15-30/9 Η έκθεση ΔΡΟΜΟΙ, Δρόμοι της ζωής, δρόμοι που φεύγουν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Ο Δήμος Ερμούπολης, η Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου
και η Λέσχη Λογοτεχνών Σύρου
συναντούν έναν δυναμικό φορέα της σύγχρονης Ελληνικής φωτογραφικής σκηνής, το
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Εγκαινιάζεται το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20:30, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (όπισθεν Τελωνείου), στην Ερμούπολη της Σύρου , μία άκρως πρωτότυπη ομαδική έκθεση φωτογραφίας και λογοτεχνικών κειμένων.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα διαβαστούν λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα από την έκθεση, με την ευγενική συνδρομή της Λέσχη Λογοτεχνών Σύρου.


Η έκθεση έχει τίτλο: «Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής –Δρόμοι που φεύγουν» και είναι μία ανοικτή και πρωτότυπη έκθεση, και για το υλικό που διαπραγματεύεται, και για το πως ενώθηκαν και συμμετέχουν σε αυτή λογοτέχνες και φωτογράφοι, και για την φόρμα παρουσίασής της.. Η έκθεση «Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής –Δρόμοι που φεύγουν» είναι πρωτότυπη και μοναδική και για έναν άλλον λόγο. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ταξιδεύει ανανεούμενη από τόπο σε τόπο, και σε κάθε της νέο σταθμό εμπλουτίζεται με νέο υλικό, υλικό από το φωτογραφικό δυναμικό της περιοχής που την προσκάλεσε. Οι φωτογραφίες από τους φωτογράφους της περιοχής που προστίθενται, είναι της αυτής λογικής παρουσίασης με όλες τις προηγούμενες και έτσι ο θεατής του επόμενου σταθμού είναι αδύνατον να καταλάβει ποια εικόνα βρίσκεται στην έκθεση από την αρχή και ποια μόλις προσετέθη.
Ένα πρόσθετο θέμα που ξεκαθαρίζει με τον τρόπο της η έκθεση, είναι αυτό της ιδιαιτερότητας της καλλιτεχνικής γραφής, το απεριόριστο των δυνατοτήτων έκφρασης επάνω στο οποιοδήποτε φωτογραφικό ή όχι αντικείμενο. Αν και ο κάθε δημιουργός διαπραγματεύεται το ίδιο με όλους θέμα, τον δρόμο, (μέχρι στιγμής συμμετέχουν 56 δημιουργοί), βλέπουμε πως ούτε ένας δεν μας μιλά με τον ίδιο τρόπο και για το ίδιο θέμα. Η έκθεση καταδεικνύει όχι μόνο το πόσο διαφέρει, και ο τρόπος οπτικής ή φιλοσοφικής προσέγγισης του κοινού θέματος από τον καθένα, αλλά και πόσο διαφέρει ο τρόπος με τον όποιο αποδίδουν φωτογραφικά αυτή την προσέγγιση. Αποτέλεσμα; Ο κάθε νέος σταθμός να εμπλουτίζει την έκθεση, να την κάνει πιο πολύπλοκη, πιο σύνθετη

Η έκθεση «Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής –Δρόμοι που φεύγουν» είναι μία εγκατάσταση, όπου λογοτεχνία, ποίηση και δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία, συστρατεύονται, διεκδικώντας να βάλουν το θεατή τους, μέσω της ανάγνωσης και θέασης λέξεων και εικόνων, σε ένα περιβάλλον περισυλλογής για την έννοια δρόμος.
Ανάμεσα στα φωτογραφικά έργα βρίσκονται και τα λογοτεχνικά, τα έργα των συγγραφέων, τυπωμένα το ίδιο μεγάλα σα φωτογραφίες, να συμπληρώνουν το πάζλ και να δίνουν μία ξεχωριστή φόρμα στην έκθεση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Μάνος Αναστασιάδης, Γιάννης Γιαννάς, Μίλτον Λουίζ, Μιχάλης Βομβύλας, Αλέξανδρος Λουιζίδης, Άγις Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βαγγέλης Αυδίκος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χολογκούνης, Γιώργος Καμπάνης, Γιώργος Α. Παναγιώτου, Δημήτρης Γκιώνης, Δημήτρης Κουματζιάς, Δημήτρης Προκοπίου, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Μπαξόπουλος, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Χειμωνάς, Καίτη Παπαναούμ, Κάρολος Τσίζεκ, Κυριάκος Χαραμπίδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λούστας, Κώστας Κωσταβάρας, Κωστής Τζερμιάς, Κώστας Κίτσος, Λάμπρος Φάτσης, Μάγδα Τσιρογιάννη, Μάνος Κοντολέων, Μαρία Λαγδού, Μαρίνα Βαρουτά, Μαρίνη Σκλήρη, Μάριος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Μελετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Νάκης Σκορδίλης, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Νένη Ευθυμιάδη, Νίκη Αναστασέα, Νίκος Λεβέντης, Νίκος Χουρδάκης, Νίκος Παιζάνης, Ντίνος Σιώτης, Πάτρα Βασιλείου, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Σάκης Σερέφας, Χάρης Πλουμίδης, Χριστινα Παπαφράγκου, Αναστασία Βασιλειάδου, Αχιλλέας Τρανουλίδης, ο Μιχάλης Τοανόγλου, Θάνος Αρβανίτης, Έλεν Καλογερά, Στέφανος Μαμμίδης και η Μάρω Αναγνωστοπούλου.

