Για τη διάδραση των τεχνών μέσω μίας κοινής γιορτής.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με χαρά και καμάρι, σας προσκαλεί σε ένα διήμερο γεμάτο τέχνη διαφορετικών μορφών. Πιστεύουμε ότι και θα απολαύσετε τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, και θα περάσετε καλά με τους φίλους σας, στο φιλόξενο περιβάλλον που έχουμε διαμορφώσει, και θα αναλογιστείτε για την ανάγκη αυτής της συνεχούς διάδρασης των τεχνών.
Σε όλους τους χώρους, γύρω από την μεγάλη αυλή του BLOCK 33, εκτός από τις φωτογραφίες μας, θα υπάρχει κάτι να σας περιμένει. Ενώ θα μετακινήστε από τη μία σκηνή στην άλλη, για να προλάβετε τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά προγράμματα από σχήματα που διατηρούν παράλληλα με την συμμετοχή τους στην Κρατική Ορχήστρα οι μουσικοί της, σας περιμένουν προβολές, slide show, εγκαταστάσεις, happenings, γλυπτά, βιβλία, κεραμικά και φυσικά, ποτά. Ανακαλύψτε τις διαδραστικές τοποθεσίες και παίξτε με τα πεδία που ορίζουν, άλλοτε περνώντας μέσα τους , άλλοτε ανοίγοντας προς τα πανταχού παρόντα μικρόφωνα, μία συζήτηση περί τέχνης , άλλοτε ξεφυλλίζοντας τα τετράδια της ψηφιακής ζωγραφικής.
Και όλα, ένα και ένα, και για τον πιο απαιτητικό θεατή.
Θα ήταν κρίμα, όμως, λέμε τώρα, σε αυτή τη γιορτή και όχι έκθεση φωτογραφίας ή εικαστικών, σε αυτό το πανηγύρι, γιατί κάπως έτσι θα θέλαμε να το βιώσετε με τους παλιούς και τους νέους σας φίλους, να μην προσέλθετε με το φακό του Σέρλοκ Χολμς ή τις παρωπίδες με τις οποίες συνήθως επισκεπτόμαστε μία έκθεση σε κάποια γκαλερί. Σε αυτό το διήμερο, μόνο την κατάνυξη που υποτίθεται ότι, οφείλουμε να έχουμε όταν σε ένα μουσείο, δεν επιζητούμε. Η έκθεση έχει σχεδιαστεί για να ζήσει ο επισκέπτης μέσα της για ώρες, και όχι για να κοιτάζει τα έτοιμα έργα στον τοίχο, τα άψογα στην εσωτερική τους δομή ανεξάρτητα θέσφατα. Ο χώρος είναι καταπληκτικός και μας βοήθησε πολύ σε αυτό. Τα έργα πέρασαν από αυστηρή επιλογή και όσα συμμετέχουν έχει κριθεί ότι υπηρετούν με τον καλλίτερο τρόπο την ιδέα του καλλιτέχνη για τη μουσική και την ΚΟΘ back stage.
Η ίδια η κοινή τους συνύπαρξη, όμως, είναι ένα άλλο, ένα νέο έργο, και αυτό θα θέλαμε να μελετήσετε, σαν πρόταση, επιπροσθέτως. Τα έργα, έργα και όλη η έκθεση ένα άλλο έργο. Η αυτονομία της κάθε ανεξάρτητης μονάδας για την αυτονομία του συνόλου. Είμαστε σίγουροι πως, ενταγμένο το κάθε έργο σε αυτό το πολύτεχνο, θα διαπιστωθεί πως θα έχει τον δικό του ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης για την αξία του συνόλου.
Ήταν κάτι που το κρατήσαμε σαν αρχή για πειραματισμό από τον πρώτο σχεδιασμό της έκθεσης, τότε που την ετοιμάζαμε για την αποθήκη στον ΟΛΘ. Ένα πολύτεχνο που να μπορεί να λειτουργεί σαν ορχήστρα, σαν την ορχήστρα της οποίας το πάρτι θα ετοιμάζαμε . Όλοι αριστοτέχνες, αλλά όχι χαύρα, προέχει το σύνολο.
