Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη μακροχρόνια προσπάθειά του να τοποθετήσει τη φωτογραφία στη θέση που πραγματικά της ανήκει εντός των υπολοίπων εικαστικών τεχνών, συμμετέχει στη μεγάλη «εμπορική» γιορτή της τέχνης στη Θεσσαλονίκη, τη διοργάνωση Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2016.
Η συμμετοχή του (μέσα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 9, Booth 9) συνίσταται (παρά τα φτωχά οικονομικά του) σε παρουσία της φωτογραφίας με πολλές μορφές:
1) Με συμβολική ομαδική έκθεση φωτογραφημάτων.
Φωτογραφήματα ονομάζουμε τα έργα που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί ένα νέο έργο. Δηλαδή με έργα που αντιλαμβάνονται τη φωτογραφία σαν λευκό χαρτί, επάνω στο οποίο ο δημιουργός θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει το τελικό έργο του.
Οι πέντε φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, με φωτογραφίες που δεν σταμάτησαν την ολοκλήρωσή τους την ώρα του «κλικ», αλλά προχώρησαν σε μία «φωτογραφία ΜΕΤΑ το κλικ» είναι οι: Άγγελος Σοφιανίδης (φωτογραφία σε τρεις διαστάσεις), ο Ευθύμης Μουρατίδης (φωτεινό κουτί με ακτινογραφία), ο Θανάσης Ράπτης (κατατετμημένη φωτογραφία και εισαγωγή της σε στοιχεία δομικών υλικών), η Αλέκα Τσιρώνη (εκτύπωση σε fine art χαρτί της πορείας ενός αρνητικού από το λιθογραφικό φιλμ στα βιομηχανικά φίλτρα των κινητών τηλεφώνων και από εκεί στη χειροκίνητη διαδικασία του Photoshop) και ο Βασίλης Καρκατσέλης (ανάγλυφη χαοτική εικόνα από πλεγμένες χρωμογενείς φωτογραφίες).
2) Με παρουσίαση σειράς καταλόγων από εκθέσεις και βιβλίων.
Οι κατάλογοι με τα σχετικά κείμενα που τους συνοδεύουν είναι μέσα τα οποία και διατηρούν την ανάμνηση έργων και καταστάσεων που βιώσαμε «χειροπιαστά» κάποτε, και βοηθούν στη διάδοση μιας σειράς έργων, (έστω και με αυτή τη μορφή της τυπωμένης σε συγκεκριμένη διάσταση φωτογραφίας), σε ένα πολύ πλατύτερο και νεότερο κοινό.
3) Με προβολή φωτογραφιών σε οθόνη τηλεόρασης υψηλής ανάλυσης.Η συνεχής (σε θεματική ενότητα έργων από εκθέσεις του Φωτογραφικού Κέντρου) και με συγκεκριμένη ροή δίνει τη δυνατότητα, σε όποιον διαθέτει χρόνο, να απολαύσει και τον πλούτο των αισθητικών, πολιτικών και άλλων αντιλήψεων που έχουν προβληθεί από ή διαμέσου των εκθέσεων του ΦΚΘ, και τον πλούτο του τι και πως φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα, πως δηλαδή εξελίσσεται και μεταβάλλεται αυτό που «πάντα το ίδιο μένει» στην ουσία του.
4) Με δωρεάν διανομή φυλλαδίων για τη δράση μας και ενημερωτικού υλικού για τα επόμενα project ή ανοικτές στο ευρύ κοινό εκθέσεις μας.
5) Με την συνεχή παρουσία των μελών του.
Η «ζωντανή» συμμετοχή και παρουσία μας στην διεθνή αυτή έκθεση των Γκαλερί και των φορέων της Ελληνικής τέχνης, έδωσε την ευκαιρία για χιλιάδες ξεναγήσεις στα έργα της έκθεσης για τους επισκέπτες της όλο το τετραήμερο, προσέφερε περιβάλλον για εκατοντάδες συζητήσεις πάνω στη φωτογραφία σήμερα με φωτογράφους και δημιουργούς άλλων εικαστικών τεχνών για τη θέση της φωτογραφίας στο εικαστικό γίγνεσθαι και τη χρήση της από αυτές. Προκάλεσε σχόλια και τοποθετήσεις από επιμελητές, ιστορικούς, θεωρητικούς της τέχνης, κριτικού, συλλέκτες και γενικά αυτούς που ονομάζουμε «ειδικό κοινό» και σπάνια έχουμε στις εκθέσεις μας, ειδικότερα ΄για όσους ζουν ή δραστηριοποιούνται εκτός Θεσσαλονίκης.
Εν κατακλείδι:
Η έκθεση, η προβολή, τα βιβλία και η παρουσία μας προσέφεραν μια μοναδική δυνατότητα για συνολική επικοινωνία και διάλογο με ένα κοινό που με κανέναν τρόπο δεν θα είχαμε στις εκθέσεις και συναντήσεις μας.
Την πρώτη ημέρα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στη κεντρική πλατεία της διοργάνωσης δόθηκε (εκτός του υπόλοιπου προγράμματος) performance από το International Research Laboratory of Performing Arts AlmaKalma, με τίτλο «Εικόνα – Σώμα» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Μήτρου.
