3/3 - 23/3, Α' Πανελλαδική Συνάντηση Φωτογραφικών Φορέων. Διοργάνωση: ΦKΘ και: Oμάδα Ars Longa--Vita Brevis και Φωτογραφικό Δίκτυο Eνημέρωσης - Συνεργασίας.

«A’ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ»

   
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002

Το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Μαρτίου, με κάθε μέσο έφτασαν στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείες φωτογραφικών τμημάτων, ομάδων και λεσχών από όλη την Ελλάδα, για να λάβουν μέρος σε κάτι πρωτόγνωρο, και γι’ αυτό ελπι-δοφόρο, σε κάτι που μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα φάνταζε αδύνατον να συμβεί και κυρίως να λειτουργήσει.
Ήταν ένα εγχείρημα που “έμοιαζε” καταδικασμένο στην αποτυχία. Με το που έφτανε σε κάποια φωτογραφική ομάδα η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής για το τι επρόκειτο να συμβεί, δημιουργούσε πανομοιότυπες αντιδράσεις: Την επόμενη κιόλας μέρα ακολουθούσε τηλεφώνημα που έδινε συγχαρητήρια για την ιδέα, εξέφραζε την άποψη πως επιτέλους κάτι έπρεπε να γίνει και από τις ομάδες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διακινούν την υπόθεση της φωτογραφίας διάσπαρτες και απομονωμένες,- είτε στη χαβούζα της Αθήνας, είτε στη μοναξιά της επαρχίας,- ότι επιτέλους κάτι έπρεπε να κάνουν και οι ομάδες, σαν πρόβλεψη στις εξελίξεις, σαν αντίδραση ή συμμετοχή στα δρώμενα, ότι αυτό που θα γινόταν -ό,τι και αν κατάφερνε να γίνει- θα ήταν μια υπόθεση απαραίτητη για την εξέλιξη της φωτογραφίας στην Ελλάδα και το πέρασμά της σε μια νέα ανώτερη φάση.
Δυστυχώς όμως -έλεγε το κάθε τηλεφώνημα- κανείς άλλος δεν επρόκειτο να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, δυστυχώς είναι τέτοια η εποχή που ο καθένας κοιτάζει το “τομάρι” του και κανείς τα “κοινά”, δυστυχώς όλη αυτή η ανάγκη επρόκειτο να ναυαγήσει από το ναυπηγείο της ακόμη.
Αμ δε! Η ανάγκη για αλληλογνωριμία και το να γίνει κάτι περισσότερο για τη φωτογραφία που υπηρετούν αυτές οι ομάδες, υπερίσχυσε.Η θέληση του να γίνει κάτι που να “βάλει στο παιχνίδι” … φωτογράφους που πολλές φορές μάλιστα αισθάνονται απομονωμένοι και αποκλεισμένοι … καθώς και δύο κέντρα της φωτογραφίας (της Αθήνας με το ΥΠΠΟ και της Θεσσαλονίκης με τις εκθέσεις). Φαίνεται πως ήταν όλοι εκεί, πιστοί στο προσδοκώμενο.Η συνεύρεση και συζήτηση για την από κοινού οργάνωση ενός αποδοτικότερου άμεσου μέλλοντος, όπου ο καθένας συμμετέχει στο κομμάτι που τον ενδιαφέρει, ήταν μια πρόκληση που έγινε απ’ όλους τελικά αποδεκτή.Ακόμη και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, έστειλαν επιστολές υποστήριξης και συμμετοχής, έστειλαν έργα για την έκθεση, έστειλαν κάποιες πρώτες σκέψεις στον κοινό προβληματισμό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ:
Παρασκευή και Σάββατο πρωί
Ξενάγηση στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις του ΦΚΘ, σε μερικές από τις εκθέσεις της Φωτογραφικής Συγκυρίας και στο νέο απόκτημα της Ελληνικής Φωτογραφίας, το Μουσείο Φω-τογραφίας Θεσσαλονίκης.