Κατά την εκτέλεση ενός συμφωνικού π.χ. έργου από την ορχήστρα, το κάθε όργανο παίζει όπως θα έπρεπε κάτι, που μόνο του δύσκολα θα μπορούσε να έχει την αξία που έχει μέσα στο σύνολο. Αν ξεχωρίζει κάτι, αυτό θα είναι η τελική γενική μελωδία, ο ρυθμός, οι εικόνες εσωτερικού διαλόγου που θα προκληθούν από ότι συνολικά φτάνει στα αυτιά και τα μάτια μας, οι ιδέες που θα γεννηθούν στον καθένα ξεχωριστά από το παίξιμο όλων, το μέλλον που δε θα μπορεί να είναι ίδιο μετά από μία τέτοια ακρόαση, μετά από μία τέτοια συμμετοχή.
Αυτό που σας προτείνουμε δεν είναι ένα συνονθύλευμα, μία ενορχηστρωμένη συνύπαρξη ξεχωριστών έργων, αλλά ένα νέο ολιστικό έργο, μέσα στο οποίο σας ζητούμε να αφεθείτε.
Βασίλης Καρκατσέλης
ΥΓ
Αυτές οι νέες λύσεις για τα νέα προβλήματα, θα ήταν αδύνατον να διατυπωθούν αν η συνεργασία με δύο παλαιούς φίλους, το Σύλλογο των Μουσικών της ΚΟΘ και την ΙΘΑΚΗ δεν είχε προκύψει. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε στην επί τόσων μηνών ανέφελη συνεργασία. Ευχαριστούμε για την απόλαυση που νοιώσαμε στις πρόβες, για το φωτογραφικό σχολείο όπου ανέλπιστα και εκτός προγραμματισμού φοιτήσαμε, για την ανθρώπινη σε πρώτη φάση και στη συνέχεια πνευματική επαφή που αποκαταστήσαμε με τόσους και τόσους, εκτός λίστας, δημιουργούς.
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Κ.Ο.Θ. underground"
25 και 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, στο BLOCK 33
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ»
Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» διοργανώνουν το πρώτο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "Κ.Ο.Θ. underground", το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (από τις 19:00) και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 (όλη μέρα), στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Με κοινό κώδικα την τέχνη, δύο δυναμικοί φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους, καταρρίπτουν τους μύθους που τους ακολουθούν, «ανοίγονται» στην κοινωνία και αναδεικνύουν την αθέατη- «underground»- πλευρά των μελών τους.
Στην κρίση απαντούν με δράση, στην εσωστρέφεια με την ανοιχτή έκφραση, στην ατομικότητα με τη σύμπραξη, στη σύμβαση και στα στερεότυπα με έναν ελεύθερο διάλογο των τεχνών μεταξύ τους και των καλλιτεχνών με το κοινό.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνει το παρόν σ' αυτό το φεστιβάλ με μια ομαδική έκθεση φωτογραφιών της ΚΟΘ από πρόβες ή εν δράσει. Συμμετέχουν με πολύπτυχα ή ξεχωριστές φωτογραφίες οι φωτογράφοι:
Διονυσία Γκέκα, Σταύρος Δαγτζίδης, Σταύρος Σταματίου,Θανάσης Ράπτης, Έλενα Γανδά, Κοσμάς Έμμογλου, Βασίλης Καρκατσέλης, Καίτη Παπαναούμ.
Ο κάθε φωτογράφος έχει το δικό του στυλ προσέγγισης των πραγμάτων και με αυτόν προσήλθε στις λιγοστές διαθέσιμες ημέρες (και περιορισμένες ώρες) που είχαν κανονιστεί, για τις εκτός σκηνής φωτογραφίσεις. Αυτή η παιδεία και αυτός ο τρόπος θεώρησης του τι είναι η φωτογραφία και τι φωτογραφίες χρειάζεται ο καθένας για να εκφράσει το θέμα του, καθόρισε και την (χωρίς πολλές δυνατότητες) ελεύθερη κίνησή του ανάμεσα στους μουσικούς. Οι άκρως περιορισμένες δυνατότητες αλλαγής του φωτισμού καθόρισαν ίσως και το πώς αντιμετωπίστηκε το φως, η μουσική, τα όργανα, οι μουσικοί και εν τέλει η ίδια η μουσική ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά τη φωτογράφηση. Φτάνεις παντού έτοιμος, και όπως είναι φυσικό, όλα επιδρούν επάνω σου καταλυτικά και τίποτε δεν μένει ίδιο.
