασίες όπως «το τρελό γκαρσόν», «πέντε κρίκοι ένα τάλη- ρο», «βρες τον στόχο», «ο πιο γρήγορος παίκτης», εργαστήρι σαπουνόφουσκας κ.ά.

Επιμέλεια: Νίκος Λειβαδιώτης & Ράνια Καμπουράκη - καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο.

 

«Ακούσατε! Ακούσατε;» 9 μ.μ.

Παιδικά παραμυθοτράγουδα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

•           Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από την ομάδα JINX

Κατασκευάζουμε πάνινα ανθρωπάκια, σούπερ ήρωες και πριγκίπισσες από υλικά συμβατά προς τα παιδιά.

•           Τα καπέλα που ταξιδεύουν στις εποχές: Κατασκευή φθινοπωρινών καπέλων από το Εργα- στήριο Τέχνης Art Factory

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο που έρχεται φτιάχνοντας φθινοπωρινά καπέλα με τα χρώματα του φθινοπώρου στολισμένα με φύλλα.

•           «Ένα μήνυμα από το μέλλον!», εργαστήριο κατασκευών και τεχνολογίας από τη Σχεδία στην πόλη

Ταξιδεύουμε με τη χρονομηχανή μας, συναντούμε περίεργα ρομπότ, δημιουργούμε με ανακυ- κλώσιμα υλικά και οραματιζόμαστε το μέλλον της Γης.

•           Σκάκι

Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης. (www.sykiesches.blogspot.gr)

•           «Παιχνίδια της γειτονιάς»: διαδραστικά ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια

Θα θυμηθούμε παιχνίδια όπως: λάστιχο, σχοινάκι, κουτσό, τζαμί, κόκκινο φως, βασιλιάς, ρολόι, μαντήλι καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Θα παίξου- με ανταγωνιστικά διασκεδαστικά παιχνίδια όπως σκυταλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες και νερο- κουβαλήματα

Επιμέλεια: Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη»!

 

«Ο χρυσοπράσινος αετός», θεατρική παράσταση 9 μ.μ.

Το λαϊκό παραμύθι του λαογράφου Γ. Α. Μέγα, με δράκαινες, πριγκίπισσες και αετούς ζωντα- νεύει στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Εύας Νέδου, μέσα από μεταμορφώσεις και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου 7 μ.μ.

«Τα σπίτια με τις μάσκες» του Φώτη Γιάντσιου (Εκδόσεις ΒΑΡΦΗ)

Κάτι περίεργο συμβαίνει στη γειτονιά του Ορέστη, που μόνο αυτός, οι δύο κολλητές του και ο νέος τους φίλος μπορούν να καταλάβουν. Όταν όμως αυτό το κάτι απειλεί την πιο αγαπημένη σύντροφο της παρέας, είναι ώρα τα παιδιά να αναλάβουν την πιο ριψοκίνδυνη αποστολή δι- άσωσης και να ζήσουν την πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής τους... Μέχρι την επόμενη!

 

Εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια 7:30 - 9 μ.μ.

•           «Φωτεινοί υπερήρωες», εργαστήρι κατασκευών από τη Σχεδία στην πόλη Κατασκευάζουμε φαναράκια με ριζόχαρτο στα οποία σχεδιάζουμε τους αγαπημένους υπερή- ρωες για να διακοσμήσουμε το δωμάτιό μας!

•           «Στον αργαλειό της γιαγιάς», εργαστήριο υφαντικής. Σε μικρούς ξύλινους αργαλειούς μα- θαίνουμε την τεχνική της υφαντικής και πώς να δημιουργούμε μικρά καδράκια με χρωματιστά μοτίβα.

Επιμέλεια εργαστηρίου: Σταυρούλα Κωτούλα, εικαστικός

•           «Ο πολύχρωμος κόσμος των ζώων» από το Εργαστήριο Τέχνης Art Factory

Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας βασισμένο στο παραμύθι του Chisaro Tashiro «Τα χρώματα του Χαμαιλέοντα».

•           Σκάκι

Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης.

•           «Παιχνίδια περιπέτειας!», διαδραστικά παιχνίδια για γονείς και παιδιά

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα διασκεδάσουν μέσα από μια σειρά παιχνιδιών με κινητι- κές δοκιμασίες, γρίφους, παιχνίδια ετοιμότητας και ταχύτητας.

Επιμέλεια: Νίκος Λειβαδιώτης & Ράνια Καμπουράκη - καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο.

 

«Το πανηγύρι του Καραγκιόζη» 9 μ.μ.

Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγάπιου Αγαπίου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

•           «Ένα ενθύμιο από τη Βαλκανική Πλατεία», εργαστήριο δημιουργικών κατασκευών από τη Σχεδία στην πόλη

Φτιάχνουμε πρωτότυπα μενταγιόν με νήματα, κουμπιά, χάντρες, κορδέλες ως ενθύμιο από τις φετινές εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας.

•           «Ταξίδι στο βυθό», εργαστήρι οικολογίας από τη Σχεδία στην πόλη

Μαθαίνουμε πώς να καθαρίζουμε το βυθό της θάλασσας και τον κατασκευάζουμε με φυσικά και διακοσμητικά υλικά, ευαισθητοποιώντας του μικρούς μας φίλους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον.

•           «Παιχνίδια μνήμης» από το Εργαστήρι χωρίς σύνορα

Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να βρίσκουν τις όμοιες εικόνες ενός μεγάλου παιχνιδιού μνήμης και κατασκευάζουν το δικό τους για να συνεχίσουν το παιχνίδι στο σπίτι.

•           Σκάκι

Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης.

•           Face painting από την ομάδα JINX

 

Κατακτώντας τους Άλλους Πλανήτες, φορητό ψηφιακό πλανητάριο από τις 7 μ.μ

Η πλανηταριακή παράσταση περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο, με εκπληκτικά οπτικά και πραγματικές λήψεις βίντεο, τους άλλους πλανήτες και τις ανθρώπινες προσπάθειες για την εξερεύνηση και κατάκτηση ουρανίων σωμάτων. 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2313 313 125, 2313 329 540

 

 ΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

(25) Στάση Ρολόι (πλατεία Ειρήνης)

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΩΤΗ

 (29) Στάση Πολυκλαδικό