Δε διασχίζουμε τα σύνορα.
Αυτά μας διαπερνάνε.
Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες.
Άσυλο και ανοικτά σύνορα στους πρόσφυγες.
Ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμό και διάκριση
10 ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
29 - 30 Ιουνίου + 1 Ιουλίου 2007
4 ο Πάρκο Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, Στάση Σχολής Τυφλών.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πιστό στις θέσεις του, πως ο αγώνας για τα δικαιώματα των μεταναστών δεν είναι ζήτημα ανθρωπισμού αλλά πολιτική στάση, συμμετέχει και εφέτος στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που διοργανώνουν από κοινού, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και το Φόρουμ Μεταναστών Θεσσαλονίκης.
Δίπλα στην έκθεση της Ομάδας Φωτοφράξια (φωτογραφικά πορτραίτα που συνοδεύονται από κείμενα συνεντεύξεων, που παραχώρησαν οι φωτογραφιζόμενοι), θα στέκουν οι φωτογραφίες των Σταύρου Δαγτζίδη, Θανάση Ράπτη, Βασίλη Καρκατσέλη, Γιώργου Ιωαννίδη (Ζακ) και του Οδυσσέα Αθανασιάδη, ενώ διάχυτα στο χώρο του φεστιβάλ ο περιπατητής θα συναντά τις ιδιωτικές φωτογραφικές υποθέσεις (ερωτικές σκηνές πίσω από παράθυρα) του Θ. Ράπτη.
Είμαστε ένα έθνος του οποίου οι παππούδες ήταν πρόσφυγες και οι γονείς μετανάστες και για τούτο, είναι αδύνατον, εμείς (οι για επτά χρόνια πολιτικοί πρόσφυγες) και τα παιδιά μας, η συνέχειά μας, να είμαστε ρατσιστές. Καμία Ζωή Δεν Είναι Λαθραία.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι μία γιορτή, ένα τραγούδι, μία στιγμή στο χρόνο και στην ιστορία, που μπορεί να μας χωρά όλους, που σίγουρα, χωρά πολλούς κόσμους.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι μία συλλογική προσπάθεια να εκφραστεί η άλλη Θεσσαλονίκη, των μεταναστών και μεταναστριών, των μειονοτήτων, των κινημάτων. Η Θεσσαλονίκη που αγωνίζεται ενάντια στη βαρβαρότητα του ρατσισμού, θεσμικού και κοινωνικού, που δεν τρώει την ντόπα του εθνικισμού, που διεκδικεί δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους. Η Θεσσαλονίκη των παλινοστούντων, των προσφύγων, των μειονοτήτων και των εργαζομένων, που γνωρίζουν ότι ο αγώνας κανενός δε μπορεί να υποκαταστήσει τον αγώνα των ιδίων, τον αγώνα που περνά από τα δικά τους χέρια.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πάνω από 100 συλλογικοτήτων της πόλης: σύλλογοι μεταναστών και αντιρατσιστικές κινήσεις, συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, ομάδες δημιουργών και πολιτικές οργανώσεις. Πραγματοποιούνται δεκάδες συζητήσεις, με θεματικούς χώρους για τη μετανάστευση, τα σύνορα, την εκπαίδευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, συναυλίες, παιδότοπο και πολλές - πολλές άλλες δράσεις, όλες οργανωμένες από συλλογικότητες και ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά, χωρίς κανένα όφελος ή αμοιβή, πέρα και ενάντια σε κάθε εμπορική σχέση και κέρδος.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ελπίζει ότι θα δώσει μία ευκαιρία να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα για αληθινή και οριστική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς εξοντωτική γραφειοκρατία και ληστρικές εισφορές, με πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους, με πλήρη πρόσβαση σε δημόσια εκπαίδευση και υγεία, με πιστοποιητικά και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, με αξιοπρεπείς αμοιβές και καθολική δημόσια ασφάλιση στην εργασία. Να ακουστούν τα αιτήματα για άσυλο και ανοικτά σύνορα για τους νέους πρόσφυγες, για ανοικτά κέντρα υποδοχής αντί για τα σημερινά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα παραστρατιωτικά σώματα της συνοριοφυλακής, τα ναρκοπέδια και τις απελάσεις.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θέλει να μάχεται υπέρ της πραγματικής ισότητας και αλληλεγγύης προς τις κοινωνικές μειονότητες, ενάντια στη βαρβαρότητα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στη 10 η εκδοχή του δήλωσαν και θα πάρουν μέρος περισσότεροι και περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Θα είναι μία γιορτή διεκδίκησης όπου θα συναντήσετε ντόπιους και μετανάστες να εργάζονται και να διασκεδάζουν μαζί. Συμμετοχή και χαρά και στη διασκέδαση και στον αγώνα. Να γιατί καλούμε τους φίλους και τα μέλη μας όχι σα θεατές στις εκδηλώσεις, αλλά σαν συμμετέχοντες. Την επόμενη παρέμβασή μας ας την ονειρευτούμε μαζί, ας την οργανώσουμε από κοινού, ας δουλέψουμε για την επιτυχία της μαζί.
Οι μετανάστες, οι ομογενείς και οι μειονότητες δεν είναι πρόβλημα. Έχουν προβλήματα. Το ίδιο και η δημιουργική και καλλιτεχνική φωτογραφία, σε και με οποιαδήποτε εκδοχή και αν τη γνωρίζουμε.