Η μουσική, έτσι κι αλλιώς, δημιουργεί ανείπωτες δονήσεις, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται ζωντανή στο κοινό, καθώς προστίθεται και η ζωντανή θετική ενέργεια των μουσικών αλλά και του συμμετέχοντος στη μυσταγωγία κοινού.
Αυτές τις δονήσεις ένιωσαν και οι φωτογράφοι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όταν καλεσμένοι από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν να φωτογραφίζουν στις πρόβες και στις εξορμήσεις της ορχήστρας σε διάφορα ιδρύματα της πόλης, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τη δημιουργία εικόνων για μία πολυμορφική έκθεση/εκδήλωση με τον τίτλο Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ UNDERGROUND.
Τί είναι αυτό τώρα... Πώς γίνεται και Κρατική ορχήστρα και κλασσική μουσική και underground;
Φωτογραφίες δημοσιογραφικές ή φωτογραφίες καταγραφής σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στο προγράμματα και τους καταλόγους των συναυλιών δεν έγιναν, δεν υπάρχουν στην έκθεση. Ήταν ζητούμενο από την αρχή.
Τι υπάρχει;
Κλασσικές, ήπιες στη δομή τους συνθέσεις, αλλά και περίεργες οπτικές που σου δυσκολεύουν την αναπνοή, αιχμηρές γωνίες και βελούδινα πρόσωπα, ασπρόμαυρες ή μόλις έγχρωμες εικόνες που συνυπάρχουν με τις έγχρωμες και με το ζεστό κιτρινωπό φως του τεχνητού φωτισμού. Η αποτύπωση της λεπτομέρειας, η χρήση του φλου, το δέσιμο του μουσικού με το όργανο του, του φιλικού νεύματος... Κλασσικές εικόνες που με τον ξεχωριστό τρόπο σύνθετης και πολλαπλής ανάρτησής τους αποκτούν έναν άλλο χαρακτήρα, πολύ πέρα από το δεδομένο. Σε περιβάλλον συνεχών δρόμενων και συναυλιών, με τη βοήθεια βιντεοπροβολών και ανάμεσα σε έργα ζωγραφικής και κεραμικά γλυπτά, η φωτογραφία σε ιδιόμορφη ανάπτυξη και σε όλους τους χώρους, παίζει σε ένα νέο στήχημα με τον εαυτό της.
Η οπτικοποίση της ηρεμίας και των συναισθημάτων που γεννάει η μουσική αναπόφευκτη και γι αυτό ανεπιτήδευτη.... Το να εκφράσεις αυτό το underground μιας ορχήστρας δεν είναι και εύκολο πράγμα...
Εκτός από τις φωτογραφικές εγκαταστάσεις και την προβολή των μελών του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
σε μόνιμη βάση, σε οθόνη τηλεόρασης θα προβάλλονται εικόνες της ΚΟΘ του Νίκου Κουκή και του Νώντα Στυλιανίδη, Θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, θα παρουσιαστούν έργα ψηφιακής ζωγραφικής των μουσικών της ΚΟΘ Γιώργου Μυλωνά και Μαρίας Δρούγου, ο Βασίλης Βραδέλης θα παρουσιάσει τις κατασκευές του, το Εργαστήρι κεραμικής ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έργα γλυπτά και ανάγλυφα, η Δημιουργική Ομάδα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ τα παγκάκια της και θα προβάλλονται τα διαδραστικά video art του Ανδρέα Καραουλάνη και του Ορέστη Τεάζη.
Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει η Ζωή Χατζησταύρου, Επιμελήτρια Σύμβουλος Τέχνης, την σκηνοθετική επίβλεψη χώρου ο Νίκος Κατικαρίδης και τους φωτισμούς ο Άγγελος Γουναράς.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1. 16 σύνολα από μουσικούς της ΚΟΘ παίζουν ροκ, ποπ, τζαζ, μουσική δωματίου, αρχαία ελληνική μουσική, τάνγκο , μουσική κινηματογράφου, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές για σύνολα κρουστών παράλληλα με προβολές, χορό και θεατρικά δρώμενα.
