Φωτογραφική Εξόρμηση του ΦΚΘ στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης

Ελενα Γανδα

Το Φ Κ Θ ως ευαισθητοποιημένος φορέας πολιτισμού, στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αφορούν το δίκτυο Natura* συνδυάζοντας τη φωτογραφική δραστηριότητα με δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας.

Τώρα που ο καιρός και οι συνθήκες το επέτρεψαν, ξεκινήσαμε τις εξορμήσεις (πάντα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα covid)  με σκοπό τη  φωτογράφηση περιοχών Natura. Πρώτη μας στάση λοιπόν,  οι Αλυκές Αγγελοχωρίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από το site του Φορέα Διαχείρησης Θερμαϊκού κόλπου: « Η προστατευόμενη περιοχή Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου εκτείνεται σε συνολική έκταση 377,2 εκταρίων και εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα των ακρωτηρίων Μεγάλο Καραμπουρνού και Τούζλα, τα οποία ορίζουν από το νότο τον Κόλπο της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται βόρεια του ακρωτηρίου της Επανομής. Φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου, και προσφέρει μοναδικές εικόνες για παρατήρηση.

Η λιμνοθάλασσα που υπάρχει στην περιοχή, μαζί με τα ενωμένα με αυτήν αλμυρά έλη, χωρίζεται από τη θάλασσα από μία στενή αμμώδη ακτή και συνδέεται με αυτή με μία κεντρική τεχνητή συνδετική τάφρο. Η λιμνοθάλασσα έχει σχήμα περίπου τετράγωνο και πολύ μικρό βάθος, ενώ στις βόρειες ακτές της έχει δημιουργηθεί αλυκή. Η αλυκή λειτουργεί και παράγει αλάτι τουλάχιστον από το 1902, διαχειρίζεται, δε, σήμερα, από την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.

Η αλυκή, παρόλο που είναι ένα τεχνητό οικοσύστημα, λειτουργεί ως φυσικό οικοσύστημα (υγρότοπος) και μάλιστα με υψηλή αξία. Στην εν λόγω προστατευόμενη περιοχή, η αλυκή περιορίζει την ανθρώπινη όχληση, εφοδιάζει με ύδατα την περιοχή και συντηρεί οργανισμούς (πχ. ψάρια, γαρίδες, στρείδια, κλπ), οι οποίοι αποτελούν τροφή για άλλα είδη πανίδας, πχ. τα πουλιά.

Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου συναντώνται οκτώ είδη οικοτόπων, εκ των οποίων τα δύο έχουν χαρακτηριστεί ως οικότοποι προτεραιότητας. Οι τύποι οικοτόπων αυτοί είναι οι:

«Παράκτιες λιμνοθάλασσες»

«Μεσογειακές αλατούχες στέπες (Limonetalia)».

Σημαντικός επίσης τύπος οικοτόπου είναι οι αμμοθίνες.

Η χλωρίδα της περιοχής της λιμνοθάλασσας είναι πλούσια και αποτελείται κατά κύριο λόγο από ετήσια φυτά. Η τάφρος που περιβάλλει την αλυκή καταλαμβάνεται από καλαμώνες, αλλά απαντούν και σπάρτα, βούρλα και ασφόδελοι. Ένα από τα κυριότερα είδη της αμμοθινικής βλάστησης είναι ο κρίνος της θάλασσας.

Ο υγρότοπος της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου είναι ιδιαιτέρως σημαντικός ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και ξεκούρασης για ένα μεγάλο αριθμό πουλιών, στον οποίο περιλαμβάνονται προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 200 είδη πουλιών.»

Μπορεί η συμμετοχή μελών να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλη αλλά η καλή διάθεση όλων,  η όρεξη για φωτογράφηση σε συνδυασμό με την δύναμη και την ομορφιά της Φύσης την εποχή της Άνοιξης, συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της πρώτης εξόρμησης και μας χάρισαν δυνατές εικόνες και όμορφες αναμνήσεις.

 Το παρεάκι του ΦΚΘ με γεμάτες τις κάρτες μνήμης από τις όμορφες  εικόνες του ιδιαίτερου τοπίου, κατέληξε σε ταβέρνα της περιοχής για κρασάκι, τσιπουράκι και μεζέδες.

Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή μελών στην επόμενη εξόρμησή μας που ελπίζουμε να διοργανώσουμε πολύ σύντομα.

Μείνετε συντονισμένοι...

*Οι περιοχές Νatura 2000 αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 - που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992- είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

 https://www.geogreece.gr/natura.php

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η σημασία και τα επιτεύγματα του δικτύου Natura 2000, καθώς και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

 

Επιμέλεια κειμένου Μένη Σεϊρίδου, Έλενα Γανδά

Επιλογή εικόνων: Μένη Σεϊρίδου