Σάββατο μεσημέρι - απόγευμα
Στήσιμο και στους τρεις ορόφους του Φωτογραφικού κέντρου Θεσσαλονίκης της “έκθεσης αλληλογνωριμίας”. Σε ένα μικρό σχετικά χώρο, από το πάτωμα έως το ταβάνι, η κάθε ομάδα, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, παρουσιάζει κάποια έργα αντιπρο-σωπευτικά της φωτογραφίας που υπηρετεί ή του χαρακτήρα της και κάποια υλικά από τη δράση της. Το τεράστιο παζλ που προέκυψε ήταν αυτό της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Εκατοντάδες εικόνες και κείμενα που για να τα γνωρίσεις απαιτείται κόπος. Δεκάδες “ενότητες” και “συσχετισμοί” όπου διέκρινες το κέφι και τη χαρά της δημιουργίας, με αρκετά διαμάντια ανάμεσά τους, κάποιες πολύ καλές εικόνες, αρκετά πειραματικές, και γιατί όχι και κάποιες μέτριες. Αυτοί είμαστε και γι’ αυτό συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή που ευελπιστεί να ερευνήσει τρόπους για την “βελτίωση” των καταστάσεων, είπε κάποιος, για να εισπράξει την ατάκα του “επίτιμου”… «Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;”

Κυριακή (3 Μαρτίου 2002 - του Ασώτου)
Από πρωί - πρωί μοιράζονται οι φάκελοι με τα “υλικά της αλληλογνωριμίας” (κατάλογοι εκθέσεων, ημερολόγια, προ-κηρύξεις διαγωνισμών, στοιχεία ταυτότητος των ομάδων κ.λπ.), γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης και αρχίζει η ημερίδα.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Για καθαρά λειτουργικούς σκοπούς χωρίστηκε σε τρία μέρη. Την παρουσίαση των συνέδρων, τη συζήτηση για το μέλλον της συνεύρεσης των ομάδων (δημιουργία δικτύου) και την προώθηση αυτών των προτάσεων μέσω της δημιουργίας επιτροπών / ομάδων εργασίας.

Α΄ μέρος ημερίδας
Η κάθε φωτογραφική ομάδα παρουσίασε την ιστορία της, τη σημερινή της δράση (αν οργανώνει μαθήματα), τη νομική της μορφή (αν ανήκει ή υπάγεται σε κάποιο φορέα, δήμο κ.λπ. ή αν λειτουργεί αυτόνομα), την εκθεσιακή της πολιτική (αν διαθέτει / διατηρεί δικό της χώρο), τη σύνθεση των μελών, τη θέλησή της ή όχι για πανελλαδική παρουσία, και τις δυνατότητες συ-νεργασιών / φιλοξενιών / ανταλλαγών, και βεβαίως αν υπάρχει κάποιος κεντρικός φιλοσοφικός ή αισθητικός άξονας που να διαπερνά το έργο της ομάδας ή των μελών αυτής.Ήταν μια χρήσιμη διαδικασία γιατί όλοι γνώριζαν όλους, ενώ είχαμε και την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ομάδων, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητου επιπέδου είναι.

Β’ μέρος ημερίδας
Η κάθε ομάδα τοποθετήθηκε επάνω στο κυρίαρχο θέμα αυτής της συνάντησης:
“Πώς και κατά πόσο θα μπορούσε να στηθεί και κυρίως να λειτουργήσει σε μακροχρόνια βάση, ένα “δίκτυο” ξεχωριστής επικοινωνίας / αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων που θα θελήσουν να λάβουνε μέρος σε αυτό και τι ζητάει ή θα προσφέρει ο κάθε ένας σε αυτό”.Ζητήθηκε ένα δίκτυο που ενώ θα στηρίζεται στην προβολή της φυσιογνωμίας του κάθε ξεχωριστού φορέα, θα λειτουργεί σε συνεχή βάση υπέρ του δημιουργικού αλληλοεπηρεασμού και της συνεχούς ροής προκλήσεων για παραγωγή έργου από τον ένα στον άλλο και από τους πολλούς στους περισσότερους.