Σε αυτά συμμετέχουν:
«Κρούσεις και πνοές» με τη Μαρία Θωίδου, Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου, Γκρέτα Παπά και Κώστας Ράπτης, DissonArt ensemble και Δημήτρης Μαρωνίδης με τον Ανδρέα Καραουλάνη, κουαρτέτο «Animus» , Αγγουριδάκης trio, Aντώνης Σουσάμογλου και Φαίδωνας Καλοτεράκης, « Ορφεία Αρμονία», Trio unisono, Βλαντιμίρ Αφανάσιεφ, Δημήτρης Βίττης, Κώστας Χανής, Ντέλια Μιχαηλίδου, Βίκυ Χουζούρη, Παύλος Γεωργιάδης, ομάδα κρουστών ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, Έκτορας Λάππας, Σίμος Παπάνας, Πόπη Μυλαράκη και tango sextet, μουσικη-θεατρική ομάδα ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, Plaza Quartet, Fortissimo.
2. Συμμετοχή της θεατρικής και της μουσικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ»
3. Έκθεση εκδόσεων του ΚΕΘΕΑ
4. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Τέχνη κι απεξάρτηση».
5. Δρώμενα με Playback theatre, kids in action, bike respect.
6. Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, με τον Κωνσταντίνο Βήτα ως DJ σε ένα πάρτι για όλους.
Είσοδος ελεύθερη.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης(Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.)
Ιδρύθηκε το 1973 και είναι το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, μουσικών και διοικητικών, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αριθμεί 110 μέλη. Πέρα από τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του, σκοπός του συλλόγου είναι και η προαγωγή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις. Το 2005 με πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη του Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. κυκλοφόρησε εκπαιδευτικό DVD που περιλαμβάνει τον Οδηγό της ορχήστρας για τους νέους του B. Britten και το βιβλίο της ζούγκλας του M. Roza .Η παραγωγή ήταν της «Περίστυλον», του πολιτιστικού φορέα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.. Μετά το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» ο Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ. προχωράει σε μια ακόμη συνεργασία με φορέα της πόλης. Προγραμματίζει για το 2010 μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Μουσική και πολιτική». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και με βάση το εκπαιδευτικό DVD, ο σύλλογος έχει εκπονήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Γυμνασίου, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής.
ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»
Το 1983 στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα επαγγελματιών ξεκίνησε την πρώτη στην Ελλάδα οργανωμένη προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ιδρύοντας τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη». Σε μια εποχή κατά την οποία οι χρήστες ναρκωτικών κατέληγαν στη φυλακή ή το ψυχιατρείο, η «Ιθάκη» απέδειξε ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί οριστικά και το άτομο να επιστρέψει δημιουργικά και ισότιμα στην κοινωνία. Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματός της οδήγησε το 1987 στην ίδρυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα με 20 θεραπευτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα.
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι ένα «στεγνό» (χωρίς τη χρήση υποκατάστατων) πρόγραμμα διαμονής που απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και με την εθελούσια συμμετοχή των εξαρτημένων. Με μονάδες στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, θεραπείας απεξάρτησης, εκπαίδευσης - κατάρτισης, κοινωνικής επανένταξης, καθώς και οικογενειακής υποστήριξης και θεραπείας σε περίπου χίλια άτομα ετησίως, χρήστες ουσιών και μέλη των οικογενειών τους.
Οι θεραπευτικές διαδικασίες, ομαδικές και ατομικές, καλούν τους χρήστες σε μια κοινή αναζήτηση των αιτιών που βρίσκονται στη ρίζα της χρήσης ναρκωτικών μέσα από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, την επικοινωνία και την αλληλοϋποστήριξη, οδηγώντας τους στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και στην επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Έρευνες αποτίμησης έχουν καταδείξει επανειλημμένως την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» στην επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την εγκατάλειψη της συνδεόμενης με τη χρήση παραβατικότητας και την επαγγελματική αποκατάσταση.
Για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών του. Διαθέτει Εναλλακτικό Μεταβατικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οργανώνει διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από δραστηριότητες, όπως ομάδες θεάτρου, μουσικής, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών. Επαγγελματική κατάρτιση επίσης παρέχουν και οι 4 παραγωγικές μονάδες του προγράμματος - αγρόκτημα, κεραμική, ξυλουργείο και τυπογραφείο.
Το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» είναι το πρώτο πρόγραμμα που βοήθησε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν χάσει το δρόμο τους, να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή και να αναζητήσουν τη χαμένη τους Ιθάκη.