Τη Δευτέρα 8 Μαΐου, η Σοφία Τολίκα, παρουσίασε την πορεία της στη φωτογραφία, την κινούμενη εικόνα και το φωτογραφικό βιβλίο.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο CAFE BAZAAR, (Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, τηλ 2310241817)
Η φωτογράφος έδειξε την πορεία της στη φωτογραφία, το βίντεο και το φωτογραφικό βιβλίο. Η μέθοδος ήταν σε σύντομα portfolios, με χρονολογική σειρά (παραγωγής). Αυτή η μορφή ανάπτυξης της παρουσίασης βοήθησε το κοινό να καταλάβει την πορεία της φωτογράφου από την «ερασιτεχνική» φωτογραφική δημιουργία σε κάτι πιο προσωπικό και δημιουργικό. Ήταν κάτι που καταστούσε το έργο της όχι μόνο κατανοητά στο κοινό, «εν τη εξελίξει» του, αλλά και εξ αιτίας αυτού, «έλυσε» το λόγο των παρευρισκόμενων και προκάλεσε πολύπλοκες συζητήσεις, σχεδόν επί παντός.
Αρχικά, μίλησε για τα πρώτα της βήματα στη φωτογραφία, το 2006 και έδειξε τις πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες της, που κάλυπταν μια περίοδο περίπου 3 ετών.
Στη συνέχεια παρουσίασε το πειραματικό της βίντεο «Νέα Κρήνη-Βενιζέλου», μέσω του οποίου προσπαθούσε να αποδώσει την ατμόσφαιρα ενός τόπου, του λεωφορείου, (της μετάβασης από κάπου προς και από), καθώς και τα πορτραίτα των επιβατών του.
Ακολούθως, μίλησε για τη στροφή της στην έγχρωμη φωτογραφία, την οποία ακολουθεί μέχρι σήμερα (“The Diary”) και η οποία την οδήγησε στο πιο ολοκληρωμένο μέχρι στιγμής φωτογραφικό της έργο, το “Homes Sweet Homes”, το οποίο μελετά την έννοια του σπιτιού, της οικογένειας και όλων εκείνων των παράδοξων αλλά και καθημερινών καταστάσεων που συμβαίνουν σε ένα σπίτι (με την ευρύτερη έννοια του όρου/πληθυντικός αριθμός).
Ακολούθησε η σειρά της “Postcards from Greece”, με εικόνες ελληνικών τοπίων σε τετράγωνο κάδρο τραβηγμένες με τις φτηνές πλαστικές lomo μηχανές και φιλμ, όπου έγινε κατανοητό το πώς η αλλαγή του εργαλείου φέρνει και αλλαγή της φόρμας, ίσως και του περιεχομένου της εικόνας, κάτι που υπογράμμισε και η επόμενη ενότητα, το “Until The End of the World” με εικόνες εμπνευσμένες από road trips.
Στη συνέχεια, είδαμε την πιο πρόσφατη εργασία της, δύο εν εξελίξει φωτογραφικές σειρές, με φωτογραφίες αστικού τοπίου:
1) Το «Σ’ αυτή την πόλη», μια αφήγηση με τη μορφή δίπτυχων, στην οποία πρόσωπα καθημερινά φαίνεται να χλευάζουν την πραγματικότητα, να προσπαθούν να επιβιώσουν και να βρουν την ταυτότητά τους μέσα στο αστικό τοπίο, και
2) το “SKG”, με εικόνες της πόλης, στην οποία οι άνθρωποι παίζουν ένα μικρό/ελάχιστο ρόλο στο κάδρο της.
Λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης, προβλήθηκαν μικρά βίντεο (έκπληξη) που ακροβατούν μεταξύ της στατικότητας μιας φωτογραφίας και της κίνησης που ενδεχομένως αναπτύσσεται στο ελάχιστο κλάσμα του χρόνου των 30 δευτερολέπτων. Έργα σύντομα, σα μικρά οπτικά χαϊκού, που ξεκινούν από ένα φωτογραφικό κάδρο και προσπαθούν να αποδώσουν μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα.
Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση του βιβλίου της, “Homes Sweet Homes”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2016 σε 150 αντίτυπα. Η φωτογράφος μίλησε για τους λόγους που την έκαναν να στραφεί στην (αυτο)έκδοση και έδειξε το πρώτο της dummy από το οποίο προέκυψε η τελική μορφή του βιβλίου της.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγιναν πολλά σχόλια πάνω στις φωτογραφικές σειρές, τα βίντεο, αλλά και στις εικόνες που προβλήθηκαν και πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος που επεκτάθηκε σε διάφορα θέματα, όπως οι επιρροές του φωτογράφου, η σύνθεση στο τετράγωνο κάδρο, τα πνευματικά δικαιώματα, η αναλογική φωτογραφία, το πώς διαμορφώνεται η συνολική πορεία ενός φωτογράφου με το χρόνο.
Σύντομο Βιογραφικό
Η Σοφία Τολίκα γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Παρίσι.
Ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία το 2005 παρακολουθώντας μαθήματα στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P., καθώς και workshop φωτογραφίας.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2013 απέσπασε στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων το Βραβείο Νέων Ελλήνων Φωτογράφων για την φωτογραφική της σειρά “Homes Sweet Homes”, η οποία τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε με τη μορφή βιβλίου.
Ασχολείται επίσης με τη video art, όπως και με την καταγραφή ήχων του περιβάλλοντος.
Περισσότερα για τη φωτογράφο:
και στο fb: https://www.facebook.com/sophia.tolika