31/10 -9/11 ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ - ΛΟΥΔΙΑ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ. Έκθεση στα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ) της Θεσσαλονίκης, με τα αποτελέσματα του ομότιτλου διαγωνισμού, που συνδιοργανώθηκε με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού -Λουδία -Αλιάκμονα.

Έκθεση φωτογραφίας με τα αποτελέσματα του Πανελλαδικού φωτογραφικού διαγωνισμού για το Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα

Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου στα Λουτρά Παράδεισος θα είναι επισκέψιμη η έκθεση 
‘ Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ένας άγνωστος Θησαυρός’
που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 20:30.


Για τις φωτογραφίες της έκθεσης

Τα εντυπωσιακά φλαμίγνκος, οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί, τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα, αλλά και τα τοπία της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, είναι οι «πρωταγωνιστές» των φωτογραφιών 
Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση προέρχονται από τον ομότιτλο πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας που «έτρεξε» από τις αρχές του έτους έως και τον Αύγουστο του 2008, από τους παραπάνω δύο φορείς .
Η καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών, η σπανιότητα των φωτογραφισθέντων ειδών, αλλά η αντιπροσωπευτικότητα των τοπίων και των βιοτόπων ήταν τα κριτήρια της κριτικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε την απονομή τριών βραβείων και δύο επαίνων σε πέντε φωτογράφους για το σύνολο του έργου που παρουσίασαν, ενώ επίσης προέκρινε τα έργα τριάντα ακόμη φωτογράφων, 
Οι φωτογράφοι που βραβεύθηκαν είναι οι:
- Καρυοφύλλης Γκροζούδης (1ο βραβείο)
- Αγοραστός Παπατσάνης (2ο βραβείο)
- Χάρης Μαθιόπουλος (3ο βραβείο)
- Χριστίνα Παπαφράγκου (Α’ έπαινος)
- Γιώργος Χατζησπύρου (Β’ έπαινος)
Ακόμη, διακρίθηκαν για τις φωτογραφίες τους και θα συμμετέχουν στην έκθεση και στο φωτογραφικό λεύκωμα που θα εκδοθεί με ευκαιρία της έκθεσης οι:

Νικόλαος Ασλάνογλου, Δημήτρης Βαβύλης, Χρήστος Γκρίτσας, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Πόπη Ευθυμιάδου, Βίκη – Μαρία Ιωάννου, Γεωργία Καραγιαννοπούλου, Αθανάσιος Καρυπίδης, Ελπίδα Κάτσικα, Ιωάννης Κολαξίδης, Χάρης Κουρουζίδης, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Ιωάννης Λίτσας, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Μπακαλούδης, Ελευθέριος Μπέτσης, Εύα Μπογρή, Γιώργος Μπουζίκας, Τάσος Μπούνας, Καίτη Παπαναούμ, Δημήτρης Προκοπίου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Κώστας Σαραπτσής, Οδυσσέας Τζημούλης, Γιάννης Χολογγούνης, Χρήστος Βλάχος (εκτός συναγωνισμού), Βασίλης Καρκατσέλης (εκτός συναγωνισμού), Λία Παπαδράγκα (εκτός συναγωνισμού).

Works in installation 
(Η εγκατάσταση του Βασίλη Καρκατσέλη δημιουργήθηκε από φωτογραφίες των:)

Αλέξανδρος Δοβρίδης, Νανά Χατζηαθανασιάδου, Καίτη Παπαναούμ, Γιάννης Χολογκούνης, Χριστίνα Παπαφράγκου, Χάρης Μαθιόπουλος, Οδυσσέας Τζημούλης, Τίνα Μιναρετζή, Μαρία Παπαδοπούλου, Βίκη Μαρία Ιωάννου, Μπακαλούδης Βασίλης, Καρυοφίλλης Γκροζούδης, Θωμάς Τσατσουμέλης, Βαβύλης Δημήτρης
Ιωάννης Κολαξίζης, Δημήτρης Λαμπρέλης, Γιώργος Μπουζίκας , Τάσος Μπούνας, Αγοραστός Παπατσάνης, Κατερίνα Μούλιου, Αναστάσιος Δεσποτέλης, Θανάσης Σαμαράς, Νικόλαος Σπανός, Ευθύμης Μουρατίδης, Ελευθέριος Πλαβός, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Λίτσας, Εύα Ολυμπίου, Δήμητρα Παπαγίαννη, Ανδρέας Κρομμύδας, Ελπίδα Κάτσικα, Δημήτρης Παραθυράς, Χριστίνα Κασσάρα, Μπογρή Εύα, Βάσω Τιμονίδου, Λευτέρης Μπέτσης


Στο διαγωνισμό υπέβαλαν φωτογραφίες τους εξήντα τρεις φωτογράφοι συνολικά. Οι επισκέπτες της έκθεσης, θα είναι δυνατόν να δουν και το έργο των υπολοίπων φωτογράφων (που για τον έναν ή άλλο λόγο δε βρήκε τη θέση του στον περιορισμένο χώρο της έκθεσης και έκδοσης) σε μία ξεχωριστή εγκατάσταση.