Προτάθηκε το δίκτυο να μην ενημερώνει μόνο για τις δικές του εκδηλώσεις αλλά και για εκδηλώσεις φορέων εκτός δικτύου (Ελλάδας και εξωτερικού).Συζητήθηκαν πολύ οι δυνατότητες αλλά και οι αδυναμίες διακίνησης εκθέσεων (να οριστούν/ κα-θιερωθούν κοινές διαστάσεις κάδρων, ώστε να περιοριστεί το κόστος μόνο στη διακίνηση πασπαρτού / έργου), οι ανάγκες προώθησης των δημιουργών που σε κάθε ομάδα έχουν “προσωπικό” έργο (βέβαια, καλή η πληροφόρηση για τα επι-τεύγματα των άλλων ομάδων, είπε κάποιος, αλλά το έργο του καθενός όπως και τα πιο προσωπικά που συμβαίνουν εντός - σαν αντίλογος στις περιοδείες), η δημιουργία προς διακίνηση εκθέσεων “υψηλού επιπέδου” (την ίδια στιγμή που πρέπει να είμαστε χαλαροί ως προς την αυστηρότητα και σκεπτικοί απέναντι στους αποκλεισμούς).
Η δημιουργία ενός δικτύου ίσως βοηθήσει στην πανελ-λαδική κυκλοφορία όλων των λευκωμάτων και καταλόγων ή την ενοικίαση από το εξωτερικό σημαντικών εκθέσεων (π.χ. SALGADO) που εξαιτίας της περιοδείας τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος θα μειωθούν αναλογικά τα έξοδα.Αυτό το δίκτυο, πρότειναν άλλοι, αφού αγκαλιάσει όλες τις νέες ιδέες που θα φέρουν και ένα νέο πνεύμα στη φωτογραφία ( η διαφορετικότητα της κάθε ομάδας να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού), θα βοηθήσει / υποστηρίξει όλους όσους εργάζονται για την ιστορία της φωτογραφίας σε τοπικό επίπεδο ή για την καταγραφή έστω όλων των φωτογράφων και των φωτογραφικών δράσεων μιας περιοχής.
Ακούστηκε ότι η ενημέρωση σε ικανό βαθμό αυξάνει την ευελιξία και τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας, ενώ η δημοσιοποίηση δράσεων και εικόνων φέρνει πιο κοντά άτομα και ομάδες, άρα αυξάνει την επικοινωνία, συνεπώς και τα ανα-μενόμενα αποτελέσματα. Μικρότερες αντίστοιχες συναντήσεις μπορούν να έχουν το χαρακτήρα μικρών φωτογραφικών συμ-ποσίων με αντιπροσώπους από άλλες ομάδες. Πάντως για να μπορέσει αυτό το δίκτυο να κάνει πολλά, συνόψισε κάποιος, πρέπει να κάνει λίγα αλλά σταθερά, μόνο όσα αντέχει για να μην κουραστεί.Σαν παρατηρητής στη συνάντηση και στο τέλος αυτής της φάσης της, μίλησε ένας εκπρόσωπος της “ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ” . Συμβούλεψε για μερικά από τα νομικά προβλήματα, τα προβλήματα διακίνησης και πνευματικών δικαιωμάτων.

