3/2-16/2 ‘ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ‘ Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CONTRAST

‘ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ’ Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CONTRAST

 

Στην έκθεση συμμετέχουν:  Άλκηστη Μουτάφη, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ανδρέας Πλίατσικας, Άννα Κρουστάλη, Βικτωρία Τζουρά, Γιάννης Λογιωτατίδης, Δημήτρης Πάλλης, Δημήτρης Ραπακούσης, Έλενα Γανδά, Ελπίδα Κάτσικα, Ευθύμης Μουρατίδης, Ευτυχία Πεταλά, Ζαχαρίας Αυγερινός, Κατερίνα Φανουράκη, Κυριάκος Κατσαρέας, Κώστας Πήττας, Μάνος Χρυσοβέργης, Μάρθα Θεοδωρίδου, Μιχάλης Καλαιτζάκης, Νικόλας Χρυσός, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Παναγιώτης Παππάς, Πάνος Κέφαλος, Σοφία Καμπλιώνη-Χρήστος Αθανασίου, Στέλιος Καραθεοδώρου, Σωτηρία Ινετζή, Τερψιχόρη Κουζούνη, Τίμωνας, Χατσή Αλή Ντογιούζ, Χρήστος Καπάτος, Χριστινα Καζαντζίδου.

https://www.facebook.com/events/539140736149416/

Eπιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης/ Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
(Πληροφορίες: 6942 860890, katselis@the.forthnet.gr)

 

Προσωπική Φωτογραφία (Η ιδιαιτερότητα της προσωπικής ματιάς, της προσωπικής προσέγγισης, καταγραφής και απόδοσης στο χαρτί)

Ζητούμενο είναι οι ξεχωριστές δουλειές και όχι μεμονωμένες φωτογραφίες, ότι και αν έχει να πει αυτό. Στην μεγάλη ομαδική έκθεση, ο καθένας συμμετέχει με μία μικρή ατομική έκθεση. Θα στηθεί μία διαθεματική έκθεση, με ξεχωριστές, όμως, εσωτερικές γραφές.

Το θέμα της έκθεσης είναι η ίδια η φωτογραφία και η μοναδικότητά της σαν ιδιαίτερο μέσον έκφρασης. Μέσον έκφρασης σημερινό με αυθεντικές γραφές και όχι συναισθηματικά αναμασήματα φωτογραφιών και τάσεων του προηγούμενου αιώνα. Το θέμα δεν είναι το θέμα, αλλά η απάντηση του καθένα στο γιατί φωτογραφίζει σήμερα και πως, η αυτογνωσία επάνω στο τι πρόσθετο, τι μοναδικό, τι ξεχωριστό έχουν οι εικόνες του από όλες τις άλλες.

Ζητούμενο είναι να αποδειχτεί από τον κάθε συμμετέχοντα η μοναδικότητα του φωτογράφου και του έργου του, σαν ιδιαίτεροι ενδιάμεσοι μεταξύ της δημιουργικής ιδέας, του γύρω μας, πραγματικού ή όχι, κόσμου, μέσω μίας οπωσδήποτε διακριτής γραφής και ενός διακεκριμένου τρόπου διατύπωσης αυτών. Αν η φωτογραφία είναι τέχνη, πρέπει να το αποδεικνύει με το έργο των δημιουργών του εκάστοτε σήμερα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να διαγνώσουμε την καινούργια φωτογραφία, την φωτογραφία του 21ου αιώνα. Και σε επίπεδο φόρμας (φωτογραφικής γραφής) και σε επίπεδο περιεχομένου (ταυτότητας). Αυτό μεταφράζεται σε φρέσκια και δυνατή φωτογραφία. Φρέσκια, όχι υποχρεωτικά μόνο στο επίπεδο του πρωτοπαρουσιαζόμενου θέματος ή του τρόπου παρουσίασης, γιατί δεν είμαστε άνευ λόγου φορμαλιστές.

Οι φωτό του καθένα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο και μοναδικό λόγο για να υπάρχουν, να αποτελούνται από ένα σφιχτό portfolio (από 5 έως 30 φωτό) και να μην το έχει κανείς άλλος. Δεκτές και συνεργασίες.

Προσωπική φωτογραφία είναι αυτό που κανείς άλλος δε μπορεί να φωτογραφίσει, παρά μόνο εσύ.