18/5 - 18/6 Συμμετοχή στο project του Γ Τσακίρη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με τίτλο Ελάτε να πλέξουμε, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση.

"Ελάτε να πλέξουμε" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού!

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και ώρα 19.30, σας καλούμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, για μία μεγάλη συμμετοχική κοινή δράση.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 121 καλλιτέχνες από διάφορους χώρους. Αποστολή μας να πλέξουμε τον ιστό που ενδεχομένως ενώνει την μνήμη και την παράδοση, αλλά και να φωτογραφίσουμε ή φιλμάρουμε την δράση, ώστε να συμβάλουμε, σε δεύτερο χρόνο, στο ντοκουμεντάρισμα της δράσης αυτής και το ταξίδι της σε άλλους τόπους και κατοπινούς χρόνους.

Tο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με τους:
Χριστίνα Παπαφράγκου, Ανδριάνα Ρίζου, Τζούλια Αποστολίδου, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Πομάκης,
Μαρία Παλτίδου και Θάλεια Καραφύλλη

Την επιμέλεια και την ιδέα έχει ο Καθηγητής της ΑΣΚΤΘ Γιώργος Τσακίρης.

Ο Γιώργος Τσακίρης με συνέπεια στα περισσότερα από τριάντα χρόνια δουλειάς του, μετουσιώνει σε καλλιτεχνική πράξη την εμπειρία ενός κόσμου στον οποίο η παράδοση δεν αποτελεί απλή επιβίωση, αλλά οργανική συνέχεια και καθημερινή πρακτική.

Στο βίντεο των εκδηλώσεων συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: 
Χριστίνα Παπαφράγκου, Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Πομάκης,
και η Θάλεια Καραφύλλη

"Ελάτε να πλέξουμε" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού! 
"Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση". Πλέξιμο. Μία πρακτική τόσο παλιά που τα ίχνη της χάνονται μέσα στους αιώνες. Το κάλεσμα στους καλλιτέχνες... αλλά και στο κοινό της πόλης στοχεύει να το ανακαλέσει στη μνήμη όσων το εξάσκησαν και να το διδάξει στους νεότερους.

Επιστρατεύοντας μεθόδους και υλικά που παραδοσιακά παραπέμπουν στη χειροτεχνία, ο καλλιτέχνης επιδιώκει να αναδείξει τη διαδικασία παραγωγής καθεαυτή, τη χειρονομία, τις εγγενείς φυσικές ατέλειες του χειροποίητου.

121 εικαστικοί καλλιτέχνες, 10 μουσικοί, βίντεο και κοινό μετασχηματίζουν με συνεκτικό και διακριτό τρόπο τον χώρο υποδοχής του Μουσείου σε «ολική εγκατάσταση».

Το δρώμενο πραγματοποιείται το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και ώρα 19.30 στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, που για φέτος έχει ως θέμα Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα)= Κοινωνική Αλλαγή.

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη
τηλ: +30 2313 306 400 e-mail: mbp@culture.gr 
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 08.00 έως 15.00

Δύο λόγια για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων του ICOM

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται στις 18 Μαΐου από το 1977, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, καθώς και στην προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums, I.C.O.M.) επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα, γύρω από το οποίο επικεντρώνονται πλήθος εκδηλώσεων που οργανώνονται με πρωτοβουλία μουσείων σε όλο τον κόσμο.
Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Για το 2013 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα:
"Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή"

Τα μουσεία στις μέρες μας βασίζονται στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσουν και εκθέτουν, αλλά και στη δημιουργικότητα και ζωντάνια των δράσεών τους. Ο συνδυασμός των παραδοσιακών αξιών της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη δημιουργικότητα είναι απαραίτητος για την ανανέωσή τους και την επικοινωνία τους με το κοινό. Στον πυρήνα αυτού του συνδυασμού βρίσκεται η πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα μαζί με τη μνήμη μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση της κοινωνίας και στην κοινωνική αλλαγή.

Δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m5WU-ldSO38#!

Και την ταινία του Κώστα Ανδρόνη

http://youtu.be/3sZyc2FoI2I