Η έκθεση, είναι μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρο Θεσσαλονίκης, και κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει παρουσιασθεί στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Γενί Τζαμί , στις Πηγές Καλλιθέας στη Ρόδο, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας. και στο Lobby του ξενοδοχείου Messina Mare στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας.

Διάρκεια έκθεσης: 15 - 30 Σεπτεμβρίου 2012


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤHN ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Δημιουργήθηκε το 1994 σε τέσσερις αποθήκες της νότιας πτέρυγας των αποθηκών Διαμετακόμισης στο λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου. Σε μια πόλη σαν την Ερμούπολη, που για πολλά χρόνια ήταν κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου, οι Αποθήκες της Διαμετακόμισης συγκαταλέγονται στα πρώτα της κτίρια. Χτίστηκαν στα 1834 – 1839 με κρατική δαπάνη σε σχέδια του Ερλάχερ. Ωστόσο, από το μεσοπόλεμο, καθώς το εμπόριο και οι δρόμοι του άλλαζαν, οι Αποθήκες είχαν πάψει να επιτελούν την αρχική λειτουργία τους.
Σήμερα, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων φιλοξενούνται περιοδικά εικαστικές εκθέσεις ενώ παράλληλα λειτουργεί και το μικρό θέατρο της Πινακοθήκης όπου φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΥΡΟΥ

Η Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου, ιδρύθηκε το 2008 από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους της Σύρου, οι οποίοι έχοντας αγάπη για την φωτογραφία, οργανώθηκαν σε ένα σωματείο για την ανταλλαγή απόψεων, εμπλουτισμό των γνώσεών τους και διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο την φωτογραφία. Σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 60 ενεργά μέλη.
Στόχος της Λέσχης και των μελών της είναι η οργάνωση δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, ταξιδιών, διαγωνισμών φωτογραφίας και η παροχή στήριξης στα μέλη της για την διοργάνωση εκθέσεων. Απώτερος σκοπός είναι η εδραίωση της Λέσχης στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας και ολόκληρης της Ελλάδας.
Τις Κυριακές τα μέλη της Λέσχης οργανώνουν φωτογραφικές εξορμήσεις στην Σύρο και σε κοντινά νησιά και κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται στην έδρα της, όπου σχολιάζουν τις φωτογραφίες, ανταλλάσουν απόψεις και σχόλια. 
Κάθε χειμώνα διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια, με την βοήθεια καταξιωμένων επαγγελματιών στον χώρο της φωτογραφίας, τα οποία έχουν μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία. Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν με τους καθηγητές φωτογραφίας κκ. Τσεβά Δημήτριο, Γιάννη Ασημακόπουλο, Τάκη Δεβελίδη και Γιάννη Κανελλόπουλο. Τα παρακολούθησαν η πλειοψηφία των μελών της λέσχης πολλοί φίλοι της φωτογραφίας, και πολλοί μαθητές δημοτικού. Κοντά στην λέσχη βρίσκεται ο διακεκριμένος φωτογράφος, συγγραφέας και καθηγητής φωτογραφίας κ. Πλάτων Ριβέλλης, ο οποίος την στηρίζει ηθικά και υλικά.
Τον Μάιο 2011 η λέσχη διοργάνωσε και ολοκλήρωσε με επιτυχία Πανελλήνιο Διαγωνισμό φωτογραφίας με δύο σκέλη, ενηλίκων και μαθητικό, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Τα βραβευμένα και διακριθέντα έργα εκτέθηκαν σε πεζόδρομο στην Ερμούπολη σε ειδικά διαμορφωμένα ταμπλό. 
Η λέσχη διαθέτει δικό της Σκοτεινό θάλαμο, όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια εμφάνισης και εκτύπωσης ασπρόμαυρων φωτογραφιών.

Η λέσχη έχει πραγματοποιήσει 6 Ομαδικές Εκθέσεις Φωτογραφίας και όλα τα μέλη της εργάζονται σκληρά, για να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της λέσχης και όλα τα μέλη της ευχαριστούν πολύ τον Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης Σύρου (Ο.Π.Α.Σ.), για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου, στον οποίο στεγάζεται η λέσχη.
Παλαιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, Γυάλινο κτίριο, Ερμούπολη, Σύρος.

e-mail: syros.photo@gmail.com
Τηλ. 6932327792, 6937358689
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, η ομάδα που βρίσκεται πίσω, ίδρυσε και υποστηρίζει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1984 στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει σταθερά υπέρ της δημιουργικής φωτογραφίας. Το σχήμα, ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται, πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία του, και ίσως γι αυτό να κατάφερε να συνεχίζει τη δυναμική του παρέμβαση στα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. 
Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί.
Διδάσκοντας τη φωτογραφία σαν τέχνη και μέσον έκφρασης με δεκάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο του προβληματισμού των φωτογράφων και των κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας. 
Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας και του Παγκόσμιου Δικτύου Φωτογραφικών Κέντρων.