Γ μέρος ημερίδας
Αποφάσεις και δημιουργία επιτροπών


Μητρώο Φωτογραφικών Ομάδων
Με αφορμή την Α’ συνάντηση φωτογραφικών ομάδων, συγκροτήθηκε το μητρώο όλων των φωτογραφικών ομάδων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παλαιότερες προσπάθειες συμπληρώθηκαν, βρέθηκαν οι σημερινές διευθύνσεις, υπεύθυνοι, τηλέφωνα, e-mails κ.λ.π., και με τη μορφή ενός εύχρηστου τόμου παραδόθηκαν προς έλεγχο στους υπεύθυνους της κάθε ομάδας. Αυτό το “ΜΗΤΡΩΟ” με την ευθύνη του Μανώλη Κασιμάτη, αφού υποστεί και κάποιες τελευταίες απαραίτητες διορθώσεις/ συμπληρώσεις, θα είναι έτοιμο για να κυκλοφορήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Επιτροπή site
Το Internet είναι ένα σύγχρονο όπλο που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από κάθε άλλη μορφή διμερούς επικοινωνίας.Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας σε αυτό, για λογαριασμό του δικτύου των φωτογραφικών ομάδων, θα συγκροτήσει μια σύγχρονη μορφή επικοινωνίας, ασφαλέστερη, φθηνότερη και φυσικά, συνεχώς ελεγχόμενη ως προς την πληρότητά της.
Η επιτροπή θα προτείνει την πλατφόρμα λειτουργίας αυτού του site, την εικόνα του και το φθηνότερο κόστος (βασική συνδρομή και έκτοτε πληρωμή ανά καταχώρηση), για μια μακροχρόνια παρουσία του δικτύου στο Δίκτυο, με ένα ανεξάρτητο site που θα μπορεί να προβάλλει ξεχωριστά την κάθε ομάδα, το πρόγραμμά της και τα μέλη της.Το site αυτό θα αποτελούσε και τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ενημέρωσης από και προς το κάθε μέλος.

Επιτροπή Νομικής Μορφής
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκαν πολλές και μερικές φορές αντικρουόμενες απόψεις για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της συνάντησης των φορέων. Πρέπει άραγε και στο μέλλον οι φορείς να βρίσκονται και να συζητούν τα προβλήματά τους όπως και τώρα, χαλαρά, ή μήπως πρέπει να αποκτήσουν μια ξεχωριστή νομική υπόσταση; Και ποια μπορεί να είναι αυτή; Μήπως ένας φορέας που θα δέχεται μέλη του και ομάδες και φορείς και προσωπικότητες; Μήπως ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο, κάτι σαν ομοσπονδία, παρά τα όποια προβλήματα αντιπροσωπεύσεων προκύψουν, αλλά με πιθα-νότητες διεκδικήσεων πολλών πραγμάτων;Μπορουμε να σχη-ματήσουμε μια ομάδα που θα το επεξεργαστεί και με τη μορφή δύο ή τριών πλήρων προτάσεων (καταστατικά ή εταιρικά κ.λπ.) να το υποβάλει στα υποψήφια μέλη του δικτύου;
Πάντως τρεις από τις ομάδες - από διαφορετικά σημεία της Ελλάδος - ανέλαβαν να διερευνήσουν κατά πόσο θα μπορούσαν να διοργανώσουν στις πόλεις τους τη «Β’ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ», όπου ενδεχομένως θα συζητηθούν και οι προτάσεις αυτής της επιτροπής για οριστικές λύσεις.Κλείνοντας, θέλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες της γραμματείας για την άψογη, φιλική συμπεριφορά όλων όσων παραβρέθηκαν, για το κλίμα υπέροχης συνεργασίας που δημιουργήθηκε και γι’ αυτήν την ξεχωριστή αίσθηση που αποκομίσαμε, ότι έγινε κάτι σημαντικό, που όχι μόνο δεν θα ξεχάσουν όσοι το ζήσανε, αλλά και ότι σύντομα θα δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.Έχω την αίσθηση ότι από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα κυλά όπως πριν.
