Workshop “Artistic book” by Mickail Pogarsky
Στο πλαίσιο των σύνθετων προσεγγίσεων (από το Φωτογραφικό Κέντρο) της υπόθεσης «καλλιτεχνικό Βιβλίο», που απασχολεί μεγάλη μερίδα σύγχρονων δημιουργών και βεβαίως φωτογράφων, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 5μμ, στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίου (του Δήμου Θέρμης) ο Ρώσος εικαστικός και συλλέκτης καλλιτεχνικών βιβλίων Mickail Pogarsky, θα πραγματοποιήσει ένα εξάωρο επί του θέματος workshop.
Η αρχή για την κατανόηση των όρων και την απόκτηση εμπειρίας από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή σκηνή, μέλος της οποίας είναι ο εισηγητής, θα γίνει με προβολή-παρουσίαση για τα διαφορετικά είδη του artistic book και τις υποκατηγορίες αυτών.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η θεωρία του είδους και η αντιμετώπιση του Artist’s Book όχι ως ένα μικρό αντικείμενο, αλλά ως έργο στο χώρο από ανοίκεια υλικά.
Είναι πολύ σημαντικό οι καλλιτέχνες να έχουν και να χρησιμοποιούν κοινή ορολογία και να μπορούν να κατανοούν την ιδιαίτερη γλώσσα του μέσου αυτού για τις αναμεταξύ τους, τουλάχιστον, τοποθετήσεις ή συζητήσεις (πχ τη γιγαντιαία διαφορά μεταξύ του "artist book" και του "livre d'artiste" ή "livre de peintre").
Σε δεύτερη φάση θα παρουσιαστούν τρόποι παρασκευής χειροποίητου χαρτιού από διάφορες πρώτες ύλες, κυρίως με προσθήκη υλικών από την φύση και (κυρίως για το συγκεκριμένο project) από φυσικά υλικά του τόπου που μας φιλοξενεί , όπως φύλλα, λουλούδια, γρασίδι, σκουπίδια, φυτικές βαφές ή χρώματα κτλ.
Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις δικές τους σελίδες, μία τουλάχιστον. Οι σελίδες αυτές θα αποτελέσουν τις σελίδες ενός ενιαίου κοινού και ομαδικού μοναδικού καλλιτεχνικού βιβλίου, κάτι σαν το μοναδικό ημερολόγιο αυτής της συνάντησης/εργαστηρίου. Όπως είναι φυσικό, το χειροποίητο αυτό δημιούργημα θα περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές διατύπωσης λόγου και έκφρασης, αυτές που θα έχει επιλέξει ελεύθερα ο καθένας ή καθεμία να δουλέψει (κολλάζ, επιζωγράφιση, χειρόγραφο κλπ) είτε γιατί εκφράζεται μέσω αυτών, είτε γιατί ενδιαφέρεται για ένα ακόμη πείραμα, για λίγο ακόμη παιχνίδι.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει αυτό το εργαστήριο, στο πλαίσιο των δράσεών του για την τέχνη στη φύση ή για την τέχνη με υλικά από τη φύση.
Όπως κάθε 2 χρόνια, έτσι και εφέτος, σε συνεργασία με την Εικαστική Ομάδα TeeToTuM, διοργανώθηκε στο χωριό Λιβάδι, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, ένα τετραήμερο residence/workshop καλλιτεχνών (ανοικτό στο κοινό), στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν έργα τέχνης στη φύση χρησιμοποιώντας υλικά που συνέλλεξαν επί τόπου ή από τη γύρω περιοχή.
Τα έργα αυτά που στη συνέχεια εγκαταλείπουν επί τόπου στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον που τα γέννησε και φυσικά στη φθορά από τις καιρικές συνθήκες, σχολιάζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο και τα «περί του εφήμερου».
(Τετάρτη 21/6 – Κυριακή 25/6/17)
Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι : Zhanhong Liao, Λάρα Βρεττού, Έλενα Γανδά, Μαρία Γκόλια, Αφροδίτη Δάφνου, Γιώργος Καμπούρης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ελένη Καράδαγλη, Θοδωρής Λάλος, Τζένη Ντόκου, Καίτη Παπαναούμ, Αριάδνη Πεδιωτάκη, Θανάσης Ράπτης και η Αλέκα Τσιρώνη.