Λίγα λόγια για την περιοχή που φωτογραφήθηκε.
Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνει τους υγροτόπους των εκβολών του Γαλλικού και του Λουδία, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, των Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονας, καθώς και του έλους της Νέας Αγαθούπολης και των Αλυκών Κίτρους. Η οικολογική αξία της περιοχής την κατατάσσει στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης, ιδιαίτερα για την ποικιλία της άγριας ορνιθοπανίδας της. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε αυτήν 288 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια και απειλούμενα. Σε αναγνώριση της αξίας της αυτής έχει περιληφθεί στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στον κατάλογο των υγροτόπων που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.
Τα όριά της ξεκινούν μερικά μόλις χιλιόμετρα έξω από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καλοχωρίου, κι όμως παραμένει άγνωστη και ανεξερεύνητη για τους περισσότερους. Στόχος της προκήρυξης του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη και η προβολή της περιοχής αυτής, αλλά και την ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει.


Για το δέλτα των 4 ποταμών
Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας: είναι η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, η οποία επίσης περιλαμβάνει τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.
Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών συνολικής επιφανείας περίπου 320 τ. χλμ. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικοτόπων που την χαρακτηρίζουν – από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατούχα εδάφη και ελώδεις εκτάσεις – η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και φυτών. 
Τα πουλιά
Στον υγρότοπο βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες μεικτές αποικίες ερωδιών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Η περιοχή βρίσκεται σε έναν από τους βασικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης, έτσι κατά την περίοδο της μετανάστευσης χιλιάδες παρυδάτια πουλιά σταματούν για λίγες μέρες στον υγρότοπο για να ξεκουραστούν.
Τα ζώα
Εκτός από τα πουλιά η περιοχή είναι πολύτιμος βιότοπος και για πολλά είδη ζώων, κάποια από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λαγόγυρος, η βίδρα και η μεσογειακή χελώνα. Αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου είναι πια και τα κοπάδια των άγριων αλόγων που ζουν ελεύθερα στα λιβάδια του Αξιού, απόγονοι των οικόσιτων ζώων που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι αγρότες στις εργασίες τους. Στις εκβολές του Γαλλικού συναντάμε και τα κοπάδια από τους εντυπωσιακούς νεροβούβαλους.
Τα φυτά
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αλλάζουν χρώματα στη διάρκεια του έτους προσφέροντας κάθε εποχή ένα διαφορετικό τοπίο. Ορισμένα είδη ξεχωρίζουν για τη σπανιότητά τους, όπως ο κρίνος της θάλασσας, ενώ άλλα είναι πολύ κοινά, όπως οι αρμυρήθρες, που το φθινόπωρο στολίζουν τους αρμυρόβαλτους της παράκτιας ζώνης με το κόκκινο χρώμα τους.
Μνημεία – ιστορία
Ενδιαφέροντα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία υπάρχουν στην περιοχή: το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στην αγροτική περιοχή της χαλάστρας, το παραδοσιακό Μακεδονικό Σπίτι στα Κύμινα, οι αρχαίοι μακεδονικοί τάφοι στον Άγιο Αθανάσιο, το Τούρκικο Κονάκι στο Βαλτοχώρι, το «Νησί της Αφροδίτης» στο Δέλτα του Αξιού Καπ. Η περιοχή σε απόσταση αναπνοής από τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Κατερίνης, προσφέρει πλήθος εναλλακτικών διαδρομών και τη δυνατότητα για επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή, για σύντομες αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις από την πόλη. Οι φίλοι του καλού φαγητού θα βρουν στην περιοχή το δικό τους παράδεισο. Τα ποτάμια και η θάλασσα δίνουν τις πρώτες ύλες για την τοπική κουζίνα.
Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
Έχει την έδρα του στη Χαλάστρα. Βασικοί σκοποί του είναι η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής για τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της, η προώθηση της ήπιας ανάπτυξης, καθώς και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών. Το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης είναι ένα πέτρινο κτίριο παραδοσιακής τεχνοτροπίας, από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί, με κιάλια και τηλεσκόπια, να απολαύσει το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, τα σπάνια είδη πουλιών και τη θέα προς το δέλτα του Αλιάκμονα και το Θερμαϊκό κόλπο. Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού του Δήμου Εχέδωρου, οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο παρατηρητήρια, μονοπάτια και υποδομές ξεκούρασης. Στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού θα θαυμάσει κανείς τις μικρές λίμνες που σχηματίζονται εκεί, με τα εκατοντάδες πουλιά που πετούν σε απόσταση αναπνοής.