Για την γραμματεία
Βασίλης Καρκατσέλης

Η ΙΔΕΑ
Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των φανατικών φίλων της φωτογραφίας που ανά την Ελλάδα συγκροτούν λέσχες, πα-θιάζονται από κοινού με την τέχνη (και την τεχνική) της φωτογραφίας, βοηθούν αλλήλους και δεν διστάζουν να εκθέσουν τις δουλειές τους (και εαυτούς) στην τοπική κοινωνία αλλά και αλλού. Δημιουργούν για τους εαυτούς τους ευκαιρίες και αφορμές για συνάθροιση και συνεργασία στην εποχή της μοναχικότητας και του “αμύνεστε περί πάρτης”.Εδώ και λίγα χρόνια στοιχειώνει το μυαλό μας και μονοπωλεί τις κατά καιρούς συζητήσεις μας με φίλους και “συναγωνιστές” από αυτές τις ομάδες, η επιτακτική ανάγκη της συγκέντρωσης της διασκο-ρπισμένης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα πολιτιστικής δύναμης των απανταχού στην Ελλάδα “ερασιτεχνών” -όπως λέγονται- φωτογράφων. Που χωρίς φειδώ μοιράζονται την εμπει-ρία τους με τους νεοφώτιστους φωτογράφους, φανερώνοντας τα μυστικά τους, δείχνοντας και βλέποντας δουλειές και καμιά φορά διδάσκοντας συστηματικά σε φιλομαθή ακροατήρια.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Στρατής Τσουλέλης από τη Μυτιλήνη, ο Μανώλης ο Κασιμάτης από την Αθήνα, αλλά και πολλοί άλλοι. Υποσχόμενοι να βοηθήσουν τα μέγιστα, παρότρυναν τους αν-θρώπους του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία έξι χρόνια έχει γίνει το κέντρο πολιτιστικών ανταλλαγών (και όχι μόνο) ανάμεσα σε ομάδες από όλη την Ελλάδα, να αναλάβει να συγκεντρώσει -για πρώτη φορά στα χρονικά- στη Θεσσαλονίκη, εκπροσώπους από φωτογραφικές ομάδες και λέσχες όλης της χώρας, για διάλογο, αλληλοστήριξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τους.

Η υλοποίηση
Ορίστηκε τελικά ο Μάρτιος του 2002 για τη συνάντηση που φαινόταν όμως να βρίσκεται αρκετά κοντά. Υπήρχε μια διάχυτη επιφυλακτικότητα για το πόσες ομάδες θα ανταποκριθούν. Αυτό δεν εμπόδισε όμως τους διοργανωτές να βάλουν όλα τα δυνατά τους, ενεργοποιώντας ακόμη και προσωπικές γνωριμίες, με σκοπό η ανακοίνωση να φτάσει στο 100% σχεδόν των ομάδων.Με τη βοήθεια του Τύπου και των sites του ΦΚΘ και άλλων φορέων επιτεύχθηκε μια καθολική κάλυψη των ενδιαφερομένων, πολύ σημαντικό στοιχείο της διοργάνωσης, προς αποφυγή παραπόνων του στυλ : “Εμάς δεν μας ειδοποίησε κανείς!”, και άλλων συ-ναφών.Άλλωστε το υστερόγραφο της προκήρυξης ζητούσε τη μεταβίβασή της σε κάθε φορέα που για τον οποιοδήποτε λόγο είχε διαφύγει της προσοχής των διοργανωτών.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για μια ευπρόσωπη -αριθμητικά- διοργάνωση, που πύκνωσαν υπερβολικά τις τελευταίες μέρες, καθώς τα τηλεφωνήματα για κλείσιμο δωματίων σε ξενοδοχείο έπεφταν βροχή, ήταν ένα τίποτα σε σχέση με την πραγματι-κότητα που αντικρίσαμε και ζήσαμε το Σάββατο 2 και την Κυ-ριακή 3 Μαρτίου. Το ΦΚΘ κατακλύστηκε από δεκάδες θορυβώ-δεις τύπους με κρεμασμένες τις φωτογραφικές μηχανές που μας συστήνονταν, έκαναν γνωριμία με τους γύρω τους, απόθεταν φωτογραφίες και έντυπο υλικό στα σημεία που τους υπο-δεικνύαμε και χωρίς δεύτερη κουβέντα άρχιζαν το στήσιμο. Όλοι είχαμε τη χαρά να σφίξουμε τα χέρια ανθρώπων που για χρόνια μιλούσαμε στο τηλέφωνο αλλά δεν είχε τύχει να συναντηθούμε, να τους ρωτήσουμε για την πόλη τους, να τους πούμε για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στην ημερίδα….. Μέχρι αργά το βράδυ και πριν δημιουργηθούν παρέες για τη βραδινή έξοδο, είχαν παρελάσει από το ΦΚΘ περί τα 120 άτομα και είχαν γεμίσει τους τοίχους και τους πάγκους με υλικό που είχαν φέρει μαζί τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά συναντήθηκαν έξη από τα οκτώ φωτογραφικά τμήματα θεραπευτικών κοινοτήτων, σε εφαρμογή της απόφασής τους για άνοιγμα στην κοινωνία. 