Συμμετείχαν σε αυτό οι: Μάρω Θεοδοσίου, Βασίλης Καρκατσέλης, Ιωάννα Σκατζέλη, Σεμπάστιαν Τσίφης, Μαρία Χαρέλα.
Λίγα λόγια για την Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2016
Η εναρκτήρια διοργάνωση της πρώτης ART THESSALONIKI INTERNATIONAL CONTEMPORARY ART FAIR θα υλοποιηθεί από τον Εθνικό Φορέα Διοργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ” και τον Παντελή Τσάτση, καλλιτεχνικό της Διευθυντή, ο οποίος εμπνεύστηκε και πρότεινε την δημιουργία της.
Έχει επιλεγεί μια ομάδα συνεργατών που πιστεύουν στην ιδέα δημιουργίας μιας καινούριας Art Fair στην Ελλάδα, ιδέα που θα προσδώσει μια δυναμική ώθηση εμπορικού, πολιτισμικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εφόσον η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποτελούν βασικά εργαλεία διάδοσης της γνώσης, οικονομικής ανάπτυξης, προβολής και επικοινωνίας.
Ως ετήσιος θεσμός μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και πολυδιάστατα, ενδυναμώνοντας τον διάλογο, την καλλιτεχνική κινητικότητα, τις προκλήσεις της καινοτομίας, τις καλλιτεχνικές γειτνιάσεις και ανταλλαγές και κυρίως την κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτισμικών φαινομένων.
Η πολυπολιτισμική, εμβληματική Θεσσαλονίκη, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, με την μακρόχρονη ιστορία των 2300 χρόνων από την Μακεδονική Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό τόπο υποδοχής καλλιτεχνών, ανταλλαγής ιδεών, καταγραφής απόψεων και πληροφοριών, επιδιώκοντας τη σύσταση μονίμων δικτύων επικοινωνίας κυρίως με τις χώρες της Νοτιοανατολικής και της υπόλοιπης Ευρώπης, τις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, την Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Κίνα, την Ινδια, την Ιαπωνία.
Η Art Thessaloniki διοργανώνεται σε μια πόλη ανοιχτή στις νεότροπες ιδέες, νεανική, φιλόξενη και ασφαλής, με μοναδικές πολυπολιτισμικές διαδρομές, ιδιαίτερα στοιχεία εντοπιότητας και απολαυστικές γαστρονομικές προτάσεις.
Σαν απολογισμός
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην 1η Art Thessaloniki Contemporary Art Fair, η οποία, μετά από ένα πλούσιο τετραήμερο τέχνης και πολιτισμού, ολοκληρώθηκε χθες, με 9.420 άτομα να έχουν περάσει τις πύλες της. Η ψήφος εμπιστοσύνης των επισκεπτών, εκ των οποίων πολλοί ήταν ξένοι, ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη της Art Thessaloniki σε θεσμό πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και προλειαίνει το έδαφος για τη διοργάνωση μιας ακόμα πιο διεθνοποιημένης έκθεσης την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, πολλοί από τους ξένους επισκέπτες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν του χρόνου ως εκθέτες, εκπροσωπώντας σημαντικές γκαλερί του εξωτερικού.
Η 1η Art Thessaloniki, την οποία διοργάνωσαν η ΔΕΘ-Helexpo και ο γκαλερίστας κ. Παντελής Τσάτσης, που ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, εντυπωσίασε με το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα, ενώ ήταν επιτυχημένη και εμπορικά. Παράλληλα, πέτυχε τη δικτύωση Ελλήνων καλλιτεχνών με ξένες γκαλερί, δημιουργώντας σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας.
Η ροή στην Art Thessaloniki ήταν συνεχής όλο το τετραήμερο, τα happenings και οι μουσικές εκπλήξεις δεν έλειψαν, ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, ενώ ενημερώθηκε διεξοδικότερα μέσα από τις ξεναγήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον ιστορικό τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μάνο Στεφανίδη. Την έκθεση επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελος και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ δεν ήταν λίγες οι επώνυμες παρουσίες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, που συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τη νέα έκθεση.
Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης απονεμήθηκαν έπαινοι σε όλους τους εκθέτες που εμπιστεύθηκαν την Art Thessaloniki στο ξεκίνημά της.
Στην 1η Art Thessaloniki συμμετείχαν 25 γκαλερί από εννέα χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία), παρουσιάστηκαν επτά παράλληλα projects, και υπήρχαν 25 συμμετοχές μουσείων. Τιμώμενοι καλλιτέχνες ήταν ο γλύπτης Θόδωρος και ο ζωγράφος Νίκος Σαχίνης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον Μάριο Πράσινο. Επίσης ξεχώρισαν οι μουσειακές εκθέσεις Collector’s eye Ι, Jewish Museum, outsider art / έκκεντρη τέχνη», «Άλλοι – Άλλοτε – Τώρα» και Collector’s eye ΙΙ.
Η 1η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair έγινε υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ενώ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης και πολλών φορέων της Θεσσαλονίκης.
Η ΔΕΘ-Helexpo, συνεπής στη δέσμευσή της να συμβάλλει στην προαγωγή του πολιτισμού, ανανεώνει το «ραντεβού» με το φιλότεχνο κοινό για τη διοργάνωση του 2017.