Για τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και τη σημασία τους.
Ένα κείμενο του Βασίλη Καρκατσέλη 

Οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί ήταν και παραμένουν ένα τελείως ξεχωριστό και αρκετά σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της τέχνης της φωτογραφίας και στη φωτογραφική ζωή όσων τουλάχιστον την αντιμετωπίζουν σοβαρά.
Φωτογραφικοί διαγωνισμοί, η προκήρυξη των οποίων είναι μακροχρόνια (όπως αυτού για το δέλτα των τεσσάρων ποταμών), λειτουργούν προς τρείς ξεχωριστές κατευθύνσεις, που παρ όλα αυτά, και οι τρείς, στο τέλος – τέλος, συγκλίνουν στο ίδιο αποτέλεσμα, την απόλυτη ευχαρίστηση αυτών που δουλέψανε με την ψυχή τους για αυτούς. 
Στην αρχή έρχεται η πληρότητα της γνώσης. Οι φωτογράφοι μελετούν το θέμα τους, διαβάζουν την ιστορία του, μαθαίνουν για αυτό, παίρνουν θέση υπέρ ή κατά των παθημάτων του και σχηματίζουν άμεση αντίληψη για τη θέση του θέματός τους στη σημερινή κοινωνία, το αγαπούν ίσως, σίγουρα όμως όταν τελειώνει το παιχνίδι, είναι σοφότεροι. Το ταξίδι τους πλήρωσε.
Ως δεύτερη, αλλά καθόλου υποδεέστερη, τοποθετήται η περιπέτεια της φωτογράφησης στην κυριολεξία της. Οι φωτογράφοι, κατά μόνας ή σε ομάδες, δραπετεύουν από το δεδομένο περιβάλλον τους και βουτούν στο άγνωστο. Από τη φυλακή των προσωπικών αναζητήσεων, στην αβεβαιότητα του διαλόγου, στην κόντρα με το αναπάντεχο, στο ερωτηματικό του τυχαίου.
Ως τρίτη κατεύθυνση, βάζω την αναμέτρηση με το μέσον, τον αγώνα για να δαμαστούν και ξεπεραστούν οι τεχνικές απαιτήσεις και οι πάσης φύσεως δυσκολίες. Η μάχη με το θέμα για το ξεπέρασμά του υπέρ της τέχνης είναι ανελέητη και κάθε προσφερόμενη ευκαιρία να συναντηθείς μαζί της στα μαρμαρένια αλώνια, καλοδεχούμενη. 
Αν μάλιστα μείνει και καμία καλή φωτογραφία από όλα αυτά, χαράς ευαγγέλια. Ο τολμών κέρδισε, ο ζητήσας του δόθηκε, ο κόπος αμείφτηκε, το θέμα αναδείχθηκε, οι διοργανωτές δεν σπατάλησαν τσάμπα τον χρόνο τους, οι φωτογράφοι έγιναν καλύτεροι.
Ευχαριστούμε όλους για τις καλές στιγμές στις φωτογραφικές εξορμήσεις μας, ευχαριστούμε όλους όσους μας τιμήσανε με τις φωτογραφίες τους και υποσχόμαστε ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει με αυτόν τον κατάλογο, την έκθεση και το ημερολόγιο.
Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι μία μόνο φωτογραφική υπόθεση. Είναι υποχρέωση για το περιβάλλον μας.

INFO:
- Εκθεσιακός χώρος Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ), Εγνατίας και Γενναδίου. Το μνημείο παραχωρήθηκε ευγενικά από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
- Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00, 18:00 - 21:00

 

Για το χώρο της έκθεσης
Τα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ) είναι ένας ιστορικός χώρος στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση δύο σημαντικών οδικών αξόνων της. Στο σημείο όπου η Εγνατία Οδός συναντά τον άξονα της Οδού Αριστοτέλους, μιας ανάσας, ενός ανοίγματος, που ενώνει την παραλία με την Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, δίπλα ακριβώς στο άγαλμα του Βενιζέλου, ανάμεσα στα δένδρα, ξεχωρίζουν οι τρούλοι των πιο φημισμένων χαμάμ της πόλης, που λειτουργούσαν μέχρι και το μεγάλο σεισμό της πόλης. 
Σήμερα, με την ευθύνη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ο χώρος έχει ζωντανέψει ξανά, με άλλες χρήσεις. Λειτουργεί σαν ένας υπέροχος εκθεσιακός και με υποβλητική ατμόσφαιρα χώρος.

 

ΥΓ
Οι κατάλογοι της έκθεσης και αναμνηστικά επιστολικά δελτάρια με φωτογραφίες της έκθεσης θα διανεμηθούν κατά την ημέρα των εγκαινίων. Το ημερολόγιο του 2009 με επιλεγμένες φωτογραφίες θα κυκλοφορήσει αργότερα.