Θανάσης Ράπτης

Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Μάρτιος 2001 ...με αφορμή μια έκθεση αντιπολεμικής τέχνης, ξαναβρισκόμαστε με το Βασίλη Καρκατσέλη και τα παιδιά του Φ.Κ.Θ. να συζητάμε μεταξύ άλλων και την ιδέα της οργάνωσης ενός φωτογραφικού δικτύου -ισότιμου για όλες τις ομάδες και λέσχες της Ελλάδας, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ τους και όχι μόνο-, αλλά και την διοργάνωση παράλληλα μιας έκθεσης-συνάντησης όλων αυτών των ομά-δων.Το εγχείρημα ακουγόταν σαν ένα τρελό όνειρο ή τουλά-χιστον σαν μια πολύ τολμηρή ιδέα.
Περίπου ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα του Φ.Κ.Θ. έχει ήδη ανακοινωθεί και γράφει «Μάρτιος 2002, 1η πανελλήνια συ-νάντηση-έκθεση ομάδων και λεσχών φωτογραφίας. Συντο-νιστείτε». Τότε αρχίζω να διαπιστώνω τι σημαίνει να ανάβουν τα τηλέφωνα και τα φαξ, ενώ τα φάκελα με τα γραμματόσημα να συσσωρεύονταΙ γύρω μου. Διαπιστώνω, ακόμα, την σημασία της έρευνας -αλλά και την δυσκολία της- που ήταν αναγκαία και απαραίτητη, ώστε να βρούμε και να ενημερώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και ύστερα, τα πρώτα τηλεφωνήματα ανταπόκρισης μαζί με τις εύλογες απορίες, οι αντίστοιχες διευκρινήσεις και οι πρώτες δηλώσεις συμμετοχής συνοδευόμενες με ενθαρρυντικά λόγια, απόλυτα αναγκαία για την προσπάθεια μας καθώς και για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Σειρά είχε η αγωνία της μετακίνησης, που κορυφωνόταν μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό. Φωτογρα-φίες και κάδρα έφταναν από διάφορες γωνιές της Ελλάδας έως και την τελευταία στιγμή, μεταθέτοντας την αναχώρηση για την συμπρωτεύουσα.Το «coche» αποδείχτηκε πολύ φιλικό για όλους μας. Δέχτηκε την δουλειά των διαφορετικών ομάδων, αφή-νοντας μας λίγο χώρο για το ταξίδι, γεμίζοντάς μας όμως μεγάλη χαρά. Οκτώ το βράδυ της Παρασκευής περάσαμε τα πρώτα διόδια, το ταξίδι είχε αρχίσει. Διασχίζοντας τον σκοτεινό ορί-ζοντα κουβαλούσαμε μια εύθραυστη, αλλά σίγουρα φωτεινή ιδέα μαζί μας. Η πρώτη ευκαιρία ανάσας δόθηκε λίγο πριν τα με-σάνυχτα στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας. Λίγες ενθαρρυντικές κουβέντες και μερικά γευστικά «τούβλα», για να συνεχίσουμε μέχρι την επόμενη στάση μας στην Κατερίνη...
