«Medievux presenterar Greekland»
Ομαδική έκθεση από Kramfors
TO PROJECT.
Τον Απρίλιο του 2002, σε συνεργασία με το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, οι φοιτητές του MEDIEVUX από το KRAMFORS της Σουηδίας βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για ένα φωτογραφικό ταξίδι. Το ταξίδι ήταν τμήμα του εκπαιδευτικού φωτογραφικού προγράμματος. Για τρεις εβδομάδες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες τη γνώση που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους στην τάξη, την ίδια στιγμή που γνώριζαν άλλους σπουδαστές και φωτογράφους από την Ελλάδα: Ήταν με τη φωτογραφική κάμερα μέσω της οποίας οι φοιτητές προσπάθησαν να γνωρίσουν τον τόπο, τους ανθρώπους, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των Ελλήνων.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ PROJECT
1. Προετοιμασία
Συγκέντρωση πληροφοριών για τη χώρα. Επεξεργασία και προετοιμασία των ατομικών ιδεών και υλικών κατά το δυνατόν.
2. Το ταξίδι
Άφιξη στη Θεσσαλονίκη, επαφές, γνωριμίες, εγκλιματισμός και προσπάθεια να βρεθούν οι περιοχές και τα θέματα για τις ιδέες του καθενός. Σε καθημερινή βάση είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με Έλληνες σπουδαστές φωτογραφίας, επισκέψεις σε χώρους κοινούς ή ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και φωτογράφους από τη χώρα φιλοξενίας. Τέτοιες συναντήσεις βοηθούν το φοιτητή να καταλάβει πως οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν το θέμα τους, ποια η σχέση τους με αυτό και κυρίως τη φωτογραφία. Οι επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας, οι συζητήσεις με φωτογράφους σε αυτές, αλλά κυρίως η παρακολούθηση μαθημάτων φωτογραφίας σε σχολές της πόλης, τους βοηθά να γνωρίσουν περισσότερα και για το πώς λειτουργεί το ελληνικό φωτογραφικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Παράλληλα με όλα αυτά και επίσης σε ημερήσια βάση συναντιούνται με τους δασκάλους τους για συζήτηση των όσων αντιμετωπίζουν. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που καθώς η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική ή σκληρότερη από τα επί χάρτου πλάνα, αναγκάζει τους μαθητές φωτογράφους να αλλάξουν οριστικά ή μερικώς τα σχέδιά τους.
3. Συμπεράσματα
Οι φοιτητές είχαν την σκληρή δουλειά να ολοκληρώσουν το project στο σύντομο διάστημα που απέμενε μέχρι τη λήξη της σχολικής περιόδου. Ο καθένας είχε τραβήξει γύρω στα 20 φιλμ. Έπρεπε να εμφανίσει, να τυπώσει δοκίμια, να επιλέξει τα έργα της έκθεσης και φυσικά να τα τυπώσει για αυτήν. Ήταν στην εκπαίδευση και κορνιζάρισμα και το πώς να στήσουν τη δική τους επίσημη έκθεση.
Το φωτογραφικό αυτό ταξίδι στην Ελλάδα έδωσε στους φοιτητές και τους δασκάλους τους πολλές εμπειρίες, υπέροχες αναμνήσεις και φίλους για μια ζωή.
Για την σχολή MEDIEVUX ήταν η αρχή για ισχυρές σχέσεις συνεργασίας με άλλες φωτογραφικές σχολές και φορείς της Ευρώπης, για ακόμη θετικότερες ανταλλαγές. Για το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το ίδιο. Πιστό στις αρχές των ισότιμων συνεργασιών έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για τους μαθητές του, τους φωτογράφους μέλη του και το κοινό της Θεσσαλονίκης. Καθώς μάλιστα η πραγματοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος δεν είναι η πρώτη (προηγήθηκαν τρεις παρόμοιες προσπάθειες), μπορεί να καυχηθεί για τους φίλους που διατηρεί σε όλη την Ευρώπη και για την συμβολή του στο διάλογο για αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Ευρωπαϊκή Φωτογραφία».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Στις 2 Ιουνίου πρωτοπαρουσιάστηκε στον πύργο Kompass του KRAMFORS Σουηδίας. Από τις 4 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου παρουσιάστηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου στο φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και έπεται η συνέχεια.
ΤΟ KRAMFORS
Το KRAMFORS είναι μια πόλη κάπου λίγο ψηλότερα από το κέντρο της Σουηδίας με πληθυσμό περίπου 23.000 κατοίκους. Στην πόλη αυτή λειτουργεί σχολή δημοσιογραφίας και σχολή φωτογραφίας. Το MEDIEVUX είναι παράρτημα της Δημοτικής σχολής ADALSSKOLAN, όπου οι μαθητές πληρώνουν μόνο για τα υλικά που απαιτεί η εκπαίδευσή τους.
ΣΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΥΤΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Ewa Billmark, καθηγήτρια
Giorgos Athanassiadis, υπεύθυνος παραγωγής
Και οι μαθητές:
Madeleine Blom
Richard Curtis
Peder Erlander
Mattias Holme’n
Ann-Marie Nimstahl
Anna Nydahl
Helena Smedman
Eije Wistrom