Πρωί Σαββάτου 2 Μαρτίου, οι πρώτες ομάδες κα-ταφθάνουν και ο χώρος του Φ.Κ.Θ. αρχίζει να διαμορφώνεται. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιώ πως το όνειρο αρχίζει να πραγματοποιείται, να αποκτά σάρκα και οστά, πως οι τολμηρές ιδέες βρίσκουν αποδέκτες και φίλους έτοιμους να τις υλο-ποιήσουν. Κάποιες ομάδες τοποθετούσαν τα έργα τους απλά και συνηθισμένα, κάποιες αυτοσχεδίασαν, ενώ κάποιες άλλες πρωτοτύπησαν. Εξίσου ενδιαφέρον και ο τρόπος επιλογής της κάθε ομάδας των φωτογράφων και των φωτογραφιών που την αντιπροσώπευαν.Ορισμένες έστησαν τα έργα τους και έφυγαν, ενω κάποιες βοήθησαν με περισσό ζήλο στο στήσιμο των άλλων. Ήμασταν όλοι μια μεγάλη παρέα : ομάδες από δήμους, πανεπιστημιακές λέσχες, φωτογραφικά τμήματα θεραπευτικών κοινοτήτων, ειδικές καλλιτεχνικές ομάδες. Αργά, πολύ αργά το βράδυ οι τελευταίοι εγκαταλείψαμε πια τον φιλόξενο χώρο του Φ.Κ.Θ. και κατηφορίσαμε στα στενά της Αριστοτέλους. Το άρωμα της Θεσσαλονίκης, μας οδήγησε γύρω από ένα τραπέζι και το κόκκινο ημίγλυκο συνόδευσε την παρέα μας, που αστειευόμενη αναρωτιόταν: «΄λες να έχουμε τόσο πολύ κόσμο που να κάθεται και στα σκαλοπατάκια...» Η συμμετοχή του κόσμου το πρωί της Κυριακής ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη μας. Ακόμη και τα μικρά σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον χώρο της συνάντησης ήταν κατάμεστα. Εκεί κατάλαβα πόσο δίκιο είχα να επιμένω, μέχρι και την τελευταία στιγμή, στους δύσπιστους, για τις καλές προθέσεις του εγχει-ρήματος. Παρ΄ όλα αυτά, δε μπόρεσα να συγκρατήσω το χα-μόγελο μου, βρισκόμουν μεταξύ άλλων, ανάμεσα σε 37 εκπροσώπους ομάδων και λεσχών από όλη την Ελλάδα. Στη συζήτηση μας, ήταν διάχυτη η κοινή αγάπη για τη φωτογραφία, και κατά τη διάρκεια της, γινόμασταν όλο και περισσότερο κοινωνοί των επιθυμιών και των αγωνιών όλων αυτών των εραστών της φω-τογραφικής τέχνης. Αρχικά, ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας αναφερόταν στο ιστορικό και τις δραστηριότητες αυτής. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και σημαντικότερου μέρους, ακούστηκαν προτάσεις, ιδέες και γνώμες για διάφορα θέματα. Από αυτά κυριάρχησαν: η δυνατότητα καθιέρωσης της συνάντησης-συνεύρεσης, οι διάφορες μορφές συντονισμού και οργάνωσης των ομάδων, οι πιθανοί τρόποι επικοινωνίας μεταξύ τους, η δημιουργία δικτυακού τόπου στο διαδίκτυο (website), καθώς και η παραγωγή ενός CD ROM, στο οποίο θα παρουσιάζονται ισότιμα όλες οι ομάδες και το έργο τους.
Συνοψίζοντας, η 1η πανελλήνια συνάντηση-έκθεση φωτογραφικών ομάδων και λεσχών ήταν μια συγκέντρωση φίλων, που με κοινό ενδιαφέρον την φωτογραφία και κυρίαρχη την αλληλοεκτίμηση και το σεβασμό μεταξύ τους, συναντήθηκαν για να γνωριστούν καλύτερα, να εκτιμήσουν τις δυνατότητες σύμπραξης και συνύπαρξης, και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι είμαστε και μεις εδώ... και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. «γράφουν ιστορία οι παρέες». 
Μανώλης Κασιμάτης

Επιμέλεια κειμένου Μάγδα Κασκανιώτη - Νάντια Σκιαθίτου

ΣΤΗΝ Α’ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ:
Φωτογραφική Ομάδα Δήμου Βύρωνα
Φωτογραφική Ομάδα ΕΙΔΩΛΟ
Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Αλίμου
Φωτογρ. Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Ν. Φιλαδέλφειας 
1ο Στέκι Νεολαίας Δήμου Γαλατσίου
4ο Στέκι Νεολαίας Δήμου Γαλατσίου
Φωτογραφική Ομάδα Δήμου Ζωγράφου
Φωτογραφική Ομάδα Επιμ. Συλλόγου Παιανίας
Φωτογραφική Ομάδα Group Photozone
Φωτογραφική Ομάδα PARADOX ETHERΕAL
Φωτογραφική Ομάδα Prova d’ arte
Φωτογραφικός Τομέας Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακή Λέσχη ΠΟΦΠΑ
Φωτογραφικό Πολιτιστικό Κέντρο Πειραιά
ΦΩΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΕΙΚΟΝΑ
Ελεύθερη σπουδή Φωτογραφίας Πειραϊκός Σύνδεσμος
Βασίλης Βουκλίζας (πρ. υπεύθυνος φωτογραφίας Ναύπακτος)
ΦΩΣΠΙ Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΠΟΦΠΠ Φωτογρ. Τμήμα Πολιτιστικών Ομάδων Πανεπιστημίου Πατρών 
Φωτογραφική Λέσχη Ναυπλίου 
Φωτογραφική Ομάδα Αίγινας 
Φωτογραφική Ομάδα Νάξου
Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου 
Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης 
Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης
Λέσχη Κινηματογράφου - Φωτογραφίας Χανίων
Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ΙΡΙΣ
Φωτογραφικό Κέντρο Αγ. Νικολάου Κρήτης
Λέσχη Φωτογραφίας Καρδίτσας 
Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας
Φωτογραφική Ομάδα Δίαυλος Βόλου
Φωτογραφική Ομάδα Ροές Φλώρινας
Φωτογραφικό τμήμα Δήμου Καστοριάς 
ΝΕΛΕ Σερρών 
ΝΕΛΕ Δράμας & Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης
Ελληνική LOMOγραφική Εταιρεία
Φωτογραφική Ομάδα Δήμου Κιλκίς
Φωτογραφικός Όμιλος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΦΟΑΠΘ)
Λέσχη Φωτογραφίας Κινημ. Θεσσαλονίκης
Φωτογραφική Ομάδα “ΑΤΡΟΠΟΣ”
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφική Ομάδα Δήμου Αμπελοκήπων
Κέντρο Πολιτισμού Σταυρούπολης ΟΨΙΣ
Φωτογαρφική Ομάδα Ελευθερίου Κορδελιού ΦΩΤΟΠΟΡΟΙ
Φωτογραφικό εργαστήριο Καλαμαριάς
Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης ΦΛΑΣ
Φωτογραφικό Στέκι ΙΚΟΝΑ (Καβάλα)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 
φωτογραφικά τμήματα
Ιθάκη
18 άνω Φωτογραφικό εργαστήριο
Νόστος
Στροφή & (φωτογρ. περιοδικό ΜΙΚΡΟ)
Πλεύση
Έξοδος